Suzuki Klub Polska - Forum Dyskusyjne - www.suzukiklub.pl

Forum dyskusyjne dla użytkowników samochodów marki Suzuki.
Dzisiaj jest 27-06-2025, 21:16

Strefa czasowa UTC+01:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 
Autor Wiadomość
Awatar użytkownika

Konkretnie interesują mnie wasze opinie nt. opon, na których jeździcie/jeździliście. Nie jakieś tam testy z netu, tylko opinie użytkowników.

Ja mam Goodyear NCT 5 185/60 R15 (seria w GS-ie)
Na suchym: od 0 do 6 ---> 4
Na mokrym: 3-

Ogólnie profil mi dokucza na suchym (za wysoki ;P ), natomiast dobre zdanie o zachowaniu tych opon na mokrym straciłem po pięknym ślizgu na bandę, już zresztą opisanym na tym forum. Opony nie polecam.

Czekam na Wasze rzeczowe opinie. ;)

P.S. Nie ukrywam, że bardzo interesuje mnie opinia Jatayu, który ma Toyo Proxes T1 R :)

Awatar użytkownika

Barum Brillantis 155/70 R13
Na suchym: 3
Na mokrym: 1

Latwo wpasc w poslizg na mokrym, na suchym szybko sie zuzywaja i halasuja, ogolnie tragiczna opona - NIE POLECAM !

Michelin MXT 155/70 R13 ( oryginalne opony do GLX z 99r. )
Na suchym: 4
Na mokrym: 3+

Ogolem dobra opona - nie do zajechania ! Opony mam od 99r. ( data produkcji 97 ), dopiero po tym sezonie bede je musial zmienic, choc bieznika maja jeszcze 4 mm !
Naprawde godna polecenia opona ( tylko ze juz jej chyba nie produkuja ? )

Goodyear EAGLE F1 GSD3 195/50 R16 ( oryginalne do Sporta )
Na suchym: 5+
Na mokrym: 4-

nie wiem czy to wina zawieszenia w sporcie, czy tez zasluga opony ale one kleja sie wrecz drogi - czy to na mokrym czy to na suchym.
Nie wiem jak ze scieralonoscia opony, ale jest dosc cicha :)
Przy gwaltownym hamowaniu - byl tylko lekki pisk, zadnego poslizgu, sladu ani nic, na mokrym probowalem zrobic lekki uslizg i nic ...
Bardzo dobre opony :)

spoono pisze:
P.S. Nie ukrywam, że bardzo interesuje mnie opinia Jatayu, który ma Toyo Proxes T1 R :)

dobra na suchym, tragedia na mokrej nawierzchni

Awatar użytkownika

Skąd wiesz -miałeś?
Tutaj: klik twierdzą co innego. Poza tym raczej opona z bieżnikiem kierunkowym powinna być niezła na mokrym.

EDIT: na reifentest.com Eagle wypada minimalnie gorzej od Proxes T1-R

A co do F1 Eagle -kolega miał okazję je testować i wybrał Pirelli PZERO ROSSO (bardzo sobie chwali -AUDI A4 QUATTRO 210 KM a kierowca mega agresywny) -ale to taki OT

Awatar użytkownika

Od jednego z ich uzytkownika, który mowil ze super na suchej, ale na mokrej duzo gorzej.
Swego czasu byl takze test ich w auto swiecie - polecali na sucha nawierzchnie, na mokra odradzali

Tytuł:
Awatar użytkownika

Spoko Hellsin -dziekuje za odpowiedz :)

Niniejszym przepraszam tez za moja poprzednia zbyt agresywna odpowiedz -errare humanum est...

Jasne namawia mnie na Uniroyale Rainsporty :)

Tytuł:
Awatar użytkownika

W moim swifcie Mk 5 z 2002 roku byly zalozone oryginalnie opony michelin 155/70 R13. Co moze sie wydac dziwne, nie bylem z nich zadowolony. Na suchej nawierzchni bylo w miare, ale wystarczylo odrobine wody na asfalcie i poslizg gotowy. Wymienilem na fulda ecocontrol 155/70 R13 i zachowanie autka zmienilo sie nieporownywalnie, oczywiscie na plus. To oczywiscie o oponach letnich. Jesli chodzi o zimowe, to mam matadory, nie pamietam jaki model. Jestem z nich zadowolony, a cena nie byla tez jakas strasznie wygorowana. Male dopowiedzenie sprawilem sobie dodatkowy komplet felg wiec, gdy przychodzi czas na przelozenie kolek robie to sam. Wydatek zwrocil sie po trzeciej przekladce opon (letnie na zimowe, zimowe na letnie itd.). Pozdrawiam.

Tytuł:

Lato 195/50/16 GY Eagle F1

Jak dla mnie super oponki, czy mokro, czy sucho jest praktycznie idealnie. Przy ostrym hamowaniu są trochę głośne.

Zima - 195/50/16 Continental ContiWinterContact TS790

Również jestem bardzo zadowolony - zeszłej zimy oponki spisywały się rewelacyjnie.

Tytuł:
Awatar użytkownika

marcin11 pisze:
W moim swifcie Mk 5 z 2002 roku byly zalozone oryginalnie opony michelin 155/70 R13. Co moze sie wydac dziwne, nie bylem z nich zadowolony. Na suchej nawierzchni bylo w miare, ale wystarczylo odrobine wody na asfalcie i poslizg gotowy.

ja miałem te Miśki tak samo ... przejeździły uwaga - do zeszłego sezonu ( rok produkcji 97 ) i miały jeszcze 4 mm bieżnika, ale bałem się na nich w tym sezonie jeździć ze względu na ich wiek ... jeździło się ok.
Natomiast Barum Brillantis - to jest opona na poślizgi ...

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 

Strefa czasowa UTC+01:00