Suzuki Klub Polska - Forum Dyskusyjne - www.suzukiklub.pl

Forum dyskusyjne dla użytkowników samochodów marki Suzuki.
Dzisiaj jest 27-06-2025, 18:29

Strefa czasowa UTC+01:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10 ] 
Autor Wiadomość

Witam serdecznie, jestem tutaj pierwszy raz, ale z pewnością nie ostatni :)
Prosze Was o pomoc i radę. Mam swifta z 99 roku. Dużo czasu spędzam za kierownicą i irytuje mnie fatalne brzmienie głośników. Myślę o kupnie nowych, ale nie wiem, jakie to miałyby być. Mogłabym podjechać na serwis i tam zrobić to bez problemu, ale na usługi serwisowe po prostu mnie nie stać. Jak mam sie zabrać do takiej wymiany, co kupić przede wszystkim? Wszystkie głośniki pasują do wszystkich modeli aut, czy jest to jakoś zróżnicowane? I czym, oprócz ceny, kierować się przy zakupie?

Tytuł:
Awatar użytkownika

Skopiuje swój post z innego forum Suzuki :)

Cytuj:
po pierwsze - witaj :)

po drugie, sam mam takie auto ( 1.3 GLX ) i wiem ze bez kombinacji dzwiek w tym aucie, w seryjnych miejsach to kicha zawinieta w szmate ...

Nawet po zamontowaniu lepszych glosnikow na lepszych przewodach, dzwiek nie poprawi sie jesli chodzi o jakosc, tylko deska rozdzielcza zacznie bardziej rezonansowac ...
Za glosnikiem z lewej strony jest malo miejsca, to samo z prawej, praktycznie od razu masz blache od mocowan kokpitu ...
Mozna by zastosowac dystanse z MDF, troche by to cos dalo ... niestety po lewej stronie glosniki maja bardzo duza pokrywe ( wspolna z otwieraniem maski ), dlatego tam nie mozna zostawic kabli na wierzchu wiec pozostaje ciecie ... po prawej stronie jest lepiej, ale rzezba z zywicy, albo ciecie ...

Jednym slowem nie oplaca sie ...
Srednica glosnikow - 10 cm ... tez zadna rewelacja, bo glosniki zaczynaja sie bujac od 13 cm tak naprawde, no chyba ze ktos wyda na MB 230 zl albo 900 ...
Tylko ze i tak do nich trzeba bedzie kombinowac bo wyjdzie lipa ...

Tytuł:

Dzieki bardzo :) W takim razie o sensownym dźwieku pomarzę dopiero w innym autku... Szkoda.

Tytuł:
Awatar użytkownika

szwiwd pisze:
Dzieki bardzo :) W takim razie o sensownym dźwieku pomarzę dopiero w innym autku... Szkoda.

jest jeszcze jedna opcja - bawić się w drzwi ... ale to już są koszta niestety

Tytuł:
Moderator
Awatar użytkownika

Suzuki: Vitara 1.6 AllGrip
Hellsin pisze:
Skopiuje swój post z innego forum Suzuki :)

WoW, nie ma to jak samego siebie zacytować :lol:

Tytuł:
Awatar użytkownika

Avalanche pisze:
WoW, nie ma to jak samego siebie zacytować :lol:

i ... :roll: ?
przynajmniej napisałem na temat i treściwie a nie tak jak Ty teraz :P

Awatar użytkownika

szwiwd pisze:
Witam serdecznie, jestem tutaj pierwszy raz, ale z pewnością nie ostatni :)
Prosze Was o pomoc i radę. Mam swifta z 99 roku. Dużo czasu spędzam za kierownicą i irytuje mnie fatalne brzmienie głośników. Myślę o kupnie nowych, ale nie wiem, jakie to miałyby być. Mogłabym podjechać na serwis i tam zrobić to bez problemu, ale na usługi serwisowe po prostu mnie nie stać. Jak mam sie zabrać do takiej wymiany, co kupić przede wszystkim? Wszystkie głośniki pasują do wszystkich modeli aut, czy jest to jakoś zróżnicowane? I czym, oprócz ceny, kierować się przy zakupie?

W moim poprzednim samochodzie miałem dość rozbudowane audio oczywiście metodą prób i błędów. Po pierwsze ustal co chcesz osiągnąć?
Jeśli chcesz mieć czysty dźwięk zainwestuj w dobre radio z dobrym procesorem muzycznym ok 600zł(na allegro oczywiście w sklepie jakies 900zł). Później zmień głośniki na taką samą wielkość tylko lepszej firmy cena około 200-300zł jeśli fundusze pozwolą wymień kable na nowe. Na pewno poczujesz różnice w jakości. A jeśli myślisz o większej mocy to odradzam po prostu ze swifta nie zrobisz świątyni basu ;)

Awatar użytkownika

Vinin pisze:
W moim poprzednim samochodzie miałem dość rozbudowane audio oczywiście metodą prób i błędów. Po pierwsze ustal co chcesz osiągnąć?
Jeśli chcesz mieć czysty dźwięk zainwestuj w dobre radio z dobrym procesorem muzycznym ok 600zł(na allegro oczywiście w sklepie jakies 900zł). Później zmień głośniki na taką samą wielkość tylko lepszej firmy cena około 200-300zł jeśli fundusze pozwolą wymień kable na nowe. Na pewno poczujesz różnice w jakości. A jeśli myślisz o większej mocy to odradzam po prostu ze swifta nie zrobisz świątyni basu ;)

no i już jest typowy błąd ...
po co radio za 600 zł o półkę wyższe niż głośniki ... dodatkowo głośniki nie podłączone do zewn. wzmacniacza ? bez sens !

Jak już brać to podobną klasę sprzętową.
Radio 350 zł max i do tego głośniki do 200 zł typu Helix DB jak ma być bez wzmaka :P
Co do basu - nie wypowiadam się :)

Awatar użytkownika

Hellsin pisze:
Vinin pisze:

no i już jest typowy błąd ...
po co radio za 600 zł o półkę wyższe niż głośniki ... dodatkowo głośniki nie podłączone do zewn. wzmacniacza ? bez sens !

Jak już brać to podobną klasę sprzętową.
Radio 350 zł max i do tego głośniki do 200 zł typu Helix DB jak ma być bez wzmaka :P
Co do basu - nie wypowiadam się :)

Jakość dzwięku nie zależy od głośników a w zancznym stopniu od procesora dzwięku który jest umieszczony w radiu. po drugie wzmacniacz ma sie ni jak do jakości on tylko wzmacnia sygnał a nie poprawia jakości dzwięku w żaden sposób. wzmacniacza nie odczujesz prawie w ogóle na normalnych głośnikach chyba ze dasz tube albo subufer

Awatar użytkownika

Vinin pisze:
Jakość dzwięku nie zależy od głośników a w zancznym stopniu od procesora dzwięku który jest umieszczony w radiu. po drugie wzmacniacz ma sie ni jak do jakości on tylko wzmacnia sygnał a nie poprawia jakości dzwięku w żaden sposób. wzmacniacza nie odczujesz prawie w ogóle na normalnych głośnikach chyba ze dasz tube albo subufer

tubę ... acha ... dalej nie drążę tematu :) :P

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10 ] 

Strefa czasowa UTC+01:00