Suzuki Klub Polska - Forum Dyskusyjne - www.suzukiklub.pl

Forum dyskusyjne dla użytkowników samochodów marki Suzuki.
Dzisiaj jest 18-06-2025, 15:30

Strefa czasowa UTC+01:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 135 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 4 5 6 Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł: navi-media

Niezła ta navi ale cena jest jeszcze bardziej powalająca 3 999,00 zł za sztukę!
Obrazek

Obrazek
link http://www.allegro.pl/item663092980_naw ... olska.html

Tytuł: Re: navi-media
Awatar użytkownika

Próbowałem dowiedzieć sie czegoś więcej od firmy sprzedajacej te nawigacje ale oni klienta traktują jak intruza, po tygodniu łaskawie właściciel przysłał zdjęcia robione telefonem komórkowy stacji nawigacyjnej która z prezentowaną na allegro ma wspólne tylko miejsca gdzie są pokrętła. Dane techniczne które dosłał to stwierdzenie że wzmacniacz ma podstawowe regulacje i zachwalanie że chińskie wyroby są super, zresztą dosłane zdjecia sugerują kraj produkcji o technicznym wykonaniu - lata 90, natomiast cena jak za najlepszy wyrób Keenwod , Pioneera :? .

Od pól roku jestem w posiadaniu sprowadzonego z Niemiec Suzuki SX4 z fabrycznie wmontowanym panelem posiadającym m.in. nawigację C-IQ. W zestawie znajduje się 8 płyt z mapami (jednej brakuje - nie wiem jakiej). Mam jednak problem z uruchomieniem jej, bo ciągle otrzymuję komunikat o jakiejś aktywacji. Nie bardzo wiem jak się za to zabrać i zastanawiam się czy aktywacja jest płatna.
Nawigacja była na pewno używana przez poprzedniego właściciela.

W ogóle nie bardzo wiem o co chodzi. Więc jeśli ktoś z Was jest w posiadaniu takowego sprzętu, to może zechciałby mi pomóc w uruchomieniu tego urządzenia. :D

To cudo :lol: wygląda tak
[img=http://images40.fotosik.pl/177/c2aa74560ffb3e27m.jpg]
[img=http://images45.fotosik.pl/182/77025b8b48777821m.jpg]

Czy ktoś korzysta z takiej nawigacji?
Za pomoc w jej uruchomieniu będę bardzo wdzięczna :P

Tytuł:
Awatar użytkownika

@ bucali:
1. Dobra wiadomosc: masz wszystkie plyty. Opakowanie firmy "Tele Atlas"
ma co prawda 8 kieszeni, zawiera ale tylko 7 plyt :)
2. Zla wiadomosc: na tych plytach juz prawdopodobnie (99%) nie uruchomisz tego urzadzenia, gdyz:
- poprzedni wlasciciel z pewnoscia mial aktywacje tylko na terytorium Niemiec.
- okres aktywacji wynosil prawdopodobnie tylko 2 lata.
- w najlepszym wypadku, gdyby okazalo sie ze aktywacja nie byla ograniczona czasowo, funkcjonuje to urzadzenie tylko z mapa Niemiec i ewentualnie z plyta "MAIN ROADS" zawierajaca glowne trasy calej Europy.

Jedynym rozwiazaniem jakie widze w tej sytuacji jest zakup nowych map.
Aktualnie mapy kompatybilne z tym urzadzeniem posiada z tego co wiem
tylko firma NAVTEQ (VDO Dayton):
http://www.navigation.com/is-bin/INTERS ... oducts=YES

Najlepiej skonsultowac sie i zamowic telefonicznie:
http://www.navigation.com/is-bin/INTERS ... actUsMain&

Przed zamowieniem musisz odczytac na displayu urzadzenia tzw. Navi-ID
Bedzie potrzebne do zarejestrowania, sprawdzenia czy nie jest meldowane jako skradzione i najwazniejsze do wygenerowania tzw. "SUPERCODE" czyli kodu ktory pozniej wstukasz na swojej nawigacji
aby potrafilo czytac zakupione mapy. Material na plytach jest zakodowany i daje sie co prawda kopiowac, ale odczytac moze je tylko to jedyne urzadzenie do ktorego zostalo zakupione (Navi-ID).

Rozmowa telefoniczna jest naturalnie rejestrowana, wiec jezeli zdecydujesz sie na zakup nie bedzie juz odwolania.
Podasz swoj adres pocztowy i e-mail, za kilka minut otrzymasz maila z potwierdzeniem swojego zamowienia, cena i numerem konta na ktore musisz wplacic naleznosc, oraz z numerem "SUPERCODE" aktywujacym zamowione mapy na Twoim urzadzeniu.
Kilka dni po wplynieciu pieniedzy na podane konto otrzymasz przesylke z Holandii i Twoja nawigacja powinna smigac.

Pozdrawiam - SX4ever

Podoba mi się tylko pierwsza dobra część tej wyczerpującej informacji, gdzie piszesz o dobrych stronach.:lol:
Złe utwierdziły mnie tylko w przekonaniu, że będę korzystać jedynie z radia i CD, bo o nawigacji w tej wersji chyba zapomnę.

Bezużytecznych rzeczy raczej się pozbywam, ale w tym wypadku to niemożliwe. Będę zatem wozić w swoim Suzuki SX4 :) nawigację, która nie działa, bo o kupnie nowej kompatybilnej z obecną to raczej nie ma mowy. Zadowolę się tandetną, ale sprawną Mantą, w której posiadaniu już jestem i którą w ordynarny sposób przykleję do szyby psując cały wizerunek tego przepięknego auteczka.

Dziękuję bardzo za szybką i dość wyczerpującą informację. ale gdyby ktoś miał jeszcze jakieś ciekawe pomysły...
:D

W zestawie płyt mam jeszcze doklejoną kartkę ręcznie pisaną o następujących danych:
Deutschland bis 08.11.08
xxxx-xxxx-xxxx-xxxx
Prepaid 20 tage
xxxx-xxxx-xxxx-xxxx

x- to litery i liczby

Awatar użytkownika

To potwierdza moje przypuszczenia. "Deutschland bis 08.11.08" oznacza ze mapa Niemiec byla aktywowana do 08.11.2008 roku a ten 16-cyfrowy kod
to wlasnie kod do aktywacji tej mapy w tym przedziale czasu.
"Prepaid 20 tage" z kodem aktywacji, oznacza ze poprzedni wlasciciel "na telefon" za uiszczeniem odpowiedniej oplaty aktywowal jakas inna mape poza terenem Niemiec na okres 20 dni, np. na czas swojego urlopu za granica.
Takiej mozliwosci juz w tej chwili chyba nie ma, bo firma I-CQ ktora zrobila spory interes na tej nawigacji juz w tej chwili, przynajmniej oficjalnie nie istnieje (od marca czy kwietnia ubieglego roku).
Jak juz pisalem kolportazem kompatybilnych do tego urzadzenia map zajmuje sie juz w tej chwili tylko VDO Dayton/NAVTEQ.
Za czasow istnienia I-CQ istnialo we Frankfurcie nad Menem biuro zajmujace sie aktywacja.
Zasada byla taka, ze miales komplet map u siebie, ale korzystac mogles tylko z informacji za ktore zaplaciles, albo w dlugoterminowym abonamencie, albo wlasnie w kilkudniowych okresach wedlug wlasnych potrzeb. Regiony aktywacji i ich okresy mogles zamawiac telefonicznie lub
via internet.
W sumie nie byl to zly pomysl, tym bardziej ze kupujac Suzuki z tym urzadzeniem miales juz niejako oplacona jedna z trzech opcji aktywacji do wyboru:
- 2 lata jeden dowolnie wybrany kraj z ewentualnym Serwisem "update"
- czasowo nieograniczona aktywacja dla jednego kraju, ale bez "update"
- 1 rok cala Europa z ewentualnym "update"
Kazdy z tych pakietow mial wartosc 169 EUR.
Ja wybralem pierwszy, ale jeszcze zanim sie ten dwuletni okres zakonczyl
firma I-CQ zniknela. Kiedy wiec na displayu zaczely sie ukazywac informacje ze okres aktywacji mojego urzadzenia za tyle i tyle dni dobiega konca zaczalem na wlasna reke szukac rozwiazania bo nie chcialem miec nawigacji tylko "dla ozdoby".
Z przykroscia musialem niestety stwierdzic ze salony Suzuki nie maja na ten temat zielonego pojecia, ale przeczesujac internet dotarlem w koncu do firmy NAVTEQ.
Pojedyncze mapy Niemiec gdzie jezdze na co dzien i Polski z krajami osciennymi gdie bywam po kilka razy w roku kosztowaly cos okolo 90 EUR za sztuke. Pakiet kompletu map na cala Europe byl za chyba 145 EUR
wiec bylo jasne ze wykupilem Europe majac swiadomosc ze z wiekszosci map nigdy nie bede korzystal.
Aktywacja jest teraz przy zakupie tych map bezterminowa ("SUPERCODE"), tzn. jezeli nie zalezy ci na tym aby co roku odnawiac mapy mozesz za te oplate uzywac ich do konca zywotu samochodu.

Tytuł: Podziękowania

Dziękuję ci SX4ever:D za wyczerpującą odpowiedź.
Naprawdę "rozjaśniło" mi się w końcu w głowie.
Jeszcze raz serdeczne dzięki i pozdrawiam
Małgorzata

Tytuł:
Moderator
Awatar użytkownika

Suzuki: Vitara 1.6 AllGrip
SX4ever jak zwykle niezawodny :brawo:

bucali, tu możesz też zajrzeć:
http://www.teleatlas.com/PartnerProgram ... 9?Lang=POL

A tu mapy do Suzuki + Supercode:
http://navigation.teleatlas.com/en/shop ... ion-device

Obawiam się jednak, że SX4ever ma rację i nie pomogą tutaj żadne aktualizacje map ani super kody dopóki usługa nie zostanie aktywowana.

Zaglądałam już na podane przez Avalanche strony, ale rozwiązania niet! Moja nawigacja wciąż jak zgłodniały smok dopomina się o aktywację, która jest płatna. A za taką to ja dziękuję i się wycofuję :lol:

Pozdrawiam wszystkich
ps. Nie zauważyłam niezadowolenia SX4ever.

Awatar użytkownika

bucali pisze:
ps. Nie zauważyłam niezadowolenia SX4ever.

Niezadowolenia? ... nie wiem co masz na mysli ...

Jezeli chodzi o sama nawigacje to spelnia w zupelnosci moje oczekiwania,
mysle ze na pewno nie jest gorsza od samochodu, a ten jakos polubilem, pomimo drobiazgow, ktore czasem potrafia denerwowac :)
a mapy ktore kupilem jesienia ubieglego roku za wspomniane 145 EUR sa wystarczajaco aktualne, aby ich uzywac jeszcze przez dwa
moze dwa i pol roku, czyli do chwili kiedy zamierzam zmienic samochod.
A swoja droga ..., to urzadzenie ma znacznie wieksze mozliwosci niz sama nawigacja.
Pelni funkcje computera pokladowego, mierzy przebieg, czas jazdy, predkosc srednia,
rejestruje maksymalnie osiagnieta predkosc, znajduje wspolrzedne geograficzne aktualnego miejsca pobytu (funkcja SOS) itd.
Wiekszosc tych funkcji powinna dzialac i bez aktywacji.
Mysle ze warto poeksperymentowac...

Pozdrawiam serdecznie - SX4ever

Możliwości tego urządzenia już wcześniej zdążyłam poznać poszukując rozwiązania do "odpalenia" nawigacji. Z natury jestem eksperymentatorką i zawsze poszukuję rozwiązań nawet najtrudniejszych zagadek. Nawigacja, była jedną z nich :-)

Funkcjonalność panelu z wbudowana nawigacją C-IQ jest dość szeroka (radio, CD). Komputer pokładowy i inne bajery nawigacji C-IQ działają rzeczywiście, ale nie jestem nimi zachwycona, bo edycja danych na bardzo małym ekraniku jest dla moich oczu całkowicie nieczytelna. Wkładanie okularów podczas jazdy, by przeczytać przebieg, średnią prędkość, czy czas jazdy zastępuję znacznie bardziej czytelnymi danymi na pulpicie samochodu. Nie potrzebne mi te wszystkie bajery...wolałabym żeby działała nawigacja.

Generalnie jestem zawiedziona wielką ściemą o nawigacji satelitarnej, którą dałam sobie wcisnąć sprzedającemu, a której praktycznie nie mam. No cóż kolejna nauczka dla mnie.

Ale i tak lubię ten samochodzik.

:lol: :D :D :D

Tytuł:

Panowie chyba nastąpił przełom w mapach do naszych fabrycznych nawigacji strzałkowych , ostatnio byłem w firmie Autofix w Mielcu i chłopak od nawigacji rozkodował moj system. Zainstalowali mi najnowszą mapę , no poprsotu super sprawa ...

Tytuł:
Moderator
Awatar użytkownika

Napisz coś więcej, ok?
Jaki masz dokładnie typ nawigacji i jaki jest +/- koszt tej usługi?

No i witamy na forum ;)

Tytuł:

z tego co się oriętowałem to mam nawigacje siemens vdo 4150 mała czarny panel , wyświetlacz nie kolorowy , pokazujący same strzałki. Co do usługi jestem bardzo zadowolony mapa ma praktycznie najmniejsze uliczki Rzeszowa. Na wizytówce którą dostałem jest adres firmowy www http://www.navi.mielec.pl/ Z tego co rozmawiałem to jest to system C-IQ i robią wszystkie urządzenia działające w tym systemie.

Tytuł:

Suzuki: SX4
trochę odgrzeję kotleta. Do SX'a nie zamierzam, bo jeździ głównie po mieście, ale do Outlandera montowałem taką
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
kupiona http://www.rofaudio.com/product_detail.asp?id=133 Mają również do SX4. Dostępne również u pośrednika http://www.ipmart.com/main/browse/Cars_ ... p?cat=8529
Wady - była seria z wadliwymi modułami GPS (wymieniali po przesłaniu - trochę właścicieli Outków kupiło ten sprzęt :) ), słaba czułość radia (mam nieoryginalną antenę bez wzmacniacza - ori miała wzmacniacz w podstawie)
Zalety - pasuje jak ulał, instalacja do Outka była PLug&Play, działa sterowanie z kierownicy, współpracuje z systemem audio Rockford Fosgate, kamera cofania (trzeba dokupić 25USD), Windows - czyli możliwość instalacji niemal każdego programu navi - ja mam obecnie AM 6.6.1, można podpiąć TV (nie polecam analogowej, która jest w komplecie, świetna jest podobno cyfrowa), można podpiąć monitory na tylne siedzenia no i jest Bluetooth. Nie wiem jak do SX'a, ale w najnowszym Outkowym zamontowali mikrofon wewnątrz - poprzednie rozwiązanie z zewnętrznym było lepsze.

Tytuł: Navi do SX4

Witam ! Szanownych Kolegów !
Czy ktos zna Produkty Peiying PY 9902 lub Xzent XT 8020,podobno
pasuja zamiast fabrycznego radia do SX4, to takie multimedialne stacje
jeszce w rozsądnej cenie ...

Post dolaczam do istniejacego juz tematu nawigacji - SX4ever

Tytuł:

Suzuki: SX4
ja mam podobny kombajn z Chin - opisałem viewtopic.php?t=3138&postdays=0&postorder=asc&start=50. Jestem zadowolony z wymiany ori radia Mitsubishi z zintegrowaną zmieniarką 6 płyt na chińczyka o nieporównywalnie większej funkcjonalności

Tytuł: Re: Navi do SX4

markus pisze:
Witam ! Szanownych Kolegów !
Czy ktos zna Produkty Peiying PY 9902 lub Xzent XT 8020,podobno
pasuja zamiast fabrycznego radia do SX4, to takie multimedialne stacje
jeszce w rozsądnej cenie ...

ja od wiosny mam zamontowane takie cudo http://allegro.pl/uniwersalne-radio-2di ... 11616.html
działa z Automapą 6.6.1 trochę słaba moc wyjściowa (w konfrontacji z oryginalnymi głośnikami zdarza mu się skrzeczeć) GPS działa rewelacyjnie bardzo szybko znajduje satelitki (jak to mówi czesio :D) bezcenna mina ludzi jak widzą że oglądam film (zwłaszcza na bramkach na autostradzie :D niezapomniany widok)
Radio + Ramka + wtyczka (przejście z systemu suzuki na euro może wymagać samodzielnego lutowania) i już możesz cieszyć się stacją multimedialną w aucie :D

Tytuł:
Moderator
Awatar użytkownika

Widzisz, markus - ktoś ma :D

Prosimy o więcej szczegółów: ramka? wtyczka (może wymagać lutowania? nie musi?) :niewiem:
Zakładałeś sam, czy u jakiś magików? :)

Tytuł:

Zakładałem sam :)
Ramka - to tylko kawałek plastyku przejście z oryginalnego kształtu suzukowej deski do 2 DIN koszt około 40 zł
co do wtyczki ja lutowałem ale podobno można już takie wtyczki kupić (z samym lutowaniem nie ma problemu kupuje się wtyczkę suzuki i euro a następnie zespala je razem wszystkie kable są opisane)

bez problemu współpracuje ze sterowaniem w kierownicy (trzy kabelki do połączenia - dla zainteresowanych postaram się napisać zrozumiałą instrukcję)

Tytuł:
Moderator
Awatar użytkownika

Fajnie by było. :)
A ta ramka, to była w komplecie, czy kupowałeś gdzieś?

Ja ciągle zastanawiam się czy iść w zestaw multimedialny 2DIN, czy coś w "stylu amerykańskim":

Obrazek

Tytuł:

Ramka była dokupowana osobno http://allegro.pl/ramka-na-radio-fiat-s ... 07968.html bo samo mocowanie radia przeszczepiane jest z oryginalnego :)

Jak zrobię zdjęcie to zamieszczę

Tytuł:

Obrazek
Obrazek
Obrazek

Tytuł:
Moderator
Awatar użytkownika

Wygląda całkiem :)
A jak to jest z używaniem odtwarzacza (płyt z mp3) i nawigacji jednocześnie? Przyciski na kierownicy działają niezależnie od wyświetlanej mapy?

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 135 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 4 5 6 Następna

Strefa czasowa UTC+01:00