Suzuki Klub Polska - Forum Dyskusyjne - www.suzukiklub.pl

Forum dyskusyjne dla użytkowników samochodów marki Suzuki.
Dzisiaj jest 26-06-2025, 22:23

Strefa czasowa UTC+01:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 
Autor Wiadomość

Od kilku dni użytkuję Vitarkę z 95 r. i dzisiaj pierwszy raz wjechałem w teren z włączonym 4x4. Po ponownym włączeniu 2H i zjechaniu na asfalt równo z przekroczeniem prędkości 80 km/h (nie zależało to od obrotów, tylko właśnie od prędkości) dało sie zauważyć pewne niepokojace zjawisko: mianowicie samochód dostawał dość silnych wibracji (wcześniej na asfalcie zrobiłem ok. 1000 km i nic takiego nie miało miejsca). Zatrzymałem, z powrotem włączyłem 4H, ruszyłem w przód i w tył, ponownie włączyłem 2H i znów powyżej 80 był spokój.

Czy ktoś spotkał sie z takim zjawiskiem i/lub może pomóc mi zdiagnozować przyczynę?

Tytuł:

sprawdź błoto na felgach :D :D

Tytuł:
Moderator
Awatar użytkownika

a jak nie błoto to sprzęgiełka w przednich kołach - po przełączeniu z 4h na 2h trzeba trochę cofnąć żeby się rozpięły - jeżeli są załączone obracają półosiami, dyferencjałem i przednim wałem - co w kilkunastoletniej vitarze może powodować wibracje przy wyższych prędkościach ;)

Tytuł:

Nie no, błoto odpada, aż tak by nie telepało całą budą :D

Właśnie sprzęgiełka też mi przyszły do głowy, ale nie byłem pewien. Dzięki za rzeczowe wyjaśnienie bo to by się zgadzało. Rozumiem że nie ma reguły, raz się rozepną a raz nie? Czy też może wręcz przeciwnie - bez cofnięcia nie da rady?

Tytuł:
Moderator
Awatar użytkownika

jeżeli zapięte zostały do przodu to rozpinają się do tyłu i odwrotnie

ale żeby aż całą budą telepało to dziwne - też miałem kiedyś identyczny przypadek, że przy 80km/h zaczynało wibrować całe nadwozie - pewien vitarowiec z dłuższym stażem radził sprawdzić wyważenie wału napędowego i krzyżaki na wale, przyszło mi do głowy też kilka innych możliwości, ale pewnego dnia wibracje znikły i do dzisiaj nie mam pojęcia czym to było spowodowane :]

a i nie bagatelizowałbym błota na felgach - vitarowe felgi zaklejone błotem potrafią całkiem porządnie trzepać kierownicą :]

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 

Strefa czasowa UTC+01:00