Suzuki Klub Polska - Forum Dyskusyjne - www.suzukiklub.pl

Forum dyskusyjne dla użytkowników samochodów marki Suzuki.
Dzisiaj jest 12-07-2025, 22:32

Strefa czasowa UTC+01:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 137 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 4 5 6 Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:

Leboobel pisze:
Z mechanicznych rzeczy to być może niewiele da się tam uszkodzić przy w miarę kulturalnej jeździe. Nie mam zdjęć, ale szczególnie zdziwił mnie sposób prowadzenia przewodów (jestem elektrykiem:), dokładnie w miejscu czołowego zderzenia z kępami trawy i błotem, wiec chociaż (a może przede wszystkim )okablowanie można by ochronić.

Pozdrawiam

Prawdę mówiąc tak też myślałem że z mechanicznych rzeczy to niewiele można uszkodzić przy spokojnej jeździe ;)

Kabelków elektrycznych nie warto chronić takim sposobem.

Tak z ciekawości jestem ciekawy o ile dłużej sie myje samochód z błota z osłonami od takiego bez osłon :)
Może inaczej zapytam czy ktoś z was uszkodził coś innego w nowej GV-e w terenie niż plastikowe osłony ??
Pozdrawiam.

Tytuł:

Danio BB pisze:
Witam! W vitarach (tych pierwszych i GV1) bardzo łatwo uszkodzić przedni dyfer, pogiąć belkę łączącą tylne mocowania przednich wahaczy i belkę na której podparta jest skrzynia biegów. Szczególnie ważna jest osłona chroniąca dyfer i belkę zawieszenia.Wystarczy większy kamień lub pniak pomiędzy koleinami(czasami niewidoczny bo zabłocony lub zalany wodą) żeby narobić sobie kosztów. Przy "ostrzejszym off-roadzie" potrzebna jest płyta łącząca belkę zawieszenia z belką skrzyni.(w szczególnych przypadkach trzeba wymienić belkę skrzyni z fabrycznej blaszanej na solidną wykonaną z rur. [potem lift zawieszenia, karoserii,snorkel,zderzaki które wytrzymają cokolwiek więcej od oryginalnych plasticzków .....i już mamy prawdziwą terenówkę :]]

Nie tędy droga.
Kompleks off-roadra :) ... Unimoga z Vitary nie zmotasz bo ni dy ry dy :D
A Unimog 416 moim marzeniem też jest ... tylko gdzie nim jeździć jak na żaden rajd cię nie przyjmą :placze:

Tytuł:
Moderator
Awatar użytkownika

Suzuki: Była GV II 2007 DDIS
Scor pisze:
Tak z ciekawości jestem ciekawy o ile dłużej sie myje samochód z błota z osłonami od takiego bez osłon :)
Może inaczej zapytam czy ktoś z was uszkodził coś innego w nowej GV-e w terenie niż plastikowe osłony ??

Nie mam takich osłon wiec nie wiem, i chyba nie ma róznicy. Przeciez one pod spodem są ;)

Co do uszkodzeń - jeszcze nic, ale powiem szczerze, że będe czuł sie spokojnieszy mając takie osłony.
Kolega jednak zweryfikował fabryczna metalową osonę podczas jazdy po wcal enie jakimś ciężkim terenie. Wystarczy piach błoto. Pozatym osłony fabryczne są "dziurawe" aASFIR'a nie i dają jednolitą osłone bez otworów.

Tytuł:
Awatar użytkownika

Spoko ,spoko...od off-roadu to mam samuraia,natomiast osłony pod vitarą są wskazane przed wjazdem w jakikolwiek teren.Wymieniałem już przednie dyfry rozbite przy prędkości ok 10km/h(w tym jeden o grudę lodu.... tu prędkość była trochę większa:D )

Tytuł:
Awatar użytkownika

Scor pisze:
(...)
A Unimog 416 moim marzeniem też jest ... (...)

O to mamy podobne marzenia, tylko mi jest obojętne, który to byłby Uni byleby krótki ;)

Tytuł:

Scor pisze:
Nie tędy droga.
Kompleks off-roadra :) ... Unimoga z Vitary nie zmotasz bo ni dy ry dy :D

Jak masz wystarczająco dużo pieniędzy to zrobisz z Vitary Unimoga. Nie ma problemu.

A rozsądną (choć rozsądku w tym sporcie brak) kwotą możesz z Vitary i GVI zrobić przyzwoitą terenówkę o zaskakującej dzielności terenowej.

Tytuł:
Moderator
Awatar użytkownika

maq pisze:
...(choć rozsądku w tym sporcie brak)...

:D
tak trochę OT: dlaczego tak uważasz? :)

Tytuł:

Czując się moralnie odpowiedzialny za wywołanie dyskusji muszę powiedzieć że bez problemu rozumiem o co chodzi wszystkim piszącym i trudno się nie zgodzić z nimi.

W naszym pięknym kraju i z odrobiną fantazji i gotówki(może gotówki potrzeba trochę więcej) wszystko można zrobić.

Ale wiem że każdy z nas potrzeby i oczekiwania ma trochę inne i nie ma jednego słusznego kierunku w którym wszyscy razem trzymając się za ręce powinniśmy podążać.
Przykład:
Ze znajomym całkiem amatorsko jeździliśmy w "terenie" podobnymi samochodami i on jest cały w błocie aż po dach a ja czyściutki nawet silnika nie muszę myć.
A przejechaliśmy dokładnie tą samą trasę.
Przykład jest tylko przykładem i ma tylko coś wytłumaczyć.

Acha pisząc o Unimogu miałem na myśli takiego:
;)

Obrazek

Zdjęcie pożyczone z Allegro bo jest na sprzedaż.
Pozdrawiam.

Tytuł:
Awatar użytkownika

Sorry, że nie jest to Vitarka albo Samuraj....ale dla mnie istnieje tylko kilka samochodów, które dają rade w terenie...a przejażdżką takim mogę się pochwalić...niestety nie mam zdjęć...bo nie spodziewałem się, że będę miał okazję się nim przejechać...( szkoda tylko, że jako pasażer )...Jazda odbyła się niedaleko wyspy Mann...a takim cudem jechałem...

Obrazek

Zdjęcie pochodzi z znanej wszystkim wyszukiwarki :)

Tytuł:

czoboki pisze:
maq pisze:

Nobo ponieważ jak rzekł mądry człowiek off-road to:
- primo po pierwsze sztuka wywalania pieniędzy w błoto
- primo po drugie jest to jedyny znany sport motorowy, w którym wydaje się coraz więcej pieniędzy aby poruszać się coraz wolniej

Ja to robię bo to lubię i to jest jedyne wytłumaczenie. Rozsądku w tym sporcie brak a każdy kto twierdzi inaczej dorabia sobie sztuczną ideologię.

Tytuł:
Moderator
Awatar użytkownika

maq pisze:
czoboki pisze:
maq pisze:

- primo po drugie jest to jedyny znany sport motorowy, w którym wydaje się coraz więcej pieniędzy aby poruszać się coraz wolniej

Ja to robię bo to lubię i to jest jedyne wytłumaczenie. Rozsądku w tym sporcie brak a każdy kto twierdzi inaczej dorabia sobie sztuczną ideologię.

:D:D:D:D:D
I wszstko jasne. To tak trochę jak żeglarstwo morskie, człowiek jedzie, męczy się, marznie (na Bałtyku potrafi być bardzo zimno nawet w lecie), moknie, często choruje :haft: . Dodatkow płaci za to i to czasem niemałe pieniądze i jeszcze się cieszy myśląc o kolejnym wyjeździe :D

Tytuł:

maq pisze:
czoboki pisze:
maq pisze:

Nie mogę się zgodzić.
Rozsądek jest bardzo potrzebny by nie wywalać forsy w błoto i znam właściwie tylko takich ludzi co najpierw dłuuuugo kombinują zanim kasą sypną:)
Więc wszystko mają głęboko przemyślane i w rodzinie przedyskutowane (np. z Żoną) że jednak jest to wydatek pierwszej potrzeby i absolutnie nie zbędny :D ... hehehe

Tytuł:
Moderator
Awatar użytkownika

Scor pisze:
Nie mogę się zgodzić.
Rozsądek jest bardzo potrzebny by nie wywalać forsy w błoto i znam właściwie tylko takich ludzi co najpierw dłuuuugo kombinują zanim kasą sypną:)
Więc wszystko mają głęboko przemyślane i w rodzinie przedyskutowane (np. z Żoną) że jednak jest to wydatek pierwszej potrzeby i absolutnie nie zbędny :D ... hehehe

masz rację, jednka ani maq ani ja nie mówimy o rozsądku ludzi bawiących się w offroad, a o sporcie jako takim :)
Zreszta jest jeszcze parę innych sportów, o kórych można podobnie powiedzieć ;)

Tytuł: Osłony
Awatar użytkownika

Suzuki: Vitara FL
Wracając do osłon:
- w grudniu przy prędkości ok 25km/godz jakoś tak niezauważyłem na mojej "drodze"kamyczka ...jakieś 200kg - dobrze, że był zagrzebany w ziemi w 3/4. Po moim przejeździe wyszedł trochę z ziemi, a mi włosy stanęły dęba i beretka spadła z głowy - huk, szarpnięcie i lekka dobitka z tyłu...
Wjechałem na rów, wlazłem pod spód (leżał miły, mokry śnieg) i :
1. lekko oberwane mocowanie plastikowych osłonek
2. nie za mocno podgięta metalowa (?) osłona fabryczna
3. tył - nic
Jeżdżę do dzisiaj i mam nadzieję jeszcze nie jedną dziurę zaliczyć. Ale taki kawał blachy z ASFIRa z przodu... nie głupie.
Czasami zapominam że jadę SGV, a nie NIVĄ - to są dwie bardzo różne bajki. A kiedyś przez 7 lat sprawdzałem UAZa - tam żadne osłony nie są potrzebne!!!

Ostatnio zmieniony 05-01-2008, 20:15 przez IL2m, łącznie zmieniany 1 raz.

Tytuł: Re: Osłony
Awatar użytkownika

IL2m pisze:
(...)A kiedyś przez 7 lat sprawdzałem UAZa - tam żadne osłony nie są potrzebne!!!

Oprócz osłony ma język, coby sobie go nie odgryźć na wertepach ;)

IL2m pisze:
A kiedyś przez 7 lat sprawdzałem UAZa - tam żadne osłony nie są potrzebne!!!

Ja tylko dwa lata sprawdzałem co potrzebne jest w Uazie ;)
Wyszło .... że inny kierowca więc sprzedałem ;)

W temacie ... to myślę że nie warto się pakować w osłony jak sie czegoś nie zrobi z zawieszeniem i przednim zderzakiem bo bardzo nisko schodzi i jeszcze ten spoiler (wiecie o co mi chodzi) :?

Moderator
Awatar użytkownika

Scor pisze:
W temacie ... to myślę że nie warto się pakować w osłony jak sie czegoś nie zrobi z zawieszeniem i przednim zderzakiem bo bardzo nisko schodzi i jeszcze ten spoiler (wiecie o co mi chodzi) :?

Moim warto :)
Co do spoilera pod przednim zderzakiem, to fakt, to jakas pomyłka, ostatnio stalem obok maluszka i jak popatrzyłem to mi wyszlo, ze maluszek pod wyższy krawężnik mógłby podjechac niz GV :szok:

Tytuł:
Awatar użytkownika

Suzuki: Vitara FL
Ten najniższy kawał plastiku ma hamować rozpryski wody z kałuży - chyba na chodniku. Jeżeli wjeżdżaliście w kałuże w nawet lekkim terenie, to wiecie, że woda leci do przodu, a potem my wjeżdżamy w to, co spada i tak mamy syf na szybie...... Ja ten plastik traktuję jako wskaźnik przycierania, ale urwać się nie chce!
Zderzak powinien być skrócony pod halogeny, ale tak to jest zmontowane, żę za dużo roboty z tym jest (cięcie plastiku).

Tytuł:

IL2m pisze:
...Ja ten plastik traktuję jako wskaźnik przycierania, ale urwać się nie chce!

hehe trafnie napisane i z humorem :D... uśmiałem się

To że Kubuś wpakował płyty ochronne do swojej GV-ki nie jest powodem żeby uznać to za jedyny słuszny kierunek przygotowań samochodu do jazdy w terenie.

GV bardziej potrzebuje liftu zawieszenia i odsłonięcia kół niż tych pancernych osłon na wysokości ostrzy mojej kosiarki do trawy ;)

Tytuł:
Moderator
Awatar użytkownika

Scor pisze:
GV bardziej potrzebuje liftu zawieszenia i odsłonięcia kół niż tych pancernych osłon na wysokości ostrzy mojej kosiarki do trawy ;)

Wszystko zalezy na ile poważnie chcesz jeździc w terenie. Ja osobiście założe osłony lift może kiedyś.

Rozumiem, że kosiarke masz serii offroad :D

Tytuł:
Awatar użytkownika

Scor pisze:
(...)
To że Kubuś wpakował płyty ochronne do swojej GV-ki nie jest powodem żeby uznać to za jedyny słuszny kierunek przygotowań samochodu do jazdy w terenie.

Na założeniu osłon stracił 2 cm prześwitu, teraz planuj lift max 5 cm czyli za kilka tysiączków zyska na prześwicie max 3 cm. :roll:

Tytuł:
Awatar użytkownika

Jeśli ktoś myśli poważnie o jeździe w terenie powinien zrobić głównie lift + oponki AT i bedzie to tak wyglądać:
ObrazekObrazekObrazekObrazek
ja dołożyłem sobie rury z boku i straciłem kilka centymetrów na prześwicie :( , ale wygladaja dobrze :D . Jeśli jednak ktoś sporadycznie wjeżdża w teren to chyba nie ma sensu robić liftu, zakładać opon AT (mimo wszystko w lecie na dłuższe podróże, to nie jest dobre rozwiazanie, a zmienianie co kilka tygodni opon moze być uciążliwe), ani stosować poważnych osłon. GV ma wystarczająco dużo "dzielności" terenowej na wypady w lekki teren.

Tytuł:

Wygląda super :)

Tytuł:
Awatar użytkownika

Grand masz może fotki tych rur? Przymierzam się do założenia - tylko nie wiem jakie.

Tytuł:
Awatar użytkownika

Nie mam, ale zrobię i wrzucę, niestety nie wcześniej jak za jakieś dwa tygodnie :(

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 137 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 4 5 6 Następna

Strefa czasowa UTC+01:00