Suzuki Klub Polska - Forum Dyskusyjne - www.suzukiklub.pl

Forum dyskusyjne dla użytkowników samochodów marki Suzuki.
Dzisiaj jest 09-06-2025, 15:20

Strefa czasowa UTC+01:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 340 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 13 4 5 6 714 Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
Awatar użytkownika

waldis pisze:
No to zakładaj, bo mam już posta gotowego, a nie chcę się wpychać przed pomysłodawcę.

Twoje życzenie jest dla mnie rozkazem :)
http://www.suzukiklub.pl/forum/viewtopic.php?t=2960

Tytuł:
Awatar użytkownika

Moje usprawnienia jak dotąd:
Gumowe dywaniki (nie dali gratis, kazali kupić).
Gumowa wanienka do bagażnika z matą antypoślizgową.
3 podkładki typu gekon na deskę rozdzielczą na różne drobiazgi.
Soczewka Fresnela na tylną szybę, dużo przydatniejsze niż czujnik cofania. Widać co jest za autem, a nie tylko jakieś piszczenie.
Na zamontowanie czeka gniazdo zapalniczki w bagażniku.
Teraz czekam na przesyłkę z CB i ze schowkiem na okulary.
PS
Ani trójkąta, ani apteczki moje auto fabrycznie nie miało...

Tytuł:
Awatar użytkownika

mjp pisze:

Jak masz japonca to sie nie zdziw ze schowkiem.

Tytuł:
Awatar użytkownika

Woju pisze:
mjp pisze:

Jak masz japonca to sie nie zdziw ze schowkiem.

Chyba jednak Węgra... A co jest w Japończach takiego powodującego zdziwienie?

Tytuł:
Awatar użytkownika

:( nie pasuje

Tytuł:
Moderator
Awatar użytkownika

mjp pisze:
Gumowe dywaniki (nie dali gratis, kazali kupić).
Ani trójkąta, ani apteczki moje auto fabrycznie nie miało...

Chamstwo dealera, nic więcej. Apteczka nie jest wymagana, więc ok. Ale bez trójkąta fura nie ma prawa wyjechać z salonu. A kundzenie na dywanikach ... obciach. Daj w dziale "warsztat"- wątek "oceniamy serwisy" nazwę firmy, niech ludziska wiedzą kogo omijać.
Gdzie można kupić porządną soczewką Fresnela?

Tytuł:
Awatar użytkownika

waldis pisze:
Chamstwo dealera, nic więcej. Apteczka nie jest wymagana, więc ok. Ale bez trójkąta fura nie ma prawa wyjechać z salonu. A kundzenie na dywanikach ... obciach. Daj w dziale "warsztat"- wątek "oceniamy serwisy" nazwę firmy, niech ludziska wiedzą kogo omijać.

Trójkąt mógł ktoś sobie "wypożyczyć", bo auto było z salonu, no ale mogli i powinni sprawdzić. Omijać za bardzo nie ma co, bo to jedyny salon Suzuki we Wrocławiu.
Przyzwoite soczewki Fresnela można dostać bez problemu na Allegro, tylko mało kto tej nazwy używa. Najlepiej szukać pod soczewka albo soczewki.

Tytuł:
Awatar użytkownika

mjp pisze:
Omijać za bardzo nie ma co, bo to jedyny salon Suzuki we Wrocławiu.

Qrde, ja dostałem trójką t i gaśnicę z tego salonu z autem..., a wydawał się taki porządny. :(

Tytuł:
Awatar użytkownika

Aby oddać sprawiedliwość, to gratis dostałem autoalarm, zapłaciłem "tylko" 500zł za montaż. No ale zrobili to porządnie...

Tytuł:
Awatar użytkownika

Pozwólcie, że pociągnę temat soczewek Fresnela, bo nigdy nie używałem i nie wiem, z czym to się je. A temat brzmi kusząco, zwłaszcza że koszt jest praktycznie żaden.

Rozumiem, że soczewka zwiększa pole widzenia za szybą i pomaga przy wszelakich manewrach związanych z cofaniem. Zważywszy jednak, że tylna szyba w SX4 wielka nie jest, soczewka zajmie większą jej część. Czy zatem nie przeszkadza przy zwykłej jeździe na wprost, gdy chcemy spojrzeć do tyłu przez lusterko wsteczne? Czy po zamontowaniu takiej soczewki nie trzeba się przestawić wyłącznie na lusterka boczne?

Tytuł:
Awatar użytkownika

waldis pisze:

http://allegro.pl/item326712643_soczewka_fresnela_na_tylna_szybe_wide_angle.html

Mowisz masz :)

Tytuł:
Awatar użytkownika

morongot pisze:
Czy zatem nie przeszkadza przy zwykłej jeździe na wprost, gdy chcemy spojrzeć do tyłu przez lusterko wsteczne? Czy po zamontowaniu takiej soczewki nie trzeba się przestawić wyłącznie na lusterka boczne?

Soczewkę naklejasz nie na środku szyby, tylko przy jej dolnej krawędzi po stronie pasażera. Dokładną pozycję najlepiej ustalić siedząc za kierownicą i oglądając się do tyłu, jak podczas normalnego cofania. Tak umieszczona soczewka nie przeszkadza, ponieważ środek szyby pozostaje wolny. Przy odrobinie wprawy można także korzystać ze zwiększonego pola widzenia soczewki w trakcie jazdy.

Tytuł:
Moderator
Awatar użytkownika

mjp pisze:
Aby oddać sprawiedliwość, to gratis dostałem autoalarm, zapłaciłem "tylko" 500zł za montaż. No ale zrobili to porządnie...

No ręce i nogi opadają na taką sprawiedliwość. To ja, jak dostałem dywaniki i alarm (bez dopłaty za montaż), to zostałem przez brata wyśmiany, który w tym czasie kupował fabię i wycyganił, prócz alarmu i dywaników: hak, relingi i radio z CD.
Woju pisze:

Dzięki.
mjp pisze:
Soczewkę naklejasz nie na środku szyby, tylko przy jej dolnej krawędzi po stronie pasażera. Dokładną pozycję najlepiej ustalić siedząc za kierownicą i oglądając się do tyłu, jak podczas normalnego cofania. Tak umieszczona soczewka nie przeszkadza, ponieważ środek szyby pozostaje wolny. Przy odrobinie wprawy można także korzystać ze zwiększonego pola widzenia soczewki w trakcie jazdy.

Nie wiesz, czy przy ewentualnym odklejaniu tego wynalazku nie wpłynie to na przyciemianą szybę? Bo nie wiem jaką metodą one są przyciemiane.

P.S. Mnie sprzedawca namówił na TTI TCB 880 zamiast takiej Cobry, jak Ci padła. Sorki za OT.

Tytuł:
Awatar użytkownika

waldis pisze:
No ręce i nogi opadają na taką sprawiedliwość. To ja, jak dostałem dywaniki i alarm (bez dopłaty za montaż), to zostałem przez brata wyśmiany, który w tym czasie kupował fabię i wycyganił, prócz alarmu i dywaników: hak, relingi i radio z CD.

Jak ja kupowałem, to salon w ciąbu tygodnia sprzedał 5 SX-ów i nie był specjalnie zainteresowany walką o klienta... Mieli dwa ostatnie z rocznika 2007 i raczej nadmiar klientów.
waldis pisze:
Nie wiesz, czy przy ewentualnym odklejaniu tego wynalazku nie wpłynie to na przyciemianą szybę? Bo nie wiem jaką metodą one są przyciemiane.

To sie trzyma siłą adhezji, żadnego kleju. Moczysz szybę, przykładasz soczewkę, usuwasz bąble powietrza i po 24h soczewka jest ślicznie przeźroczysta i przyklejona. Jak potrzebujesz, zdejmujesz z szyby i już. Po 3 latach sama zacznie się odklejać, wtedy zdejmujesz, moczysz, przyklejasz...
waldis pisze:
P.S. Mnie sprzedawca namówił na TTI TCB 880 zamiast takiej Cobry, jak Ci padła. Sorki za OT.

Ja się zastanawiałem na kupnem Inteka, ale nie wymyśliłem gdzie i jak go zamontować...

Tytuł:
Moderator
Awatar użytkownika

mjp pisze:
Jak ja kupowałem, to salon w ciąbu tygodnia sprzedał 5 SX-ów i nie był specjalnie zainteresowany walką o klienta... Mieli dwa ostatnie z rocznika 2007 i raczej nadmiar klientów.

No to faktycznie wtedy ciężko się potargować.

mjp pisze:
To sie trzyma siłą adhezji, żadnego kleju. Moczysz szybę, przykładasz soczewkę, usuwasz bąble powietrza i po 24h soczewka jest ślicznie przeźroczysta i przyklejona. Jak potrzebujesz, zdejmujesz z szyby i już. Po 3 latach sama zacznie się odklejać, wtedy zdejmujesz, moczysz, przyklejasz...

Dzięki za objaśnienie. Zamówię wkrótce.

mjp pisze:
Ja się zastanawiałem na kupnem Inteka, ale nie wymyśliłem gdzie i jak go zamontować...

Co do montażu radyjka zajrzyj tutaj.

Tytuł:
Awatar użytkownika

waldis pisze:
Co do montażu radyjka zajrzyj tutaj.

Zaglądałem i na razie pozostaję przy Cobra 75 WX ST. ;)

Tytuł:
Awatar użytkownika

mjp pisze:

Miales do czynienia z tym radiem? Jak to sie spisuje?
Nie myslales jeszcze o Alanie 42 ?

Tytuł:
Awatar użytkownika

Woju pisze:
mjp pisze:

Miałem takie i po nieco ponad roku zdechło. Serwis we Wrocławiu sobie nie poradził. Teraz radio czeka na wysyłkę do serwisu Cobry w Warszawie. W między czasie kupiłem drugie, bo głupio tak bez radia jeździć. W sumie mam do tego radyjka tylko jedno zastrzeżenie, brak RF-gain. Gdyby miało, byłoby idealne dla moich potrzeb. Co do Alana 42, to Cobra bardziej mi się podoba... ;)

Tytuł:
Moderator
Awatar użytkownika

mjp pisze:
Woju pisze:
mjp pisze:

Miałem takie i po nieco ponad roku zdechło. Serwis we Wrocławiu sobie nie poradził. Teraz radio czeka na wysyłkę do serwisu Cobry w Warszawie. W między czasie kupiłem drugie, bo głupio tak bez radia jeździć. W sumie mam do tego radyjka tylko jedno zastrzeżenie, brak RF-gain. Gdyby miało, byłoby idealne dla moich potrzeb. Co do Alana 42, to Cobra bardziej mi się podoba... ;)

Zanim dostaniecie op....ol od Moda przenieście duskusję do odpowiedniego wątku. Sam się podczepię.

Tytuł:
Awatar użytkownika

Dla posiadaczy japoncow zle info.

Niestety musimy zapomniec o schowku na pingle ;( nie pasuje w wegrach raczka jest przykrecana w japoncach jest na wcisk i do tego jest wiekszy rozstaw otworow.

p.s. jak ktos chce odkupic schowek niech wali do mnie na priv

Tytuł:
Moderator
Awatar użytkownika

Woju pisze:

Niestety musimy zapomniec o schowku na pingle ;( nie pasuje w wegrach raczka jest przykrecana w japoncach jest na wcisk i do tego jest wiekszy rozstaw otworow.

Zobacz ten z e-bay z Hongongu. Z tego co mi na priva pisał Avalanche nie pasuje do "węgrów" więc powinien pasować do "japońców".

Tytuł:

Woju pisze:

p.s. jak ktos chce odkupic schowek niech wali do mnie na priv

A problem ze schowkiem na okulary, miałem tez w suzuki Ignis wersja japońska, i prawdopodobnie, r0ozmiary sa takie same jak w SX4 w. japońska.

Ostatnio zmieniony 24-03-2008, 10:20 przez Krzy$, łącznie zmieniany 1 raz.

Tytuł:
Moderator
Awatar użytkownika

Suzuki: Vitara 1.6 AllGrip
w japońskich Swiftach (a więc pewnie i SX4) inaczej montują uchwyty nad oknami - na wcisk i blachowkręty.
Na dodatek rozstaw otworów jest nieco inny.
Tutaj masz zdjęcie japońskiego schowka na okulary, na którym trochę widać to mocowanie i od biedy można odczytać wymiary:

Obrazek

Tytuł:
Awatar użytkownika

Krzy$ pisze:
A problem ze schowkiem na okulary, miałem tez w suzuki Ignis wersja japońska, i prawdopodobnie, r0ozmiary sa takie same jak w SX4 w. japońska.

165mm ZTCP

Tytuł:
Moderator
Awatar użytkownika

Założyłem soczewkę Fersnela. fajna rzecz, ułatwia manewry, mjp dzięki za pomysł.
Zamontowałem też podłokietnik. Kupiony w salonie Fiata na 373 zł. Instrukcja montażu przedstawiona obrazkowo (prawie jak komiks), dla wprawnego zawodnika około 1 godz. pracy. Zobaczę teraz jak się z tym jeździ.

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 340 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 13 4 5 6 714 Następna

Strefa czasowa UTC+01:00