Suzuki Klub Polska - Forum Dyskusyjne - www.suzukiklub.pl

Forum dyskusyjne dla użytkowników samochodów marki Suzuki.
Dzisiaj jest 30-06-2025, 08:03

Strefa czasowa UTC+01:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 102 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 4 5 Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:

Woju pisze:
U mnie w Sx tez w bagazniku wali pokrywa od cargoboxa i czasem gasnica bo nie mam pomyslu gdzie ja wsadzic ;) i mozliwe,ze byla to wlasnie zle umocowana gasnica albo trojkat.
Co do odglosow u mnie w SXie zaczelo cos stukac/trzesczec w podszybiu (okolice kratek wiejacych na szybe ) i coraz mocniej wali obudowa kolumny kierownicy,chyba niedlugo wybiore sie do ASO.
Mi osobiscie Cee'd dal duzo wiecej frajdy bo 1.6crdi ciagnie jak szatan a wielowahacz z tylu to naprawde super sprawa.
Zasadniczo jezeli nie potrzebujecie bagaznika bierzcie SXa ,jezeli potrzebujecie to przemyslcie sprawe.

Odnośnie stukania to pewnie masz racje jednak jak już pisałem niech serwis zadba o swoje samochody demo, a jeśli nie potrafi o swoje to co z autami klientów ??? Odnośnie crdi w cee'd to nie wiem - jeździłem benzyną. A co do stuków w Twoim SX-ie - no cóż ja to zwalam na nasze szczecińskie drogi - do kijewa i walcz z serwisem 8)

Tytuł:
Awatar użytkownika

Niestety stukaniem nie w ceedach nie zajmuje sie serwis tylko panie w salonie ,ktore niestety ZTCP mialy marna wiedze o ceedzie i jak przyszedlem auto ogladac to wiedzialem o nim wiecej od nich :( No widzisz pojezdzilbys dieselkiem i zmienilbys zdanie :lol:

A ja mysle sobie ,ze na takich balonach 205/65/16 czy tez 60 nie pamietam to zadne drogi SXowi nie powinny przeszkadzac. Na dniach wybieram sie do Suzuki bo jeszcze pare rzeczy mnie irytuje ale to [cenzura].

Tytuł:

Zgadzam sie z tobą w 100 % jeśli chodzi o wiedzę tych pań w salonie kii.
A co do diesla to nie... - wiem że mniej pali, lepsza efektywność pracy, lepszy moment obrotowy, itd... ale (nie obrażając nikogo, i szacunek dla posiadaczy diesli) jakoś tak mi się dzwięk traktorka nie podoba :( .
żeby było jasno - nie mam nic przeciwko dieslom ale wolę benzyniaki !!!

Tytuł:
Awatar użytkownika

Też wybierałem między Ceed'em , w grę wchodziło jeszcze Grande Punto :) Teraz patrząc na 2 pozostałe marki oddycham z ulgą, ze dokonałem właściwego wyboru :))

Tytuł:
Awatar użytkownika

Sylu pisze:
A co do diesla to nie... - wiem że mniej pali, lepsza efektywność pracy, lepszy moment obrotowy, itd... ale (nie obrażając nikogo, i szacunek dla posiadaczy diesli) jakoś tak mi się dzwięk traktorka nie podoba :( .
żeby było jasno - nie mam nic przeciwko dieslom ale wolę bęzyniaki !!!

Benzyniaki jak juz i diesle pewnie kojarza Ci sie traktorami made in VAG ale CR to naprawde ladnie i kulturalnie chodza :D

Cichy pisze:
Też wybierałem między Ceed'em , w grę wchodziło jeszcze Grande Punto :) Teraz patrząc na 2 pozostałe marki oddycham z ulgą, ze dokonałem właściwego wyboru :))

GP ,Ceed,SX4 ;) dla mnie wygrywa srodkowy GP odpada w przedbiegach.

Tytuł:

... oczywiście benzyniaki ... :skromny: :lol:

a kiedyś passat firmowy - fajny ale to kle kle kle ... straszne

Tytuł:
Awatar użytkownika

Woju pisze:
Cichy pisze:

GP ,Ceed,SX4 ;) dla mnie wygrywa srodkowy GP odpada w przedbiegach.

Co wygrywa, Cee'd ? Czym ? Jeździłem obydwoma, ale po bliższym przyjrzeniu się, to jakość wykonania auta zdecydowanie po stronie Suzuki. Nie mówiąc już o nijakości Kii, wygląda jak zmieszanie Corolli z nie wiadomo czym :)

Tytuł:
Awatar użytkownika

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Jakosc wykonania suzuki... Najlepsze sa boczki drzwiowe dla mnie i miejsce pod zegarem :) w kii sa duzo przyjemniejsze materialy to pierwsze :)

Tytuł:
Awatar użytkownika

dla kazdego co innego jest mile, wedlug mnie materialy wykonczeniowe w swifcie a wiec i w sx4 sa mile w dotyku (mnie odpowiadaja) co nie oznacza ze sa trwale, nie beda trzeszczec ( bo trzeszcza ). wszystko ma jednak swoje plusy, przez to ze sa delikatne, tylnie boczki moze i sie uginaja lekko przy tym skrzypiac, ale sa lekkie a autko jest szybsze :) ja sie na poczatku wkurzalem na to, ale kurde wiekszosc japoncow jest taka delikatnawa w srodku, przynajmniej te z ktorymi ja mialem do czynienia, zreszta predzej czy pozniej i tak wszystko zacznie trzeszczec. ja sie z tym pogodzilem i przestalo mi to przeszkadzac

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ja tez sie z tym pogodzilem... Bo jakbym mial sie czepiac kazdego szkrzypniecia w aucie to auto wiecej staloby w ASO niz jezdzilo.

Tytuł:

Przed wyborem auta również przymierzałem się do Cee'da. Nie mogę się specjalnie odnieść do jakości tych samochodów, ale gdy patrze teraz na nie na ulicy wydają się takie nijakie... Zwłaszcza gdy obok stoi SX4.

Tytuł:
Awatar użytkownika

Sx4 jest inne ale po dzisiejszych zakupach w hipemarkecie zalowalem ,ze nie wzialem doblo tylko sxa

Tytuł:
Awatar użytkownika

Przyjemniejsze są zwłaszcza napisy na desce rozdzielczej, radiu i przełącznikach, rodem z Poloneza a wydaje mi się, że i tam były lepszej jakości. Wybacz, ale wydaje mi się, że na etapie wyboru auta byłem obiektywny i w sumie zdecydowany byłem już kupić Ceed'a dopóki nie wsiadłem do Suzuki.

Tytuł:

Woju pisze:
Sx4 jest inne ale po dzisiejszych zakupach w hipemarkecie zalowalem ,ze nie wzialem doblo tylko sxa

Hej woju. Tu masz pewnie rację ale to może dlatego że masz w opisie sx-a 2WD. takiego bym w ogóle nie kupił. Już pisze why :). Otóż głowną zaletą sx jest właśnie napęd 4x4 za rozsądne pieniądze. I takim autem możemy w lekkim terenie się pobawić a głownie na śniegu. I to auto kupuje sie właśnie dla przyjemności z jazdy po takich podłożach. A faktycznie bagażnik to chyba najgorsza rzecz w tym aucie. Nie mam jeszce tego auta ale miałem okazję pojeździć paroma autami 4x4 w tym i autem typowo przerobionym na off-road. Oczywiście że sx to tylko mini suv ale i tak można nim w dosyć głębokim śniegu poszaleć i niezbyt głębokim błotku :). A i na zwykłej drodze zimą będzie można utrzeć nosa innym co to maja tylko 2 wd i pod górkę nie mogą bez rozpędu podjechać. Tak czy siak pozdrawiam i szkoda ze nie masz 4WD. Bo jesli chodzi o sx 2WD kontra ceed to wybrał bym ceed-a. Ale juz przy sx 4x4 byoby inaczej.

Tytuł:

Sylu pisze:
żeby było jasno - nie mam nic przeciwko dieslom ale wolę benzyniaki !!!

Powiem ci ze ten diesel nawet fajnie charczy :) i ma 120 koników. Ale generalnie to problem jest przy cenie 14 tys więcej i jeszcze bez automatycznej klimy to jest masakra. Musiałbyś chyba z 10 lat jeździć żeby to ci się zwróciło. A zobacz sobie ten filmik http://www.youtube.com/watch?v=PooS-ZsxuI4

Tytuł:
Awatar użytkownika

daren pisze:
Woju pisze:

Hej woju. Tu masz pewnie rację ale to może dlatego że masz w opisie sx-a 2WD. takiego bym w ogóle nie kupił. Już pisze why :). Otóż głowną zaletą sx jest właśnie napęd 4x4 za rozsądne pieniądze. I

Mi udalo sie 2wd polatac w lekkim terenie bo duzo zalatwia przeswit.
Ogolnie nie ma co porownywac SXa a z Ceedem bo to w sumie inna klasa wozow.
SX - quasi SUV
Ceed - compact
A co za tym idzie zupelnie inni odbiorcy.

Tytuł:

Masz rację jeśli chodzi o odbiorców ale jesli chodzi o teren to gwarantuje ci ze 4WD dużo więcej potrafi. I to nie chodzi o to że przez coś tam przejedzie bo i 2WD jak napisałeś daje rade dzięki dużemu prześwitowi ale np o to co jest w tym filmiku http://testy.autocentrum.pl/go/338__Suz ... 19138.html
Po prostu 4x4 można sobie trochę podriftowac :) Myslę ze na śniegu na jakims dużym parkingu można by się nieźle pobawić. No ale dobra sorki ze tak moze zasmucam poprostu jestem maniak 4x4 w każdej postaci. Dlatego moje wypowiedzi mogą mieć charakter mocno tendencyjny. Pozdrawiam cię woju (fajna ksywka)

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ja tez jestem maniak 4x4 ale nie lubie polsrodkow i jak 4x4 to Nissan Patrol k160 i wlasnie mysle o zakupie takiego :)
Co do ksywki to od imienia ale dzieki :D

===========
Aha i zapomnialem dodac mialem okazje sie troche pokulac sixa 4x4 - troche ja wymeczylem na probnych jazdach i szalu nie bylo zwiazanego z 4x4.

Tytuł:
Awatar użytkownika

Woju pisze:
Piszesz o wszystkich Kiach czy o Siidzie ? Mam znajomych ,ktorzy maja siidy sam prawie mialbym siida i IMHO nie ma nawet co porownywac materialow i jakosci wykonania siida i SX4 bo ten drugi wypada tu blado a o usterkach o ,ktorych piszesz nie slyszalem ,zeby wystepowaly w siidzie oczywiscie poza nieszczesnym radiem. W sx4 niestety nie ma oslony silnika wiec nie ma sie co urwac i jezeli lubisz smigac po lesie zwroc na to uwage bo po paru jazdach quasi terenowych komora silnika wyglada jak 7 nieszczesc :(
Sx4 zostalo zakupione tylko z tego powodu ,ze podobalo sie mojej mamie ,gdyby decyzja zalezala ode mnie kupilbym siida i tyle bo za cene 4x4 mialbym 1.6crdi

Hej,

teraz ja mam ten sam dylet, na co się zdecydować - czy bezyna SX4 GS czy diesel Cee'd Optimum. Różnica cenowa to około 7 tys. zł, wliczając w to, że w Ceedzie jeszcze ESP. Wybierając diesla powinno się to zwrócić po około 3 latach, ale doświadczenie z dieslami nie mam i nawet nie wiem, jak bardzo różnią się koszty jego eksploatacji (podobno różnią).
No i bagażnik SX4 ma niewielki (ogromna bolączka Suzuki moim zdaniem).

Jakieś dodatkowe przemyślenia? Przeglądam forum Cee'da i mimo wszystko poza drobnymi usterkami (teraz jedna trochę poważniejsza), to nie ma zbytnio narzekań - raczej pozytywne opinie, a już rok minął.

Pozdrawiam.

Tytuł:
Awatar użytkownika

Zalezy czego wymagasz od auta jak twoja rodzina to 2 + 2 torby to bierz sx4 jak masz dzieci to zapomnij o sxie niestety bagaznik jest za maly :(
Sx4 to fajne auto ale Ceed jest wygodniejszy i jest duzo bardziej ergonomiczny.

p.s. wlasnie przeczytalem na forum mojaceed liste usterek ceeda i troche sie pokrywa bo :

- w sixie tez plastiki trzeszcza (u mnie podszybie i dokola kolumny kierownicy o skrzypiacym podstopku nie wspomne) ale za 800km mam przeglad to zglosze
- zero wygluszenie tylnych nadkoli jest denerwujacy halas.
-slabe swiatla (podniesienie do gory cos daje ale jak sie przesiadam do Doblo to niebo a ziemia)

U innych:
- problemy z hamulcami
- skrzypiacy fotel kierowcy
- zle spasowany schowek (ale to tylko wersje wegierskie ZTCP)
- komus padlo radio ( co ciekawe przy okazji przegladu Doblo spytalem faceta w ASO Fiata co sie psuje w Sedici to powiedzial ,ze juz 4 radia wymienil
:lol: )
- byly parujace tak przednie jak i tylne lampy (tu chyba stopu)

W sixie nie musisz bac sie o bable na desce rozdzielczej bo ta jest odlana z litego plastiku i jedyne czego mozna sie obawiac to rys.
A do zle wchodzacego wstecznego to nie jest usterka tylko charakterystyka skrzyni i to samo jest w SX4 :D

Podsumowujac oba to mlode auta i cierpia na choroby wieku dzieciecego,mysle ,ze musisz isc do salonu przejechac sie tym i tym i podjac meska decyzje.
Aha mysle,ze z obu aut wiekszosc usterek zostala juz usunieta.

p.s.2 jak jezdzisz wiecej niz 20-30kkm rocznie to bierz diesla
:ok:

Tytuł:
Awatar użytkownika

Woju pisze:
Zalezy czego wymagasz od auta jak twoja rodzina to 2 + 2 torby to bierz sx4 jak masz dzieci to zapomnij o sxie niestety bagaznik jest za maly :(

No właśnie na razie dzieci nie mam, ale są w planach. Pytanie, czy do SX4 wejdzie wózek dziecięcy, chociażby jak się złoży część drugiego
siedzenia. Powinno wejść, co?

Co do usterem, to właśnie szkoda, że i tutaj nie ma jakiegoś takiego zestawienia. Ale dzięki, bo naświetliłeś trochę sprawę co do SX4.

W przyszłym tygodniu (weekend) prawdopodobnie zrobimy objazd obu salonów tych producentów i zobaczymy, jak wygląda kwestia dostępności, bo to jednak mimo wszystko też ważny czynnik. I negocjacji, chociaż
znam sytuację w obu salonach i niewiele pewnie z tego wyjdzie.

Pozdrawiam.
K.

Tytuł:
Awatar użytkownika

Z tym wozkiem moze wejdzie ale beda kabarety przy wkladaniu...

Co do usterek to forum ceeda bardzo mnie zaskoczylo bo wiekszosc ludzi na innych forach pieje na temat swoich aut i milczy w temacie usterek albo jak ktos takie zglasza to jest wysmiewany.

Co do negocjacji to Suzuki i Kia to nie Fiat czy Skoda ,zeby bylo sie o co targowac :(

SX4 to fantastyczne auto, świetne w prowadzeni, silnik jak na 1.6 b. dynam. a przede wszystkim świetna pozycja za kierownicą. Ceed nie wiem, nie sprawdzałem (też miałem podobny dylemat pół roku temu - wykluczam rodowód - nie jestem maniakiem znaczka, ale przeważył serwis i jeszcze raz serwis). Sprawdz w swojej okolicy opinie na ten temat. Może się poprawiło ale była tragedia.
Obecnie cca 500 km - spalanie średnie (chociaż nie ten wątek) jazda dość dynam. miasto i trochę pod - 8.5l.

Tytuł:

Heh, Woju, czytam sobie ten temat i im dalej w las tym bardziej Ci współczuje :? . To przykre - kupić samochód który mi nie odpowiada, żekłbym że wręcz kara... :(

Tytuł:

Kerhold pisze:
Woju pisze:

No właśnie na razie dzieci nie mam, ale są w planach. Pytanie, czy do SX4 wejdzie wózek dziecięcy, chociażby jak się złoży część drugiego
siedzenia. Powinno wejść, co?

Ja mam wypraktykowane: do bagażnika wchodzi złożony stelaż (80x56cm) ze zdjętymi kołami i gondola (84x45cm) oraz spora torba podróżna, za siedzeniem pasażera na podłodze jest sporo miejsca po zamocowaniu fotelika dla dziecka na tylnym siedzeniu. Moja żona jeździ z tyłu koło malucha, więc zostaje jeszcze podłoga przed siedzeniem pasażera :P

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 102 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 4 5 Następna

Strefa czasowa UTC+01:00