rain987 pisze:
Po zakupie samochodu pomyślałem sobie, że uda mi się posezonowo zakupić zimowe opony do SX4. Po pierwszej rozmowie w salonie byłem skłonny zdecydować się na 15 calowe opony (w świadectwie homologacyjnym występuje obok rozmiaru 205/60 R16 również rozmiar 195/65 R15). Jednakże po wstępnym hura-optymiźmie (mniejsza opona = mniejsza cena) nastąpiło lekkie wstrzymanie, gdyż:
1. Poszukiwania w internecie felgi 15'' do tego samochodu zakończyły się totalnym niepowodzeniem,
2. Konsultacja tel. ze specjalistycznym sklepem oponiarskim rozwiała moje wszelkie nadzieje na zakup stalowej felgi 15'' do SX4 (powodem ma być młody wiek auta (brak zamienników) i nietypowe ET). Do tego auta nie podejdzie żadna inna felga z gamy Suzuki.
3. Konsultant zniechęcił mnie wręcz do zakupu opony i felgi o mniejszym rozmiarze uzasadniając to za małym profilem zamiennika 15 calowego, który to według niego powinien wynosić aż 75, a nie 65.
Powróciłem zatem do koncepcji stalowych felg 16''. I tu też mała konsternacja. Ceny zarówno w sklepie internetowym, jak i hurtowni sięgają aż 235zł/sztukę - mniejsze są już w salonie SUZUKI. Całe szczęście, że w ubiegłym roku była w salonach Suzuki promocja na felgi w ramach "Akcji zima". Felgi stalowe w Polsce południowo wschodniej wahały się wówczas w granicach 99-116 zł w zależności od salonu. Pozostaje mi chyba zatem poczekać do października tego roku i mieć nadzieję na kolejną "akcję".
A oponę wybrałem następującą: Goodyear ULTRA GRIP 7 w rozmiarze 205/60 R16. Stosunek ceny do pozytywnych opinii ekspertów i użytkowników jest w przypadku tej opony bardzo korzystny. Mam tylko dylemat laika z jakim indeksem prędkości taką oponę kupić: T - do 190 km/h, czy też H - do 210 km/h. Prędkości 190km/h nigdy chyba nie osiągnę. Sporadycznie zdarzają mi się podróże autostradami austriackimi, czy też włoskimi, a tam raczej nie jadę szybciej niż 150.
Będę wdzięczny za sugestię.
Witam Pana
Chyba nie jest tak źle. Wczoraj tj. 10.09.2007 zamówiłem w salonie w Radomiu do mojego SX4 komplet felg stalowych 205/R16 w cenie 180 zł/szt oraz opony zimowe Nokian WR G2 w cenie 380 zł/szt. Trochę mnie to będzie kosztować ale komplet powinien wtytrzymać jakieś trzy sezony.
W sprawie ultra gripów - informacje użytkowników nie są zachęcające ze względu na powierzchowne zużycie bieznika skutkujące wytarciem lameli
i opona staje się przedwcześnie łysa (na stronie oponeo.pl są zdjęcia opon z wytartymi lamelami). Index prędkości i ładowności dla SX4 powinien być 90H. Czyli Pana opona powinna mieć oznaczenie 205/60R16 90H. Pomysł z montażem felg 15" do SX4 w naszych warunkach drogowych jest chyba nieporozumieniem. Życząc przyjemnej i bezpiecznej jazdy pozdrawiam. K.M.