Suzuki Klub Polska - Forum Dyskusyjne - www.suzukiklub.pl

Forum dyskusyjne dla użytkowników samochodów marki Suzuki.
Dzisiaj jest 18-07-2025, 16:19

Strefa czasowa UTC+01:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 14 ] 
Autor Wiadomość
Awatar użytkownika

Witam
Pojawia mi się kontrolka "check engine" - tylko w czasie jazdy ze stałą prędkością, dodam lub popuszczę gazu i kontrolka gaśnie. Sprawdziłem świece - widać czarny osad (wymieniane ok 1500 km temu), wymieniłem świece ponownie (wcześniej były Bosh super4, teraz NGK), według mnie jest trochę lepiej, lecz nadal kontrolka się pojawia. Według mnie świadczy to o małej ilości powietrza w mieszance paliwowo-powietrznej. Zastanawiłam się może nad wymianą filtra powietrza, ale czy filtr może spowodować tak dużą różnicę? Czy można mieszankę ustawić ręcznie czy wszystko jest sterowane komputerem? Jeśli da się ustawić ręcznie to jak? A może jest to jakaś inna usterka, jakaś przepustnica na wlocie powietrza, albo co ...
Za wszystkie podpowiedzi z góry dzięki bardzo.

Tytuł:
Awatar użytkownika

A to wtrysk jest czy gaznik bo ja sie az tak nie znam.
Ale moim zdaniem to raczej wtrysk dlatego moze jedz gdzies na kompa szczytac bledy (zapalajace sie czek engine to znaczy jakis fejlur ).
Za dawke odpowiedzialna jest sonda lambada ;) i moze to ona padla.
Aha w autach z wtryskiem mieszanke ustala ECU - Komputer

Tytuł:
Awatar użytkownika

Mam już odpowiedź z serwisu - powodem problemu jest uszkodzona sonda lambda (dokłady opis "czujnik tlenu") bank 1. I tu jest właśnie problem - bank 1 to znaczy która? Kupiłem sonde zaglądam do silnika a tu dwie sondy !! !! !! Mogę oczywiście spróbować wymienić i zobaczyć czy jest OK - jak nie to podmienić drugą na tą starą.
No ale może ktoś z Was zna odpowiedź na moje pytanie ....

Tytuł:
Awatar użytkownika

Zmierzyc sobie sonde testerem do takowych lub zwyklym multimetrem.

Tytuł:

Slav, co do filtru powietrza - no jak jest totalnie zapchany to i może się zalewać, ale musiałbyś go nie wymienić przez 3 lata albo latać po placu budowy...

Sondy sprawdzić musisz obie, a potem drogą eliminacji kolejnych możliwych usterek lecieć dalej ;-)

Tytuł:
Awatar użytkownika

Właśnie postanowiłem że wymienię obie sondy, problem tylko że za nową w salonie suzuki zapłaciłem ponad 600 pln, więc szukam zamiennika. Na stronie NGK niestety nie ma takiego modelu vitary. Zostawię wiadomość na "sprzedam kupie" może ktoś odpowie.
Co od filtru powietrza to przejechałem się trochę bez filtru (wiem że nie powinienem ale nie mogłem się powstrzymać żeby to sprawdzić) i kontrolka nadal się zapalała.
Wczoraj sprawdziłem sondy jedna była cała czarna, druga w 1/3 czarna (część przy gwincie) reszta biała - ale to też nie wyglądało dobrze.

Tytuł:
Awatar użytkownika

slav pisze:
Właśnie postanowiłem że wymienię obie sondy, problem tylko że za nową w salonie suzuki zapłaciłem ponad 600 pln, więc szukam zamiennika. Na stronie NGK niestety nie ma takiego modelu vitary. Zostawię wiadomość na "sprzedam kupie" może ktoś odpowie.
Co od filtru powietrza to przejechałem się trochę bez filtru (wiem że nie powinienem ale nie mogłem się powstrzymać żeby to sprawdzić) i kontrolka nadal się zapalała.
Wczoraj sprawdziłem sondy jedna była cała czarna, druga w 1/3 czarna (część przy gwincie) reszta biała - ale to też nie wyglądało dobrze.

Sonda to dosc uniwersalna sprawa wez sonde w galaz i idz do pierwszego lepszego sklepu i porownaj ja z sonda uniwersalna.

Tytuł:
Awatar użytkownika

Sprawdzałem na allegro i trochę czytałem - jest dużo sond podobnych (potrzebna jest z 4 kabelkami, gwint 18mm, klucz 22mm), niemniej jednak czymś muszą się różnić :?
Nie chciałbym zniszczyć silnika przez pośpiech....
A co do sklepu to byłem - gość powiedział że nie ma tego modelu samochodu w katalogach, a oznaczenia na sondach nie są oznaczeniami typu sondy (NTK 7C30 i druga NGK 7F18) więc nie wie co mi sprzedać - myślę to dość uczciwe podejście.

Tytuł:
Awatar użytkownika

Wlasnie kupielem sonde na Amazon.com - polowa ceny tej z salonu suzuki (z tego jeszcze 40% to przesylka).
Dla informacji innych wlascicieli Vitary 2.0 - to byla NTK 24100, a bank 1 znajduje sie po prawej stronie stojac na wprost silnika (wersja angielska - ale silnik ten sam).
Sorki za brak polskich literek.

Tytuł:
Awatar użytkownika

slav pisze:
Sprawdzałem na allegro i trochę czytałem - jest dużo sond podobnych (potrzebna jest z 4 kabelkami, gwint 18mm, klucz 22mm), niemniej jednak czymś muszą się różnić :?
Nie chciałbym zniszczyć silnika przez pośpiech....

Firma,jakoscia,iloscia przewodow...

Tytuł:
Awatar użytkownika

U mnie CHECK ENGINE pali się podczas jazdy na gazie. Na benzynie jest oki. Czy też powinienem się tym przejmować czy skoro na benzynie jest ok to spoko? Gdzieś czytałem, że ta kontrolka zapala się przy kiepskiej jakości paliwie. Samochód oryginalnie nie był robiony "pod gaz" więc raczej zapalanie się kontrolki na gazie mnie nie dziwi. Przynajmniej mam taką nadzieję :) . Kolejna sprawa to możecie podrzucić jakie świece zakupić do Vitary Long 2.0 V6 1996r? Przydałoby się wymienić, a nie mogę znaleźć nigdzie symbolu :/
Wielkie dzięki :)

Tytuł:
Moderator
Awatar użytkownika

Świece NGK BKR6E lub V-line 28 - to to samo

Check Engine nie wiem, nie mam gazu. :lol:

Tytuł:
Awatar użytkownika

Dzięki :)

Tytuł: cheek engine

Witam ja mam to samo co u kolegi czyli przy stałej predkosci teraz czesciej pod góre zapala sie cheek engine wystarczy,ze puszczę gaz to się gasi kontrolka,wymienilem swiece to samo,byłem na kompie to wyszło sonda lambda 1 czyli przed katalizatorem,to wymieniłem i dalej to samo,moze ktos miał podobnie lub jakies pomysły to z góry dziękuje.A byłem na kompie w suzuki i nie pokazało zadnego błędu to jest silnik 2,5v6 z gazem sek.pozdr

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 14 ] 

Strefa czasowa UTC+01:00