Suzuki Klub Polska - Forum Dyskusyjne - www.suzukiklub.pl

Forum dyskusyjne dla użytkowników samochodów marki Suzuki.
Dzisiaj jest 27-06-2025, 14:36

Strefa czasowa UTC+01:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10 ] 
Autor Wiadomość

Witam,
Mam do wymiany klocki i tarcze na przód w moim SSS, niestety cena części oryginalnych w sumie za tarcze i klocki sięgnęła 2000 zł. Czy ktoś mi może powiedzieć coś na temat zamienników i tego czy jest szansa kupić gdzieś oryginalne części taniej ??
Dzięki z góry

Tytuł:

Oryginalne części oferowane w serwisach Suzuki osiągają bezsensowne ceny. Nie napiszę Ci konkretnie na temat tego, gdzie i jaką częśc masz kupić ponieważ jeszcze nie zmieniałem ani tarcz ani klocków. Osobiście szukałbym zamienników dobrych firm takich jak np. Lukas. Pogrzeb w internecie, dowiedz się które firmy produkuja dobrej klasy tarcze (na podstawie opinii uzytkowników), potem poszukaj dużych i "fizyczne" istniejących sklepów/hurtowni z częśćmi i po prostu dzwoń po takich sklepach. Jeśli jesteś z większego miast albo masz możliwość do takiego pojechać, to znajdź dobrze zaopatrzony sklep i spytaj się co Ci mogą zaproponować.
Najlepiej jak znajdziesz warsztat + sklep jednego właściciela i zaoferuje Ci część + montaż z gwarancją.
Ja tak robię i jestem zadowolony. koszty napraw sa o wiele mniejsze niż w serwisie a jakość napraw porównywalna.
Wyleczyłem sie z serwisów (koszty) oraz fachowców nie dających żadnej gwarancji na naprawę.
Tyle mogę sensownego poradzić.

Tytuł:

Dziękuję za odpowiedź, jednak zamienników brak, a jak są to niestety nikt nie daje gwarancji że będzie to pasowało, mam znajomego w dość dużym warsztacie, obdzwonił chyba z 10 firm... Wszędzie ta sama odpowiedź... Pozostało mi tylko wynegocjowanie dobrej ceny w suzuki, rabat dali, cena mimo to jest bardzo wysoko. Pocieszam się faktem, iż klocki i tarcze starczyły mi na 3 lata, tarcze byłyby pewnie dłużej gdyby nie moje przeoczenie i na czas niewymienione klocki. Pozdrawiam

Tytuł:

Z tego co się orientuję to nikt nie robi tarcz (dziwna rzecz - podobno jest tarcza lewa i prawa) - można spróbować w polskiej fabryce - nie pamiętam nazwy - może zrobią.
Klocki - wsadziłem ferodo do zwykłego swifta - po 5 k km jest ok i nie czuję różnicy w sile hamowania - poczułem w cenie

Tytuł:
Awatar użytkownika

Anetka_SSS pisze:
klocki i tarcze starczyły mi na 3 lata, tarcze byłyby pewnie dłużej gdyby nie moje przeoczenie i na czas niewymienione klocki. Pozdrawiam

Aż trudno uwierzyć, że tylko 3 lata wytrzymało.... na hamulcu jeździłaś czy co ???
Może tarcze wystarczy przetoczyć? Bo klocki to raczej na 100% się dopasuje jakieś firmy.

Tytuł:
Awatar użytkownika

Generalnie Suzuki nie wymyśliło nic "nowego" do Swifta SSS. Trzeba poszukać wymiarów tarcz i dopasować z innego Suzuki. Koła stalowe 16" pasują od SX4, układ hamulcowy myślę że będzie tez pasował. Tarcze i zaciski są większe niż w normalnym Swifcie, ale nie są produktem nowym czy dedykowanym do SS.
Wymiana tarcz jest też przede mną, więc będę szukał zamienników na wiosnę.
Co do konieczności wymiany to wiele jest składowych, między innymi przebieg i regularność wymiany klocków. A druga sprawa to to że tarcze w ASO wymienia się a nie przetacza ;) Przetoczenie tarcz możesz zrobić u swojego mechanika a nie w ASO.
Dam znać jak coś ustalę w kwestii zamienników.

Tytuł:

Klocki pasują z normalnego swifta - polecam ferodo - wsadziłem i jest lepiej niż na oryginałach. A co do tarcz to jest lewa i prawa, ale w Gadimexie powiedzieli, że nie ma problemu bo z fabryki przyjeżdżają często zamienione. hehe

Tytuł:

http://translate.google.pl/translate?hl ... NT%2BDISCS

Tytuł:
Awatar użytkownika

artu pisze:
Klocki pasują z normalnego swifta - polecam ferodo - wsadziłem i jest lepiej niż na oryginałach. A co do tarcz to jest lewa i prawa, ale w Gadimexie powiedzieli, że nie ma problemu bo z fabryki przyjeżdżają często zamienione. hehe

Zgadza się, klocki pasują od Nissana Micry 1,2 ; 1,5 lub od normalnego Swifta. Szkoda że wcześniej nie wiedziałem bo płaciłem w serwisie ok. 370 pln za klocki które mogłem kupić za 120-140 pln w sklepie.

Tytuł:

Stary temat ale szukałem klocków na przód do mojej Suzany i zdecydowałem się na EBC Green Stuffy. Dedykowane do SSS 240zł razem z przesyłka kurierska.

Nie opłaca się brać do micry bo są o 80zł droższe. Ale jak najbardziej pasują- te same wymiary.

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10 ] 

Strefa czasowa UTC+01:00