Suzuki Klub Polska - Forum Dyskusyjne - www.suzukiklub.pl

Forum dyskusyjne dla użytkowników samochodów marki Suzuki.
Dzisiaj jest 18-07-2025, 14:39

Strefa czasowa UTC+01:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 460 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 18 9 10 11 1219 Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
Moderator
Awatar użytkownika

Suzuki: Vitara 1.6 AllGrip
Swift Sport - test długodystansowy (skrót) po ang.
http://www.autoexpress.co.uk/carreviews ... swift.html
skrzypiący fotel :?

Tytuł:
Awatar użytkownika

Hellsin pisze:
u mnie na zime chyba bedzie komplet Continental Conti Winter Contact TS810 185/55 R16 na stalowkach.

Właśnie założyłem dziś rano te oponki na oryginalne felgi 6Jx16. Musiałem na nie poczekać, bo w takim rozmiarze nigdzie ich nie znalazłem "od ręki". Kupiłem ostatecznie na www.motoricus.pl i odebrałem na ul. Patriotów w Radości. Koła są wyższe o około 1cm, ale wchodzą spokojnie w nadkola i wydaje mi się, że jest OK. Mam wrażenie, że trochę inaczej się jeździ. Przez to, że są trochę wyższe to wydaje mi się, że lepiej tłumią nierówności. Jakoś też chyba inaczej działa wspomaganie, ale może tylko mi się wydaje :)

Na wiosnę planuje zakup felg 7Jx16 dla standardowych opon GY F1 195/50/16.

Tytuł:
Awatar użytkownika

Cytuj:
Na wiosnę planuje zakup felg 7Jx16

a czemu ze tak z ciekawosci spytam 7 cali? :)

Tytuł:
Awatar użytkownika

grzenioo pisze:
a czemu ze tak z ciekawosci spytam 7 cali? :)

Hehe, a to taki efekt mojego kombinowania :)

Założenie było takie, żeby w cenie opon zimowych w standardowym rozmiarze 195/50/16 (średnia cena 560pln za szt) kupić felgę i jakiś zamiennik tej opony.

I tak: kupiłem oponki ContiWinterContact TS810 w rozmiarze 185/55/16 (363pln za sztuke) i założyłem je na standardowe felgi 6Jx16. Ponieważ letnie są 195, to zakładając je na 7J (to max szerokość) mam większy wybór felg niż w tym nietypowym dosyć wymiarze 6Jx16. Co za tym idzie, mogę kupić takie felgi „już” od około 310pln za szt.

Konkluzja jest więc taka, że za średnią cenę jednej opony zimowej w rozmiarze 195/50/16 można prawie kupić felgę i oponę (różnica około 100pln na szt).

Przy okazji moich zimowych poszukiwań, wyszła też na jaw kuriozalna sprawa. Otóż, nikt w suzuki (obdzwoniłem kilka serwisów i salonów w Polsce) nie był w stanie odpowiedzieć na wydawałoby się proste pytanie: jaki rozstaw śrub ma swift sport?? Felga nie jest niestety opisana, jest tylko info o ET50.

Z tego co się zorientowałem, najprawdopodobniej jest to 5x114,3 a nie jak to wcześniej podawałem za informacją znalezioną na form 5x110. Rozstaw 5x114,3 jest podobno typowym rozmiarem w japońskich markach samochodów. Będę pewnie wiedział na 100% jak już kupię felgi... :)

Jeśli ktoś jednak wie, bo już kupował felgi do sporta, to niech się życzliwie podzieli tą tajemną wiedzą :)

Tytuł:
Awatar użytkownika

Podaję wymiary dla felgi 6.5Jx16H2 odsadzenie, czyli ET 43mm rozstaw śrub 5x114.3mm otwór centralny 60.1mm w sporcie chyba nie montowali nakrętek więc podaję tylko wymiary śrub M12x1.5 długość gwintu 28mm kąt łba śruby 60stopni moment dokręcania 100Nm sugerowane opony 195/50R16 205/45R16

Tytuł:
Awatar użytkownika

No nieźle! Dzięki wielkie za obszerną informacje!

Serwis suzuki powinien zacząć korzystać z tego forum, może się czegoś dowiedzą ciekawego ;)

Tytuł:
Awatar użytkownika

Podobno stalowe 16" felgi z SX4 pasują do Sporta. Informacja uzyskana z serwisu. Dzwonili przy mnie do Suzuki Motor Poland. Teraz tylko dowiedzieć się danych felg z SX4 ;-)

Tytuł:
Awatar użytkownika

Red_Sport pisze:
Hellsin pisze:
u mnie na zime chyba bedzie komplet Continental Conti Winter Contact TS810 185/55 R16 na stalowkach.

Właśnie założyłem dziś rano te oponki na oryginalne felgi 6Jx16. Musiałem na nie poczekać, bo w takim rozmiarze nigdzie ich nie znalazłem "od ręki". Kupiłem ostatecznie na www.motoricus.pl i odebrałem na ul. Patriotów w Radości. Koła są wyższe o około 1cm, ale wchodzą spokojnie w nadkola i wydaje mi się, że jest OK. Mam wrażenie, że trochę inaczej się jeździ. Przez to, że są trochę wyższe to wydaje mi się, że lepiej tłumią nierówności. Jakoś też chyba inaczej działa wspomaganie, ale może tylko mi się wydaje :)

Na wiosnę planuje zakup felg 7Jx16 dla standardowych opon GY F1 195/50/16.

Właśnie zamówiłem takie same opony. Felgi stalowe 16" z SX4, kupione w salonie po 150 zł szt. Podobno są takie same.

Tytuł:
Awatar użytkownika

Dzis juz zalozony zostal komplet :
Stalowki + Pirelli WINTER SNOWSPORT 195/50R16
Ciekawe jak sie bedzie na tym jezdzic :roll: :lol:

Tytuł:
Awatar użytkownika

Hellsin pisze:

Myślę, że bardzo OK. To w sumie zalecany rozmiar :)

Moje dotychczasowe obserwacją dotyczące ContiWinterContact TS 810 (185/55/16) są następujące (choć niestety nie miałem jeszcze okazji pojeździć po śniegu):
- dosyć głośne, szczególnie powyżej 80km/h, ale świetnie trzymają się mokrej nawierzchni,
- lżej się kręci "kółkiem",
- bardziej komfortowo się jeździ (miękko).

Dam znać jak się jest na śniegu.

Tytuł:
Awatar użytkownika

Hellsin jezdzi sie swietnie rowniaz posiadam stalowki+Pirelli Winter SnowSport 195/50/16 Pozdrawiam.

Tytuł:
Moderator
Awatar użytkownika

Suzuki: Vitara 1.6 AllGrip
BasMar pisze:
Podobno stalowe 16" felgi z SX4 pasują do Sporta. Informacja uzyskana z serwisu. Dzwonili przy mnie do Suzuki Motor Poland. Teraz tylko dowiedzieć się danych felg z SX4 ;-)

A ja słyszałem, że coś tam nie do końca pasuje. Warto się upewnić :!:

Tytuł:
Awatar użytkownika

Avalanche pisze:
BasMar pisze:

A ja słyszałem, że coś tam nie do końca pasuje. Warto się upewnić :!:

Serwis mnie zapewniał, że na 100 % pasują. Podobno serwisy otrzymały też biuletyny informacyjne od SMP w tej sprawie. Jakby co, to sprzedam, albo im oddam :).

Red_Sport pisze:
Hellsin pisze:

Myślę, że bardzo OK. To w sumie zalecany rozmiar :)

Moje dotychczasowe obserwacją dotyczące ContiWinterContact TS 810 (185/55/16) są następujące (choć niestety nie miałem jeszcze okazji pojeździć po śniegu):
- dosyć głośne, szczególnie powyżej 80km/h, ale świetnie trzymają się mokrej nawierzchni,

Czy te opony mają oznaczenie XL? Jeżeli tak, to jest to opona wzmacniana, dobra do większych (cięższych) aut. Ostatecznie ja też zamówiłem Pirelli Wintersport 195/50/16. Odbiór w przyszłym tygodniu.

Tytuł:
Awatar użytkownika

Red_Sport pisze:
Myslę, że bardzo OK. To w sumie zalecany rozmiar :)

wiem, ale jednak na zime lepiej miec wezsze i wyzsze czyli 185/55 czyli pol sportowe ;)

Red_Sport pisze:

napewno sa super oponki - bardzo chwalone, zarowno w testach jak i przez uzytkownikowa.
dziwi mnie tylko Twoje narzekanie ze sa glosne - nikt tak nie pisal o nich.

Kasik pisze:
Hellsin jezdzi sie swietnie rowniaz posiadam stalowki+Pirelli Winter SnowSport 195/50/16 Pozdrawiam.

to dobrze :)
Pirelli wyszly nieoczekiwanie ...

Red_Sport pisze:
Czy te opony mają oznaczenie XL? Jeżeli tak, to jest to opona wzmacniana, dobra do większych (cięższych) aut. Ostatecznie ja też zamówiłem Pirelli Wintersport 195/50/16. Odbiór w przyszłym tygodniu.

Continentale sa napewno XL :) Pirreli nie :)

Tytuł:
Awatar użytkownika

Kozaczki na zimę założone! ;)
Ostatecznie felgi stalowe 16" (oryginalne z SX4) - cena 150 zł / sztuka
Opony - Pirelli Wintersport 210 195/50/16 - 485 zł /szt

Tytuł:
Awatar użytkownika

Hellsin pisze:
napewno sa super oponki - bardzo chwalone, zarowno w testach jak i przez uzytkownikowa.
dziwi mnie tylko Twoje narzekanie ze sa glosne - nikt tak nie pisal o nich.

Hej, ja nie narzekam! :) Oponki są jak najbardziej OK :)
Może nie mam dostatecznego porównania albo mam przewrażliwiony słuch :)

Red_Sport pisze:

Ten powyżej to nie mój post :)

Tytuł:
Awatar użytkownika

BasMar pisze:
Kozaczki na zimę założone! ;)
Ostatecznie felgi stalowe 16" (oryginalne z SX4) - cena 150 zł / sztuka
Opony - Pirelli Wintersport 210 195/50/16 - 485 zł /szt

to widze ze w ktoryms salonie byly tansze zimowki o troche grosza, natomiast stalowki drozsze o 10 zl :lol:

Dzisiaj mialem okazje przejechac sie na Pirellkach - niestety tak jak przypuszczalem ... reklama, reklama, reklama ...
Mialem uslizg tylem ( sam sprowokowalem ), ESP sie nie zalaczyl, minimalna kontra + operacja gazem i jest ok, niestety przy takiej kwocie co te opony kosztuja w tym zakrecie nie powinno miec to miejsca !
Nic kolejna zmiana za 6 lat :lol:

p.s: do tylnonapedowki rodzinnej wzielem Conti TS810, byla jeszcze opcja Nokian W, ostatecznie wzielem Conti - sie zobaczy :D Mam nadzieje ze sie tak nie zawiode :]

Tytuł:
Awatar użytkownika

a ja wzialem Michelin Pilot Alpin 2 -195/50R16,w piatek zaloze to sie podziele uwagami.Nie mam 100% zaufania do Michelina bo drogi i w zestawieniu z takimi markami jak Goodyear,Dunlop,Bridgestone wypada slabiej w ocenie,ale kupilem je w bardzo atrakcyjnej cenie :D

Tytuł:
Awatar użytkownika

grzenioo pisze:
a ja wzialem Michelin Pilot Alpin 2 -195/50R16,w piatek zaloze to sie podziele uwagami.Nie mam 100% zaufania do Michelina bo drogi i w zestawieniu z takimi markami jak Goodyear,Dunlop,Bridgestone wypada slabiej w ocenie,ale kupilem je w bardzo atrakcyjnej cenie :D

powinienes by zadowolony, aczkolwiek slyszalem ze obecny Michelin, to nie to samo co kiedys :(

hej. Jestem nowy i grzecznie sie witam z bywalcami forum ... wlasnie zamowilem swifta sport w Krk. na gwiazdke dla zony a i ja moze sie scigne ta mala bestie od czasu do czasu.
to moze cos o sobie ...
" ...ur. sie w lipcu znaczy w drugiej polowie ... znaczy 14 lipca ... "
mieszkam w krainie wiecznego sniegu,( scandynawia) a do polski wracam raz na jakis czas, to tyle o sobie :)

a pytanie jest, kupuje sporta nie widzialem go na oczy, choc dzis mam zamiar wybrac sie do tutajszego salonu suzuki, by oblukac co zamowilem, w kazdym badz razie powiedzcie mi czy w sporcie skladaja sie tylne siedzenia i czy sa dzielone ... no i jak bardzo sa te fotele sportowe ?
bo kupuje dla zony ale nie ukrywa ze wybralem sporta by... no sami wiecie .:)

teraz ujezdzam "japonczyka"( nissan navara ) - silnik reno a skladany w hiszpani - co to za japonczyk .. heheh ...i kolejne pytanie : na co patrzec przy odbiorze ? sa jakies powtarzajace sie wady ?
to tyle na pierwszego posta.

best regards Pawel
ps. http://www.nissanklub.pl/forum/viewforu ... 83708fb9d2

gdzies tam jest moj watek jak sie odbiera navare pt. Pan Jaroslaw :)

Tytuł:
Awatar użytkownika

1.numero uno miłe i grzeczne powitania są mile widziane, jeszcze bardziej mile widziane są w odpowiednim wątku czyli tu:
viewtopic.php?t=61&start=1600

2.numero duo , żonie gratuluje prezentu:) kurde fajnie tak ;)

3.numero trio z tego co mi wiadomo nie sa dzielone ale skladane chyba tak, jak sie obudza wlasciciele sportow to na pewno odpisza

4.koniec z wloskim bo dalej nie znam, sprawdz po prostu czy auto odpowiada nowemu aut czyli powierzchnie lakiernicze itd czy wszytsko ok

5. co do foteli bo ostatnio w sporcie siedzialem, ale nie jechalem :placze: porownujac do normalnego swifta siedzisko zdecydowanie lepsze boczki w miare wysokie beda dobrze trzymac (ale za to jak ktos wysoki tak jak ja i musi mocno dawac nogi na boki zeby sterowac pedalami to chyba ciut dalej musi siedziec zeby nog nie wcinac w fotel, przynajmniej takie bylo spostrzezenie na szybko) co do gory to bez rewelacji moim zdaniem za slabo wyprofilowane ale to i tak wszystko zalezy od postury czy to twojej czy zony

dla mnie jak narazie byly najlepsze fotele w Golfie V GTI, jak wsiadłem to było tylko "o k..." nie dorownal im potem nawet EVO IX, fajne są też w Clio Sport ale te sa zdecydowanie twardsze i ciensze niz te w swifcie sporcie

wiec podsumowujac trzymac beda duzo lepiej niz w normalnym (szczegolnie dół) ale nie ma tez rewelacji- czytaj bedzie w maitre komfortowo

dobrze go ułóż po odbiorze, stopniowo pozwalając mu na coraz więcej, byle nie przez pierwszy tysiąc, to potem będzie się słuchał i Ciebie i Żony

PS.wątek przenoszę bo jest tu specjalny temat dla SPORTowców

Tytuł:
Awatar użytkownika

a pytanie jest, kupuje sporta nie widzialem go na oczy, choc dzis mam zamiar wybrac sie do tutajszego salonu suzuki, by oblukac co zamowilem, w kazdym badz razie powiedzcie mi czy w sporcie skladaja sie tylne siedzenia i czy sa dzielone ... no i jak bardzo sa te fotele sportowe ?
bo kupuje dla zony ale nie ukrywa ze wybralem sporta by... no sami wiecie .Smile

Fajny prezent dla zony nie ukrywam :]
Tylne siedzenia - skladaja sie, mozna zlozyc osobno kazdy z nich, nie ma z tylu podlokietnika.
Jakie sa fotele - pseudo sportowe jesli chodzi o przod :)
Z tylu - taka fajna kanapa :)

P.s: tak jak pisal TSRALLY - nie paluj go przez jakies 1000-1400 km, potem tez nie bardzo :) ( dzieki temu odwdziecza sie przy ok. 4000 przejechanych :D )
P.s2: TSRALLY - najlepsze fotele w jakich mialem okazje siedziec to byly kubly FK Automotive, ale cena ... przemilcze :D

Tytuł:

najlepsze w tym prezencie ma byc mina mojej zony jak pod choinka znajdzie pudeleczko z kluczykami .. :) jak narazie kupuje auto bez jej wiedzy i w wielkiej tajemnicy... wszystkie szczegoly uzgadniam przez telefnon albo maile, ale musze sie z tym czaic... wiec troche utrudniona sprawa .. ale damy rade.

dzis mi zadzwonil sprzedawca ze niestety nie jest w stanie mi zalatwic alusow i zimowek bo nie maja ... a ja chcialem miec to na 16" bo letnie tez na 16... macie jakies propozycje ? jakies sklepy internetowe gdzie moglbym znalesc komplet ?

a i jeszcze jedno wyczytalem ze jedna z potrzebniejszych dodatkow do autka to chlapacze ktorych nie ma w standardzie gdzie i za ile to kupie ... ?

regards P.

sorrki za nie pisanie w odpowiednim watku ... ale strasznie mi na czasie zalezy ... w koncu wracam do polski 15.10 a gwiazdka 24.10 ..wiec to nie jest duzo czasu ...

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ptasiek pisze:
dzis mi zadzwonil sprzedawca ze niestety nie jest w stanie mi zalatwic alusow i zimowek bo nie maja ... a ja chcialem miec to na 16" bo letnie tez na 16... macie jakies propozycje ? jakies sklepy internetowe gdzie moglbym znalesc komplet ?

a i jeszcze jedno wyczytalem ze jedna z potrzebniejszych dodatkow do autka to chlapacze ktorych nie ma w standardzie gdzie i za ile to kupie ... ?

chlapacze - ASO, nie pamietam ile kosztowaly niestety.
Do wyboru gumowe ( dlugie ) lub plastikowe ( krotkie, mozna pomalowac pod kolor nadwozia :) )
Alusy - swift w standardzie ma 16 na lato ... na oponach Goodyear ( patrz przy zakupie date produkcji :) )
Co do zimowych alusow z oponami - salon , albo bardzo dobry zaklad oponiarski.
Teraz w zime trudno cos trafic bo jest to niezbyt popularny wymiar z dobraniem ET :(

Tytuł:

http://www.felgi-opony.com/search.php?p ... &x=35&y=11

tu znalazlem kilka felg mam nadzieje ze to ten rozmiar ... moze ktos to potwierdzic ?

http://www.motoricus.pl/index.php?m=sek ... osc25615=0

a tu oponki ...

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 460 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 18 9 10 11 1219 Następna

Strefa czasowa UTC+01:00