dziś miałem odebrać ... ale ale jak zwykle jest jakieś ale ... bank zawalił przelew i przesunięto mi odbiór na jutro ...
ale zacznę może i podam parę informacji jak to się odbyło u mnie...
więc pewnego pięknego ranka ze 3 tyg temu wybrałem się do salonu Suzuki w Poznaniu a dokładniej Poznań-Baranowo (Rolna 29a) - no i nie od razu spodobał mi się Swift ... była ze mną moja lepsza połowa i jej zdecydowanie przypadł od ręki do gustu ... ale do rzeczy:
- pogadałem sobie z handlowcami - chcieli kasy za rezerwację ale jakoś przekonałem ich, że poważnie chce zakupić nówkę 5d - GLX 1.3 czarny ...
- podpisaliśmy umowę przedwstępną (czyli taką która nie jest zoobowiązująca tym bardziej, że nic nie wpłaciłem

, jeśli jednak wpłacacie zadatek to może on wam przepaść jeśli zrezygnujecie z furki ... więc czytajcie uważnie co podpisujecie)
- żeby jednak doszło do obioru parę rzeczy musi być wypełnionych - np furka musi być zarejestrowana - większość salonów oferuję takową usługę - skorzystałem - 250 zł (czyli 79 zł więcej niż w urzędzie) jakie plusy? nie stoi się w kolejkach itd.; twardy dowód muszę odebrać sam - dostałem karteczkę z adresem w necie gdzie mam sprawdzić czy już jest (strona PWPW); do rejstracji potrzeba wystawić upoważnienie na kolesia z salonu, który nam to zawozi (do tego też salon wystawia fakturę proforma);
- polisa - handlowiec załatwił mi spotkanie z reprezentantem Hestii i PZU - bo inne firmy wymiękły szczególnie na AC (nie miałem zniżek innych niż OC), sprawy poszły gładko i wziąłem PZU (to jest ważne szczególnie jak chodzi o wypłate terminową AC w przypadku np kradzieży lub kolizji); obecnie w PZu jest promocyjka zwana 60/30 czyli jak masz 60% OC dają Ci od ręki 30% AC);
- w między czasie negocjowałem co dostanę za free do fury - udało się wyciągnać Niedźwiedź Locka - normalnie cena to 650 zł(w P-ń), po co mi blokada skrzyni biegów? ubezpieczyciel wymaga 2 zabezpieczeń - (2x elektroniczne np immobilizer i autoalarm lub mechaniczna i elektroniczna czyli Bear LOCk + Immobilizer);
- następnie dzwonili do mnie z każdą zmianą - np z tym, że nie doszła kasa z mojego banku ...
- dodam, że na każdym spotkaniu miałem kawę i ciastka (w końcu niech zadbają o klienta ;p nie codzień wydaje się 46 tys zł)
- jutro odbieram - wyedytuje posta

pewnie w sobotę bo jak wsiądę to tak szybko nie wysiądę ;]