Suzuki Klub Polska - Forum Dyskusyjne - www.suzukiklub.pl

Forum dyskusyjne dla użytkowników samochodów marki Suzuki.
Dzisiaj jest 05-07-2025, 16:49

Strefa czasowa UTC+01:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 95 ]  Przejdź na stronę 1 2 3 4 Następna
Autor Wiadomość
Awatar użytkownika

Witam.
Mam w swoim sx włożony alarm (diler montowal).
Wszystko jest ok, z wyjątkiem tego że nie mogę zaryglować zamków gumką.
Tzn: wciskam raz gumkę, zamyka zamki. Wciskam drugi raz - i zamiast zaryglowac - otwiera.
Pilot działa poprawnie - tzn drugie wciśnięcie rygluje.

Otwieranie gumkami tez działa poprawnie (dwa razy gumka otwiera wszystkie drzwi).
Dzwoniłem do dilera (sta-car kraków), ale usłyszałem standardowe "Paaaaanie.. tak przez telefon sie nie da". Problem ze jestem 300 km dalej
(czego to się nie zrobi zeby kupić "z placu" ;) ).

Jak to u Was wyglada?

Tytuł:
Moderator
Awatar użytkownika

Suzuki: Vitara 1.6 AllGrip
U nas wygląda normalnie:

Samochód zamknięty - 1x drzwi kierowcy: otwarte drzwi kierowcy; 2x drzwi kierowcy: otwarte wszystkie; 1x bagażnik: otwarty bagażnik; 2x bagażnik: otwarte wszystko;
1x drzwi pasażera - cholera wie po co to jest, bo drzwi się otwierają, a alarm wyje :lol: ; 2x drzwi pasażera: otwarte wszystko

Samochód otwarty - 1x cokolwiek: zamknięty

Zapraszam do wejścia:
viewtopic.php?t=61

Ostatnio zmieniony 28-08-2007, 09:04 przez Avalanche, łącznie zmieniany 1 raz.

Tytuł:
Awatar użytkownika

W jakim esiksie nie siedziałem to właśnie to tak działało.
Otwieranie:
1 klik, tylko te drzwi przy ktorych stoisz
2 kliki, wszystkie drzwi
Zamykanie:
1 klik, wszystkie drzwi
2 kliki, J.W. - otwieranie wszystkich drzwi...

jestem w błędzie? Powinno to działać nieco inaczej?

Tytuł:
Awatar użytkownika

no w instrukcji jest napisane ze zeby zamknac samochod albo gumka albo pilot:
klik 1 - zamyka wszystkie drzwi
klik 2 - rygluje.

A u mnie gumka 2x otwiera drzwi, zamiast ryglowac.

A powinno byc tak jak z pilota.

chyba ze to takie zabezpieczenie zeby sobie nie zaryglowac pilota w samochodzie?
ale troche wkurza bo żeby zaryglowac to trzeba kluczyk z kieszeni wyciągnąć.

Tytuł:
Awatar użytkownika

neco pisze:
chyba ze to takie zabezpieczenie zeby sobie nie zaryglowac pilota w samochodzie
Neco, masz rację - przypadkiem testowałem tą ewentualność. Dwie osoby miały kluczyki w aucie. Ja w spodniach dziewczyna w torebce. Po wyjściu z auta i próbie zamknięcia auto niereagowało na naciskanie "pluskwy na klamce" - nie wiedzieliśmy co jest grane. Okazało się że torebka została w aucie - inteligentnie nie pozwolił zamknąć autka. Natomiast z pilota zamknięcie się udało.

A wracając do tematu. Moja SiKSa jest właśnie w Sta-Car'ze na przeglądzie (1000km) i poprosiłem Panów z serwisu o przyglądnięcie się systemowi bezkluczykowemu. Opisałem im całą sytuację - zobaczymy po 17 jaka będzie diagnoza (oczywiście opiszę wrażenia)

Tytuł:
Awatar użytkownika

neco pisze:
klik 2 - rygluje.

A ja Ciebie zupełnie nie rozumiem. Czym się różni zamykanie od ryglowania ? :)

Według tego co piszesz, to jest dobrze. Klik1 rygluje, klik 2 otwiera ... Czy coś jest nie tak ?

EDIT
neco pisze:
(..)ale troche wkurza bo żeby zaryglowac to trzeba kluczyk z kieszeni wyciągnąć.

To też wytłumacz, bo zupełnie nie kapuję. Po co wyciągać ?

Tytuł:
Awatar użytkownika

daj znac bo pewnie nam ten sam alarm zainstalowali.

a moim zdaniem gumka po dwoch raza powinna zaryglowac samochod.
zreszta - gdyby kluczyk byl w srodku to nie powinno się dac zamknąć wogóle.
A on zamyka po pierwszym kliku. A zamiast po drugim zaryglowac to otwiera. Moze napiszemy do suzuki? :D

Tytuł:
Moderator
Awatar użytkownika

Jak masz otwarty samochód (wszystkie drzwi, lub drzwi kierowcy/bagażnik) i wciśniesz "gumkę", to samochód powinien zostać zamknięty. Chyba, że wciskasz ją w ciągu 1-3 sekund od pierwszego wciśnięcia (wtedy otworzy wszystkie drzwi).

neco - Masz tak, czy nie :?:

Tytuł:
Awatar użytkownika

dokladnie tak mam.

ale na ile przeczytalem instrukcje, to po wcisnieciu po raz drugi gumki w ciagu 2 sek, samochod powinien sie zaryglowac. a nie otworzyc.

jak wciskam 2 razy zamkniecie na kluczyku to się właśnie rygluje.
a gumka nie.

Tytuł:

Mi się wydaje że to ryglowanie to ściema.
Niby działa jak korzystasz z pilota, ale taki sam dźwięk wydają zamki przy drugim, trzecim i piętnastym naciśnięciu na pilocie przycisku zamykania.
W Oplu Vectrze która naprawdę miała ryglowanie zamków, było wyraźnie słychać różnicę pomiędzy pierwszym naciśnięciem (zamknięcie), drugim (ryglowanie) i kolejnymi (bez efektu).
W moim SXie jest tylko różnica pomiędzy pierwszym (zamknięcie) i kolejnym (bez efektu).

Działanie gumek dokładnie tak jak opisał Avalanche.

To że alarm wyje po otwarciu tylko drzwi pasażera lub tylko bagażnika wynika z tego że alarm uzbrajany/rozbrajany jest zamkiem drzwi kierowcy.
Z uwagi na ten centralny podwójnego działania (gumkax1 - konkretny zamek, gumka x2 - wszystkie) tak było najprościej podłączyć.

Tytuł:
Moderator
Awatar użytkownika

Ryglowanie (deadlock) jest tylko możliwe pilotem (przycisk z zamkniętą kłódką).

Tytuł:
Awatar użytkownika

Cichy pisze:
neco pisze:
klik 2 - rygluje.
A ja Ciebie zupełnie nie rozumiem. Czym się różni zamykanie od ryglowania ? :)

Zamykanie to ograniczanie dostępu z zewnątrz, Ryglowanie to ograniczanie dostępu z zewnątrz oraz możliwości otwarcia drzwi od środka (taki bajer na złodziejów, jakby ci wsiadł i kazał wysiąść - to wysiadasz i dwa razy przycisk i po zawodach - gość jest w klatce...

Cichy pisze:
neco pisze:
(..)ale troche wkurza bo żeby zaryglowac to trzeba kluczyk z kieszeni wyciągnąć.
To też wytłumacz, bo zupełnie nie kapuję. Po co wyciągać ?

Po to że kluczykiem podwójny klik w kłódkę zamkniętą auto rygluje a analogiczny podwójny klik w "pluskwę na klamce" tego nie robi...

Avalanche pisze:
Ryglowanie (deadlock) jest tylko możliwe pilotem (przycisk z zamkniętą kłódką).

Strona 1-6 Instrukcji do SX4, środkowa kolumna na dole:
"W celu zablokowania wszystkich drzwi i uruchomienia całkowitej blokady zamków należy przycisk w klamce drzwi nacisnąć dwukrotnie w ciągu 3 sekund"

Tytuł:
Awatar użytkownika

Cytuj:
gość jest w klatce

rofl

Już widze jakby grzecznie siedział w środku i czekał na przyjazd policji

Tytuł:
Moderator
Awatar użytkownika

domino pisze:
Zamykanie to ograniczanie dostępu z zewnątrz, Ryglowanie to ograniczanie dostępu z zewnątrz oraz możliwości otwarcia drzwi od środka (taki bajer na złodziejów, jakby ci wsiadł i kazał wysiąść - to wysiadasz i dwa razy przycisk i po zawodach - gość jest w klatce...

Niezupełnie. Ryglowanie nie działa gdy wyłącznik zapłonu jest przestawiony w inną pozycję niż LOCK. Ten złodziej musiałby być wyjątkową łamagą :lol:

domino pisze:
Strona 1-6 Instrukcji do SX4, środkowa kolumna na dole:"W celu zablokowania wszystkich drzwi i uruchomienia całkowitej blokady zamków należy przycisk w klamce drzwi nacisnąć dwukrotnie w ciągu 3 sekund"

Możliwe, ale nigdy dotąd mi się tym sposobem nie zaryglował. Wciskając raz - zamykałem, dwa razy otwierałem. Może był zły odstęp czasu przed drugim wciśnięciem...

Tytuł:
Awatar użytkownika

Avalanche pisze:
Niezupełnie. Ryglowanie nie działa gdy wyłącznik zapłonu jest przestawiony w inną pozycję niż LOCK. Ten złodziej musiałby być wyjątkową łamagą :lol:

nie probowalem przekrecania stacyjki przez okno, ale zlodziej teoretycznie powinien wykazac sie wyższym stopniem sprawnosci fizycznej aby wejść przez okno, nie wzbudzajac zainteresowania.

Tytuł:
Moderator
Awatar użytkownika

Domino napisał, że złodziej już wsiadł i jest zamknięty w środku. To po kiego grzyba miałby wyłazić i cudów dokonywać? Sensu w tym nie ma :lol:

Tytuł:
Awatar użytkownika

bo paser chce kupic samochod bez kierowcy w środku :]

Domino pisał o wyproszeniu wlasciciela przez zlodzieja...

ja pisze o sytuacji gdy zlodziej zechce zabrać mi samochod w ktorym mnie nie ma bo stoi na parkingu . lub wyciągnąć cos ze środka.
Jezeli rygle dzialaja - złodziej musi przełozyć swój tyłek przez okno.
zdecydownaie bardziej upirdliwe niz rozwalenie szyby, otwarcie zamka i otworzenie drzwi.

co prawda tutaj kradziez radia ma ograniczony sens, ale popatrz na kradzież radia. zazwyczaj łepek rozwala szybę, otwiera drzwi (wyciąga "grzybek"), laduje tylek do środka, wyciaga radio, wydobywa tylek, oddala sie.

jezeli musialby przekladac tylek przez okno a nie otwarte drzewi - stopień trudności rosnie
(chociaz slyszalem tez wersje ze szkoda tracic czasu na ladowanie tylka do srodka - po prostu wpelzaja przez okno do srodka, wyciagaja radio i po sprawie)

Tytuł:
A mam takie pytanie. Czy ktos sprawdzal w prkatyce czy mu te rygle dzialaja ?. Bo jak ja zamknalem zone w srodku :szalony: , zaryglowalem i kazalem wysiasc to niestety ale drzwi dalo sie normalnie od srodka otworzyc :| . Tak wiec u mnie chyba z ryglowaniem jest sciema.

Auto zamykalem przy pomocy 2-krotnego klikniecia na pilocie.

Pozdrawiam.

Tytuł:
Moderator
Awatar użytkownika

dogi, u mnie też te powtórne wciskanie gumki (bez aluzji , proszę państwa :lol: ) w ciągu 3 sekund nic nie rygluje.

Tytuł:
Awatar użytkownika

Wczoraj w Sta-Carze w Krakowie uzyskałem bardzo wymijającą informację "że w niektórych SX-ach się rygluje, w niektórych nie". Na moje pytanie czy sprawdzali podpięcie alarmu uciekli wogóle z tematu... Odpowiadając tylko że próbowali ryglować (tak jak dogi żonę) innego pracownika i spryciarzowi udawało się wyjść :) Pewnie to jakiś chacker :)

Tytuł:
Avalanche u mnie podwojne kliknecie gumki :D powoduje ze przy pierwszym kliknieciu auto sie zamyka a przy drugim otwiera.

Tytuł:

Hehe, bardzo ciekawie wyglada Wasza dyskusja, musze to przyznac, oby wiececj takich to sie bede w pracy czesciej smial :D. Jak dla mnie dziala wszystko ok, zastosowalem sie do rad "jak klikac" dawanych przez dealera i otwiera sie i zamyka wtedy kiedy sie tego spodziewam :D. Ale prosze o kontynuacje watku... :D Az poczytam instrukcje od alarmu to moze tez sie dolacze do klubu "klik, klik" :D

Tytuł:
Moderator
Awatar użytkownika

He, he - mnie dealer potraktował jak światowca - po prostu dał kluczyk i życzył szerokiej drogi :D
Instrukcję od alarmu dostałem na wyraźne życzenie (no, bo i po co ;) ).

Tytuł:
Awatar użytkownika

Avalanche pisze:
He, he - mnie dealer potraktował jak światowca - po prostu dał kluczyk i życzył szerokiej drogi :D
Instrukcję od alarmu dostałem na wyraźne życzenie (no, bo i po co ;) ).

Witaj w klubie :) Mnie przynajmniej zapytał o prawo jazdy ;)

artek007 pisze:
(...)
zastosowalem sie do rad "jak klikac" dawanych przez dealera
(...)

A możesz nam tą tajemną wiedzę przybliżyć?

Tytuł:
hmm w sumie oprocz tego jak wylaczyc syrene alarmu (w razie jakby sie uruchomila i nie dalo by soe jej wylaczyc normalnie) to niestety nie dostalem zadnych innych informacji na temat alarmu oraz ryglowania drzwi.
Jak sie zamyka i otwiera owszem powiedziano ale dopiero po wyraznym zapytaniu jak to 'cos elektronicznego' dziala :).
W instrukcji alarmu tez za bardzo nic ciekawego nie ma oprocz kodow serwisowych + jakis podstawowych informacji co moze ten alarm. A i tak nie do konca bo przy 1/3 wszystkich funkcji jest napisane 'opcjonalnie'. I badz tu madry.
CChyba przy przegladzie po 15k zainteresuje sie blizej tym co mi wtykneli do mojej suczki :P.

Pozdrawiam.

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 95 ]  Przejdź na stronę 1 2 3 4 Następna

Strefa czasowa UTC+01:00