No to pora pokazać się ze złej strony.
MarcinK pisze:
Witam
Co do własności trakcyjnych. Zaskoczył mnie fakt, że samochód podobno buja na zakrętach. Cóż, sprawdziłem reakcje samochodu na wchodzenie w łuki przy 100-110km/h i nie wykryłem żadnego przechylania pojazdu. Nie wiem, może powinienem te testy robić na zakrętach 90* i prędkościach 160km/h

. Tylny napęd bardzo ładnie pracuje zwłaszcza na zakrętach, dzięki czemu ma się wrażenie, że samochód jedzie dokładnie tak jak chcemy (może tu tkwi różnica Snow White a Cool Mint którego właśnie w zakrętach buja).
Owszem przechyłu nie ma, ale wiesz co to jest podsterowność? Bardzo szeroko się jedzie, bardzo, a mało tego nie ma agresywnej nadsterowości, przy gwałtownym ujęciu gazu, ale może to i dobrze dla mniej wprawnych kierowców.
MarcinK pisze:
O dziwo jadąc na tylnym siedzeniu mógłbym postawić przed sobą stołeczek i popijać piwko przez całą drogę bo miejsca jest naprawdę sporo.
Owszem miejsca sporo, ale tapicerka będzie Ci strasznie śmierdziała, jak spróbujesz zrobić to w praktyce, co teoretycznie wymyśliłeś. Tylne zawieszenie jest znacznie twardsze niż przednie, co objawia się zauważalnymi "podskokami" podczas jazdy.
MarcinK pisze:
A co do twardego zawieszenia, na trasie praktycznie nie odczuwałem tego.
Mam na tą okoliczność znakomity benchmark, bo mam też Trabanta z silnikiem "polo" i specjalnie przygotowane miejsce do porównań. Otóż chodzi mi o zjazd na Mysłowice (droga 934 bodajże), gdy się jedzie S1 z Tych, gdzie jest seria 4 poprzecznych garbików z kulminacją w miejscu gdy wjeżdża się pod most. No cóż Trabi przy 80 może "przejść bezszokowo" a Ignac musi zostać na max.60, bo plomby mi z zębów wyskakują.
MarcinK pisze:
Średnie spalanie przy 3 osobach w samochodzie i prędkości 100km/h wynosiło w granicach 5,3-6,2L, zależy jak się pedał gazu wciskało i czy akurat było wzniesienie czy droga swobodnie opadała.
6,47 to najlepszy wynik mojego ojca, a mój to 6,57 z 3 osobami i bagażem, głównie po "dwupasmówce", a ja jestem dobry w ekonomicznej jeździe.