Suzuki Klub Polska - Forum Dyskusyjne - www.suzukiklub.pl

Forum dyskusyjne dla użytkowników samochodów marki Suzuki.
Dzisiaj jest 19-04-2026, 21:45

Strefa czasowa UTC+01:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 
Autor Wiadomość

Suzuki: S Cross
Witam,

Mam Suzuki S-Cross 1.4 BoosterJet z 2023 roku i jestem z niego bardzo zadowolony, poza jedną rzeczą — nie mam automatycznej skrzyni biegów. Ponieważ kończy mi się leasing, zastanawiam się nad zamianą na nowego S-Crossa z automatyczną skrzynią biegów.
Czytałem o nim wiele dobrego, ale martwi mnie jedna kwestia: nowe obowiązkowe systemy ostrzegania o rozproszeniu/senności kierowcy oraz o przekroczeniu prędkości. Miałem okazję jechać nowym Fordem wyposażonym w te systemy i bardzo mnie one denerwowały.
Z tego, co znalazłem w sieci, w niektórych samochodach można je łatwo wyłączyć, a ponieważ trzeba to robić za każdym razem po uruchomieniu silnika, ma to dla mnie duże znaczenie. Niestety z tego, co udało mi się znaleźć, w Suzuki jest to dość trudne.
Chciałbym się dowiedzieć od użytkowników Suzuki, którzy mają te systemy zgodne z nowymi normami UE, jak sobie z tym radzą.

Awatar użytkownika

Suzuki: Vitara
Nie wiem, jak w S Cross, ale w Vitarze podobno jest to ukryte głęboko w menu obsługiwanym przez patyki przy zegarach. Sam z tego powodu przestałem rozważać Suzuki, zamiast dać jakiś dedykowany przycisk, to wybrali najgorsze rozwiązanie. Zgaduję, że w S Cross może być niestety podobnie.

Tak, widziałem filmik, który pokazuje, że w S-Crossie jest podobnie. Ale na jakimś francuskim forum przeczytałem, że Suzuki rozwiązało ten problem w Swifcie i zainstalowało przycisk wyłączający te wołające o pomstę do nieba unijne funkcje. Mam nikłą nadzieję, że to samo zrobili w S-Crossie. Jeżeli nie, to pogodzę się z ręczną skrzynią biegów, ale na pewno nie kupię samochodu z tymi systemami, jeżeli nie da się ich wygodnie wyłączyć.

Awatar użytkownika

Suzuki: Vitara
Ewentualnie poszukać czegoś w stylu zen-box.pro, ale tam widziałem tylko vitarę i swift. Na temat S-Cross nic nie ma, ale może warto zadzwonić i dopytać.

A to jest bardzo ciekawe. Dziekuje!

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 

Strefa czasowa UTC+01:00