Suzuki Klub Polska - Forum Dyskusyjne - www.suzukiklub.pl

Forum dyskusyjne dla użytkowników samochodów marki Suzuki.
Dzisiaj jest 28-06-2025, 13:46

Strefa czasowa UTC+01:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 81 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 4 Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
Awatar użytkownika

citan pisze:
A dlaczego instalacja... dojazd do i powrót z pracy to dla mnie 120km. :P

Dla mnie 140 km ale wciąż się waham. Zwłaszcza po ostatnich informacjach odnośnie zbliżającej się znacznej podwyżki akcyzy na lpg.

Tytuł:

Kitza pisze:
citan pisze:
A dlaczego instalacja... dojazd do i powrót z pracy to dla mnie 120km. :P

Dla mnie 140 km ale wciąż się waham. Zwłaszcza po ostatnich informacjach odnośnie zbliżającej się znacznej podwyżki akcyzy na lpg.

Z tymi podwyżkami nigdy nic nie wiadomo, a pewnie PB znów zdrożeje w wakacje. :(

Z moim autem sytuacja była taka, że poprzedni właściciel założył instalację mieszalnikową. Więc całkiem rozsądnym było jej wywalenie i założenie sekwencji. Oczywiście oszczędziłbym więcej zostawiając instalację II generacji... ale nie o to chodzi.

Mogę zapytać ile miesięcznie wydajesz na paliwo do auta?

Tytuł:
Awatar użytkownika

citan pisze:

Za dużo :D

Tytuł:

Kitza pisze:
citan pisze:

Za dużo :D

To tak jak ja.

Tytuł: LPG w MK6

Strzałka! Również jestem ciekaw opinii na temat LPG w MK6 - szczególnie w motorze 1.3. Sam zostałem jestem właścicielem takiego cuda i chcę tam wrzucić dobrą sekwencję. Pytanie jaką i ważne w jakim zakładzie - jestem z okolic Pszczyny, Bielska.

Kitza czy wrzuciłeś już LPG? Podzielisz się wrażeniami?

Tytuł:
Awatar użytkownika

Nie odważyłem się jeszcze choć ostatnie podwyżki cen przekonują mnie do tego kroku coraz bardziej.

Jeśli chodzi o zakład to zakładałbym w Twojej okolicy, w Jastrzębiu Zdroju. Firma Eko-Car. Z tego co udało mi się znaleźć na sieci, mają bardzo dobre opinie.

Tytuł:
Awatar użytkownika

pa pa gwarancjo ...

Tytuł:
Awatar użytkownika

Hellsin pisze:
pa pa gwarancjo ...

Gdyby chodziło tylko o gwarancję, z której posiadania (odpukać) dotychczas nic mi nie przyszło, śmigałbym już od dawna na gazie.

Tytuł:

No risk no fun;)

A poważniej to decyzja u mnie już zapadła, pytanie tylko gdzie założę tą instalację (na pewno musi być dobra - na tym się nie oszczędza).
Nowy Swift w rodzinie posłuży dobrych parę lat więc nie ma się co zastanawiać (ekonomia).

Wcześniej do nowej Xsary (1.4) wkładałem sekwencję i też mnie przestrzegano że gwarancja, silnik za słaby i takietam. Zrobiłem 120 tys km na gazie i oprócz dwukrotnej wymiany listwy wtryskowej nic innego nie padło, a silnik cały czas śmigał elegancko.
Miałem również Swifta MK5 z gazem (parę dni temu sprzedałem go) i też było w sumie ok - choć wiem że to inna bajka technologiczna (w nim była prosta instalacja gazowa). Znajomy ma nową Vectrę 3.2 V6 - 211 KM z sekwencyjnym gazem i również oprócz przyjemności z jazdy nie musi bać się wizyty na stacji paliw..

Dzięki za namiar na warsztat w Jastrzębiu - zadzwonię do ich. Słyszałem że dobry jest również w Skrzyszowie - Auto Mix - rozmawiałem z nimi i przekazali mi że nie ma żadnych przeciwskazań odnośnie instlacji gazu w silnikach Suzuki 1.3. Gościu mówił że do paru nowych Swiftów wrzucał gas i nie ma żadnych reklamacji, więc jestem najbliżej instalacji u nich..

Tytuł:
Awatar użytkownika

zucchero pisze:
Miałem również Swifta MK5 z gazem (parę dni temu sprzedałem go) i też było w sumie ok - choć wiem że to inna bajka technologiczna (w nim była prosta instalacja gazowa). Znajomy ma nową Vectrę 3.2 V6 - 211 KM z sekwencyjnym gazem i również oprócz przyjemności z jazdy nie musi bać się wizyty na stacji paliw..

ja tez mam starego - MK4 dokladnie i w zyciu do niego nie dam gazu, chyba ze mnie bardzo przyszpili ... ( np. benzyna za 7 zl ).
przy 3.2 MV6 to jest inna bajka, moj znajomy tez w Omedze C z tym silnikiem ma gaz sekwencyjny, ale przy takiej pojemnosci sie to oplaca jak sie duzo jezdzi.

Tytuł:
Awatar użytkownika

zucchero pisze:
Dzięki za namiar na warsztat w Jastrzębiu - zadzwonię do ich. Słyszałem że dobry jest również w Skrzyszowie - Auto Mix - rozmawiałem z nimi i przekazali mi że nie ma żadnych przeciwskazań odnośnie instlacji gazu w silnikach Suzuki 1.3. Gościu mówił że do paru nowych Swiftów wrzucał gas i nie ma żadnych reklamacji, więc jestem najbliżej instalacji u nich..

Odnośnie Skrzyszowa, znalazłem taką historię:
http://motonews.pl/forum/?op=fvt&t=2097 ... =38&m=flat

Tytuł:

Dzięki za tą historię.. mało optymistyczna.

O tym dlaczego jestem za gazem pisałem wcześniej, a dlaczego jestem najlbliższy wyboru Skrzyszowa:
- mają hamownie - więc nie jest to jazda z laptopem na kolanach po mieście i ustawianie instalacji,
- montują fabryczne instalacje gazowe dla jakiś renówek bodajże Renault Pietrzak z K-c,
- wiem o 3 samochodach które tam miały instalowany gaz i właściciele są zadowoleni z tego.

W przyszłym tygodniu pojadę tam i jeśli czymś mnie nie zniechęcą umówię się na instalację.

pozdrowienia,
Luka

Tytuł:
Awatar użytkownika

Zakład o którym Ci pisałem również ma hamownię.
Z opinii jakie wyszukałem w sieci, właściciel wie co robi i zna się na robocie. W linku jaki Ci podałem, croma1 to właśnie właściciel tego zakładu.
Z resztą poza gazem zajmują się również tuningiem aut ale to już inna bajka.
Odezwij się jak założysz i napisz co i jak zamontowali. Chętnie obejrzałbym fotki z montażu.

Tytuł:
Awatar użytkownika

... ( np. benzyna za 7 zl )...

Moim zdaniem bardzo prawdopodobne, tyle, że wtedy za gaz też się wezmą. Straszą tą akcyzą od dawna. (Swoją drogą, jak to jest, że lpg robi się z ropy naftowej, diesel i benzyna drożeją, bo ropa drożeje, a lpg 2,20zł. :?: :szok:)

Utrata gwarancji to jedyny powód, dla którego nie zakładam instalacji lpg. Miałam cztery samochody w rodzinie na gaz (częstsza wymiana kabli i świec) i nic złego się nie działo (może lekki spadek mocy, ale przy
60 KM trudno się dziwić).

Tytuł:

Dzięki za namiar na firmę z Jastrzębia - szukałem na necie opinii o nich, zadzwoniłem i faktycznie wydają się być solidni.
W przyszłym tygodniu po osobistej wizycie zadecyduję u kogo wrzucam instalację.
Pochwalę się wrażeniami jak Swift śmiga na gazie chyba zostanę pionierem w tej gestii;)

Tytuł:
Awatar użytkownika

No i jak tam?
Nadal na Pb95 czy już na lpg? :)

Tytuł:
Moderator
Awatar użytkownika

MargaRita pisze:
... (Swoją drogą, jak to jest, że lpg robi się z ropy naftowej, diesel i benzyna drożeją, bo ropa drożeje, a lpg 2,20zł. :?: :szok:)

Propan-butan to generalnie odpad z procesu produkcyjnego benzyny i ON.

MargaRita pisze:
Utrata gwarancji to jedyny powód, dla którego nie zakładam instalacji lpg. Miałam cztery samochody w rodzinie na gaz (częstsza wymiana kabli i świec) i nic złego się nie działo (może lekki spadek mocy, ale przy 60 KM trudno się dziwić).

Załóż przez serwis Suzuki. Jakaś tam ochrona gwarancyjna zostanie.

Tytuł:

waldis pisze:
Propan-butan to generalnie odpad z procesu produkcyjnego benzyny i ON.

Odpad to pojęcie bardzo względne, jest to po prostu jedna z frakcji destylacji ropy naftowej. Różnica w cenie finalnej jest spowodowana mniejszymi obciążeniami fiskalnymi oraz małym zapotrzebowaniem (globalnie)

Tytuł:

Sorki za poślizg czasowy..
Swift jeszcze nie ma instalacji gazowej - to przez ostatnie małe urwanie głowy - ale do końca czerwca mam zamiar ją założyć.
Na pewno pochwalę się gdy będę już śmigał na gazie;)

pozdrowienia,
lukasz

Na początek informacja. Suzuki w Polsce którego głównym i wyłącznym dystrybutorem jest SMP nie zezwala na żadne przeróbki samochodu idące tak "głęboko" jak instalacja LPG pod karą utraty gwarancji. Gwarantem jest zawsze dealer. Dealer Suzuki może zezwolić klientowi na założenie instalacji LPG, ale wszelkie naprawy na gwaranacji będzie ponosił na własny koszt. A nie daj Bóg żeby samochód został zabrany przez assistance do innego dealera.
Inną sprawą jest sama eksploatacja samochodu z intalacją gazową. Po pierwsze są marki które lubią lub tolerują gaz. A marki japońskie mniej niż np. Ople lubią gaz. Znam przypadek nowego X-Traila który po paru miesiącach od nowości popsuł się z naprawą na parę tysięcy złotych. Oczywiście zagazowany X-Trail :)
Znam wielu mechaników którzy mówią: chcesz zaoszczędzić? chcesz mieć LPG? ok, ale weź pod uwage, że możesz mieć problemy.
Każdy ma wybór.........ale samochód to nie kuchenka gazowa/pzdr

Tytuł: Lpg!

Zostałem pioniemer w gestii instalacji LPG w Swifcie;)
Mój (dokładnie siostry samochód bo ona nim jeździ) ma przejechane 7200km (200 na gazie). Sekwencyjna instalacja Stag 300. Jestem ciekaw jak będzie dalej, póki co nie widzę żadnej różnicy pomiędzy jazdą na LPG i PB.

W razie pytań służę pomocą.
pozdrowienia,
Luka

Tytuł: LPG

Gratuluję i czekamy na dalsze opinie. Zmian na dzień dzisiejszy nie powinno być żadnych. Problemy jeśli się pojawią oczywiście to w dalszej eksploatacji. Bo teraz jeśli bedzie problem z silnikiem (obroty, gaśnięcie, ktrzuszenie czy cokolwiek) to już nie temat autoryzowanego serwisu Suzuki, tylko firmy która założyła instalację........
Ale bądźmy dobrej myśli.
Napisz przy okazji jaka jest duża butla, jaką ma pojemność. Czy ona jest w kole dojazdowym? Taka mała? czy w bagażniku może? I jaka cena montażu....

Tytuł: Re: LPG
Awatar użytkownika

Tobik69 pisze:
Gratuluję i czekamy na dalsze opinie. Zmian na dzień dzisiejszy nie powinno być żadnych. Problemy jeśli się pojawią oczywiście to w dalszej eksploatacji. Bo teraz jeśli bedzie problem z silnikiem (obroty, gaśnięcie, ktrzuszenie czy cokolwiek) to już nie temat autoryzowanego serwisu Suzuki, tylko firmy która założyła instalację........
Ale bądźmy dobrej myśli.
Napisz przy okazji jaka jest duża butla, jaką ma pojemność. Czy ona jest w kole dojazdowym? Taka mała? czy w bagażniku może? I jaka cena montażu....

nie rozumiem Cie - najpierw piszesz cos o samochodzie kuchence ... a potem sam z zainteresowaniem zadajesz tak szczegolowe pytania ... :roll:

Tytuł: LPG

bo sprzedaję auto na gaz i kupuję bez gazu
bo pisze na tym forum w temacie LPG
bo sprzedaję swojego Nissana Almera (kuchenka gazowa)
bo kupuję sobie Suzuki Swifta 1,3 GLX 3DR ZFS z Esztergom
bo sprzedaję Suzuki na codzień w salonie klientom

pzdr

Tytuł:

Butla jest w kole, nie jest największa - 34 litry, ale w Swifta bardzo nie da się wsadzić większej (zamiast dojazdówki). Pewną niedogodnością jest to iż wysokość bagażnika zmniejszyła się delikatnie (jakieś 2,3 cm), ale nie chciałem już mniejszej butli. Gazu wchodzi bodajże 28 litrów, pewność będę miał po paru tankowaniach, póki co tylko raz byłem na stacji. jako że butla jest w kole - instalacja jest praktycznie niezauważalna, nie traci się przestrzeni bagażowej, a kto by tam woził zapasowe koło.

Za instalację zapłaciłem 2800 zł - 2600 + 200 lubryfikator (cena z 24.06, kiedy to umawiałem się na instalację)- niby nie jest konieczny do tego silnika, ale wolałem dmuchać na zimne;-)
Gdy odbierałem auto (04.07) cena poszła w górę o 200 zeta.

pozdrowienia,
Luka

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 81 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 4 Następna

Strefa czasowa UTC+01:00