Suzuki Klub Polska - Forum Dyskusyjne - www.suzukiklub.pl

Forum dyskusyjne dla użytkowników samochodów marki Suzuki.
Dzisiaj jest 10-06-2025, 07:53

Strefa czasowa UTC+01:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 177 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 14 5 6 7 8
Autor Wiadomość
 Tytuł:

natter pisze:

Przyklad? Prosze bardzo. Mam znajoma, ktora we Fiacie 500 zalozyla sobie HID-y (bez homologacji ) do swiatel mijania (H7), pojechala na stacje diagnostyczna, zeby wyregulowac reflektory po ich montazu i wszystko bylo ok. Zgodze sie, ze HID-y oslepiaja ( reflektory europejskie ), ale tylko przy spelnieniu ( wg mnie ) paru warunkow: samochod powypadkowy, zle poskladany; stary reflektor z latajacym lustrem itp.
Przy nowych reflektorach i bezwypadkowym samochodzie zmienia sie tylko zrodlo swiatla i jego natezenie vel cieplota barwowa ( halogen okolo 2.3-2.7k Kelvinow lub palnik 4300K i wiecej ), odbicie strumienia swiatla od lustra zostaje to samo. Rowniez oslawione poziomowanie......... xenonow fabrycznych tez nie nadaza za ruchem nadwozia, wiec to sa bajki itp, itd.

Nie da się prawidłowo usawić HID-a w reflektorze homologowanym na H7 lub H4. Po pierwsze dla tego, że w orginalnych ksenonach ten "rysunek" światła ma "odciętą" górną część strumienia (jest jakby dwa razy łamany, po to właśnie żeby nie oślepiał), a klasycznym reflektorze leci jakby "w nieskończoność". Kolejną sprawą jest to, że w przypadku reflektorów gładkoszybowych funkcję kierowania strumieniem światła przejmuje lustro, a to jest baaaardzo wrażliwe na umiejscowienie żródła światła względem niego. Trochę lepiej sprawa się ma z reflektorami soczewkowymi.
Co do poziomowania, to z tego co wiem, część aut ma poziomowanie odbywa się po przekręceniu zapłonu i nie jest tzw. aktywne. W tym przypadku moja wiedza jest "zasłyszana", "zaczytana" i nie znam tematu z autopsji. Jeśli jest inaczej niech ktoś mnie poprawi.
Pozdrawiam

Tytuł:
Awatar użytkownika

natter pisze:
Rowniez oslawione poziomowanie......... xenonow fabrycznych tez nie nadaza za ruchem nadwozia, wiec to sa bajki itp, itd.

Automatyczne poziomowanie ma przeciez zupelnie inne zadanie niz korygowanie nierownosci jezdni...
macioo pisze:
...poziomowanie odbywa się po przekręceniu zapłonu i nie jest tzw. aktywne. W tym przypadku moja wiedza jest "zasłyszana", "zaczytana" i nie znam tematu z autopsji. Jeśli jest inaczej niech ktoś mnie poprawi.

Nie poprawiam, bo jest dokladnie tak jak napisales, pozwole sobie tylko nieco rozwinac.
Zadaniem automatycznego poziomowania jest dostosowanie wysokosci swiatla do aktualnego obciazenia samochodu.
W zasadzie to samo powinnismy robic manualnie w naszych samochodach bez xenonow, pokretlem na desce rozdzielczej.
Poniewaz jednak zle ustawiony xenon to juz zupelnie inny "kaliber" oslepiania, zadecydowano ze regulacje te powinna przejac automatyka.

Nie zachodzi wowczas obawa ze:
1. Kierowca moglby zapomniec o skorygowaniu wysokosci swiatla przy zmianie obciazenia.
2. Kierowca moglby manipulowac wysokoscia swiatel, dopasowujac ja do "wlasnych potrzeb".

natter pisze:
Idac tokiem rozumowania Tomash powinno byc tak...masz oslepiajacy xenon fabryczny == won z drogi.

Tak faktyczie powinno byc. Rowniez fabryczny xenon nie powinien oslepiac.
Jesli jest inaczej, to oznacza ze nie spelnia norm, ktorych zachowanie bylo warunkiem jego homologacji, czyli jest niesprawny.
Mozliwosci sa dwie, albo ulegl awarii, albo jako juz jako bubel opuscil fabryke.
W obydwu przypadkach jedynym rozwiazaniem jest wizyta w warsztacie, przy odrobinie szczescia koszty przejmie gwarancja.

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 177 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 14 5 6 7 8

Strefa czasowa UTC+01:00