Suzuki Klub Polska - Forum Dyskusyjne - www.suzukiklub.pl

Forum dyskusyjne dla użytkowników samochodów marki Suzuki.
Dzisiaj jest 27-06-2025, 09:59

Strefa czasowa UTC+01:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Katalizator

Zapaliła mi się kontrolka "Check engine". Okazało sie - niesprawny katalizator. Mechanik stwierdził że nie ma pośpiechu żeby to robić bo nowy to zbyt duży koszt, uniwersalnego nie warto wkładac bo może sie nic nie zmienić a defekt katalizatora i tak nie ma żadnych skutków na pracę silnika tzn. ani nie podwyższa spalania ani nie ma wpływu na moc. Proszę o odniesienie się do tych informacji. Czy tak faktycznie jest???

Tytuł: Re: Katalizator
Awatar użytkownika

burza76 pisze:
Zapaliła mi się kontrolka "Check engine". Okazało sie - niesprawny katalizator. Mechanik stwierdził że nie ma pośpiechu żeby to robić bo nowy to zbyt duży koszt, uniwersalnego nie warto wkładac bo może sie nic nie zmienić a defekt katalizatora i tak nie ma żadnych skutków na pracę silnika tzn. ani nie podwyższa spalania ani nie ma wpływu na moc. Proszę o odniesienie się do tych informacji. Czy tak faktycznie jest???

zdarza się, w zależności od wersji, wymieniają na gwarancji

swojego czasu jezdzilem z ta kontrolką chyba z 3 miesiace i nic sie nie dzialo :P

tylko informuje, ze sklad spalin odbiega od normy ( i az bo nie wiem, jak dany diagnosta moglby sie na to zapatrywac)

Tytuł:
Awatar użytkownika

Hey

Ja mialem to samo w swoim sporcie.

Przejeścilem jakies 20 000km z kontrolka i niby nic. Pojechalem do jednego serwisu zaraz jak sie zapalila to mi powiedzieli ze spoko wymienią za cene ok 5000zł. (samochód na gwarancji)

Pojechalem do drugiego serwisu. 3 razy kasowali błąd dla pewności i wymienili katalizator na gwarancji. Wyraźny spadek spalania po wymianie. (przed wymianą 9,5 - 10l srednio, jeżdze szybko wiec myslalem ze to normalne. Mylilem sie...)

Tytuł:
Awatar użytkownika

Walker pisze:
(przed wymianą 9,5 - 10l srednio, jeżdze szybko wiec myslalem ze to normalne. Mylilem sie...)

..a do ilu spadlo po wymianie?

u mnie kontrolka zapalila sie pierwszy raz jakies 4 miechy temu przy przebiegu ~60tys km. - oczywiscie okazalo sie ze to katalizator, cena nowej czesci to ok 10tys zł!! (niestety swift nie byl juz na gwarancji, żeby bylo smieszniej, ta sama część do swifta sport kosztuje ok 4tys zł..). po diagnostyce zgasla, teraz zapalila sie ponownie - problem ten sam.

nie wiem za bardzo co z tym zrobic - zostawic, bo w przyszlym roku pewnie zmienie samochod (i raczej nie na Suzuki;) - czyli przejade jeszcze max 20tys km.

czy moze sprobowac z czyms takim:
http://moto.allegro.pl/item717692819_su ... zator.html
http://moto.allegro.pl/item729447859_su ... zator.html

czy poza podwyższonym spalaniem i nieprawidlowym skladem spalin cos jeszcze moze na tym ucierpiec?

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 

Strefa czasowa UTC+01:00