Suzuki Klub Polska - Forum Dyskusyjne - www.suzukiklub.pl

Forum dyskusyjne dla użytkowników samochodów marki Suzuki.
Dzisiaj jest 19-07-2025, 04:11

Strefa czasowa UTC+01:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 81 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 4
Autor Wiadomość
 Tytuł:
Moderator
Awatar użytkownika

Suzuki: Była GV II 2007 DDIS
aldek pisze:
Jak już piszę o wyłączaniu to ciekawe dlaczego nie mogę wyłączyć ESP? Przycisk on/off jest, a w instrukcji napisane, że w trybie 4HL i 4L można wyłączyć, a tymczasem Suzuka mi pokazuje fige i tylko w 4L wyłącza obligatoryjnie czy sobie tego życzę czy nie!

Raczej, że w 4H i 4HL mozna wyłączyć, bo na 4L to z automatu się wyłącza tylko ABS zostaje. :) Trzeba przytrzymać przez kilka sekund i sie wyłączy. :) Nie pamiętam teraz czy auto musi stać czy nie, ale na 100% po przekroczeniu 30km/h ESP sie wlączy ponownie.
Co do 4L - i dobrze, że tak jest, bo z zalożenia 4L to cięzkie warunki i potrzebna jest cała moc i moment na kołach. Myślę, że nie przejechałbyś po większym błocie z włączonym ESP.

Cytat z intrukcji:
"W niektórych sytuacjach, np. w przypadku
ugrzęźnięcia samochodu w piachu, błocie
lub śniegu, a także podczas jazdy terenowej
w trudnych warunkach, gdy poślizg
wzdłużny kół jest niezbędny, może okazać
się konieczne wyłączenie układu ESP"
A jesli używasz 4L to znaczy, że jedziesz w trudnych warunkach czyli ESP zbędny :D

Tytuł:

Koryguję to co napisałem. Wszystko jest ok i zgodnie z instrukcją. Przycisk ESP on/off działa, ale tylko w trybie 4HL. Reasumując:
-tryb 4H - wyłączenie ESP nie jest możliwe (komunikat SWITCH WORKS ONLY IN 4HL )
-tryb 4HL - wyłączenie ESP jest możliwe, ale powyżej 30km/h włącza się z powrotem automatycznie
-tryb 4LL - ESP jest wyłączony automatycznie

Pozdrawiam

Tytuł:
Moderator
Awatar użytkownika

aldek pisze:
-tryb 4H - wyłączenie ESP nie jest możliwe (komunikat SWITCH WORKS ONLY IN 4HL )
-tryb 4HL - wyłączenie ESP jest możliwe, ale powyżej 30km/h włącza się

Oooo... aż sprawdzę, bo wydaje mi się, ze wyłączałem... wieczorkiem dam znać :)

Tytuł: Spalanie

czoboki pisze:
Lgrzechu pisze:
Czoboki, stawiam zakład o przysłowiową flaszkę.... za 6 miesiecy zapytamy Poelki :D Te silniki ( mój i jej ) nie sa turbodoładowane mają dużą pojemność, wysoka buda w napedzie 4x4 musi swoje kosztować pod dystrybutorem, nie ma cudów. No chyba,ze ktoś kupuje mocny silnik po to żeby jeździć ze średnia prędkoscią 60km/h z obowiazkowym zakazem wyprzedzania czegokolwiek.

Oki przyjmuję :D
Ale warunek taki, że Poelki przejdzie autem minimum 15 000 km użytkując je na codzień :D

No Panowie 15300km na liczniku, a spalanie wygląda następująco:
cykl mieszany (50-120km/h) 11-12 L ( 12L nigdy nie przekroczyłam)spalanie spada na autostradach (niemieckich, austriackich,czeskich- po naszych autostradach jeszcze nie jeździłam hi hi hi ) ale do prędkości 140km/h - 9,8-10,5 L/100km, jak jadę powyżej 140km/h (najszybciej jechałam 190km/h) spalanie wzrasta od 13 - 14L.

Tytuł:
Moderator
Awatar użytkownika

Prawie wygrałem :)

Tytuł:

czoboki pisze:
Prawie wygrałem :)

Gratulacje :brawo:
Tak jak pisałam wcześniej wszystko zależy od stylu jazdy, automaty lubią spokojną jazdę ale to nie znaczy , że wolną !!!Byle bez ciągłych gwałtownych przyspieszeń i hamowań ( oczywiście za wyjątkiem wyprzedzania).

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 81 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 4

Strefa czasowa UTC+01:00