Suzuki Klub Polska - Forum Dyskusyjne - www.suzukiklub.pl

Forum dyskusyjne dla użytkowników samochodów marki Suzuki.
Dzisiaj jest 28-06-2025, 22:36

Strefa czasowa UTC+01:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3 ] 
Autor Wiadomość

Sprawa wygląda tak. Z rana temp. około 20 C pogoda deszczowa odpalam samochód a z pod maski słyszę wycie. Na początku głośne potem cichnie i po 1min nic nie słychać. Samochód zachowuje się normalnie. Każde następne odpalenie samochodu też jest normalne (tylko pracę silnika słychać, bez wycia). Czy to jest jakaś przypadłość suzuki - bo od niedawna jestem szczęśliwym posiadaczem Suzuki Ignis 1.3 i za dużo o nich nie wiem.
Za wszelkie pomysły odnośnie tego wycia (buczenia) będę wdzięczny.

Tytuł:
Awatar użytkownika

Heh! Obawiam się, że silnik do kapitalnego remontu...Oczywiście żartuję!:-) U siebie też spotkałem się z podobnym słuchowiskiem, mimo iż nie trwało to zbyt długo bo około 10 sekund, ale było denerwujące. Nie co dzień rano, ale jak auto postało przez weekend w garażu to w poniedziałek rano buczało i też przy około 20 stopniach Celsjusza. Ponieważ mam już ponad 100kkm, zacząłem podejrzewać, że to może być rolka napinająca pasek alternatora (czy klimy - nie pamiętam). Po wymianie pasków (rolka została), już ani razu nie zabuczało. Nie wiem jak jest w Ignisie, ale może podobnie. Poza tym wygląda mi to tak, jakby jakiś kanalik smarny się przytykał i nie było smarowania od samego początku tylko jak ciśnienie wzrośnie. Przerażające, ale może być prawdziwe. Może wymiana oleju pomoże? P.S Tak właściwie to przy wymianie pasków, wymieniłem też olej więc może jednak olej? Pozdrawiam!

Witam,

Dźwięki pochodzą z alternatora. Jak zacznie wyć przy obrotach powyżej 3-4 tys. (co wcale nie musi nastąpić) niezależnie od pogody zacznij się martwić. Do tego czasu ciesz się z jazdy i nie psuj sobie tym humoru. Nie słyszałem aby alternatory w ignisach leciały tak jak np. w seicento czy punto, więc prawdopodobieństwo jest raczej niewielkie.

Aha, miewam podobny objaw tylko że zimą jak jest plucha - i tak od 60 tys....

Pozdrawiam

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3 ] 

Strefa czasowa UTC+01:00