Suzuki Klub Polska - Forum Dyskusyjne - www.suzukiklub.pl

Forum dyskusyjne dla użytkowników samochodów marki Suzuki.
Dzisiaj jest 28-06-2025, 22:29

Strefa czasowa UTC+01:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 13 ] 
Autor Wiadomość

Witam w tym wątku - wygląda, że obok Lianki moja "stajnia Suzuki" się powiększy... właśnie wczoraj /po problemach z VAT'em na Węgrzech/ wpłaciłem zaliczkę na rocznego demo Splasha 1.2 w pełnej opcji dla małżonki... teraz się z niego "ściągają" naklejki firmowe... pojeździłem tym sam i powiem, że jestem bardzo pozytywnie zaskoczony... ale mam pytanko o hamulce: czy mi się zdaje, czy są mało skuteczne? Jakie są w tym względzie opinie i odczucia posiadaczy?

Ostatnio zmieniony 06-05-2015, 22:05 przez bluedog, łącznie zmieniany 1 raz.

Tytuł:
Awatar użytkownika

Co prawda przejechałem Splashem dopiero 5000 km, z tego 3500 km w zimie ale nie wydaje mi się ,ze hamulce są słabe,miałem raz sytuację kiedy naprawdę okazały sie skuteczne i uratowały mnie przed czołowym,spowodowanym przez gostka ,który znalazł na moim pasie.
Opony zimowe Fulda a letnie Continental.

Tytuł:

To tylko takie wrażenie. Wydaje się, że są bardzo delikatne i słabe ale działają bardzo dobrze. Pojeździsz więcej to też to stwierdzisz.

Tytuł:

Dzięki - ja jestem rozpuszczony, bo po spaleniu w Liance tarcz w Alpach zmieniłem je na komplet EBC green stuff /klocki+tarcze/, połowę tańszy niż diabelnie drogie oryginały i połowę bardziej skuteczny a w peugeocie 1007, którym aktualnie jeździ małżonka hamulce są "od urodzenia" betonowe...

Sprawdzę, w jakiej cenie EBC oferuje zamienniki do Splasha, na wypadek, gdybyśmy się nie mogli "przestawić"... dzięki, podnieśliście mnie na duchu :D

Tytuł:

No i zonk - jak przyszło do finalizowania umowy, nagle się okazało, że moje auto, które miało "pójść" w rozliczeniu, to kompletny złom... tak należy sądzić po cenie, którą mi zaproponowali oraz po ilości usterek, które wymienili :zly:

Po czym w serwisie mojego auta okazało się, że opinia techniczna tego serwisu Suzuki/Opla/Subaru/Toyoty_i_diabli_wiedzą_czego_jeszcze to stek bzdetów :szalony:

Podziękowałem, zaliczkę mi zwrócono... mam nauczkę: unikać serwisów/dealerów, którzy w jednym miejscu handlują/serwisują wiele marek... wszystko - czyli nic... współczuję klientom aktualnym i przyszłym :idea:

... i tak sprawa hamulców rozwiązała się sama :roll:

Tytuł:

Dla porządku - po wczorajszej jeździe nowym Splas'emdo domu od dealera - jakieś 220km - nie ma tematu hamulców!!

Najwyraźniej auto powystawowe, którym jeździłem przed wcześniejszym, planowanym zakupem miało coś nie teges z hamulcami... oświadczam: są i działają skutecznie i bez uwag 8)

To jedynie upewnia mnie w przeświadczeniu, że jeżeli gdzieś sprzedają kilka różnych marek samochodów, to lepiej omijać takie miejsca z daleka :idea: Wszystko - znaczy nic :!:

Tytuł:
Moderator
Awatar użytkownika

Suzuki: Vitara 1.6 AllGrip
bluedog pisze:
po wczorajszej jeździe nowym Splas'emdo domu od dealera - jakieś 220km - ...

Zaraz, zaraz - to w końcu kto miał tym jeździć :lol:

Tytuł:

Hausgestapo kazało mi odbyć dziewiczy rejs, jakby co... ale siedziało sobie w charakterze pasażera i pilnie baczyło, bym czegoś nie upsuł ;)

Tytuł:

Pewnego razu zdarzyło mi się bardzo hałaśliwe działanie hamulca - dość nagłe (ABS?). Potem ponownie przy śliskiej nawierzchni (wielokrotnie podczas jednej jazdy). Zgrzytanie, pulsowanie itp. itd. Dziwne wrażenie. Czy to normalne działanie hamulca. Wcześniej nie miałem ABS. Rozumiem, że ABS pulsuje ale to było bardzo głośne i nienormalne. Teraz znowu nic się nie dzieje. Wydaje mi się, że ABS zawsze działa słabiej lub mocniej. Jak normalnie hamuję to czuję delikatne pulsowanie, czyli ok. Mieliście coś takiego?

Tytuł:

ABS działa jedynie wtedy, gdy hamując doprowadzasz do zablokowania kół a system wtedy temu przeciwdziała "popuszczając" hamulec do chwili odzyskania toczenia. Jest to związane z "kopaniem" w stopę na hamulcu oraz zgrzytliwym odgłosem "młotkowania".

Jeśli czujesz pulsowanie przy zwykłym hamowaniu to zapewne masz skrzywioną tarczę hamulcową, co zdarza się przy jej gwałtownym ochłodzeniu po gwałtownym lub długotrwałym hamowaniu /np.przez wjechanie w kałużę/. Mnie to zdarzyło się w Lianie podczas jazdy w Alpach. Gdyby zaistniała potrzeba wymiany tarcz /nie daj się namówić na toczenie!/, to radzę zainwestować w tarcze dobrej firmy /ja kupiłem komplet EBC - nie tanie ale auto hamuje, jak żyleta/. Noszę się także przy jakimś dopływie gotówki wykonać taką zmianę w Splashu gdzieś z wiosną :roll:

Awatar użytkownika

Pytałem się niedawno na www.ebc24.pl o klocki ebc do Splasha 1.2 ,oto co odpisali:
Klocki w mieszance ceramicznej greenstuff DP21903 - 267 zl
podstawowa mieszanka - seria czarna DP1903 - 149 zl komplet.

Niestety EBC nie ma jeszcze w ofercie tarcz do tego modelu Suzuki.

Tytuł:

Nie jeździłem wcześniej z ABS, więc mogę nie rozróżniać pewnych zachowań. Jakaś by to była logika, że tak działa ABS, ALE TAK GŁOŚNO! SZOK. Myślałem, że ABS działa zawsze ew. z różną siłą.
Standardowo bardzo lekko pulsuje (prawie niezauważalnie) - odbierałem to jako abs. Może mi się tylko wydawało? Nie szalałbym tak od razu, że coś nie tak z hamulcami. Nie narzekam (przeglądy był rożne i różniste). Nie sądzę, żeby aż takie sytuacje przepuszczali w ASO.

Tytuł:

W standardzie przeglądu nikt nie bada tarcz hamulcowych ani owalności tylnych bębnów - musisz więc wskazać problem przy przeglądzie a samo sprawdzenie tarcz czujnikiem to kilkanaście minut. I pamiętaj - układ ABS nie działa cały czas. Jedynie czuwa i w tym stanie nie wywołuje żadnych odczuwalnych przez kierowcę efektów :idea:

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 13 ] 

Strefa czasowa UTC+01:00