Suzuki Klub Polska - Forum Dyskusyjne - www.suzukiklub.pl

Forum dyskusyjne dla użytkowników samochodów marki Suzuki.
Dzisiaj jest 08-06-2025, 10:37

Strefa czasowa UTC+01:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 203 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 15 6 7 8 9
Autor Wiadomość
Awatar użytkownika

Suzuki: Vitara FL
Cześć
"Zima" się kończy.... Od 7 lat wszystkie samochody ( osobowe i Grand Vitara ) mam na wielosezonówkach Goodyear Vector 4Seasons Gen 2 lub 3. Obecnie nowa "Wieśka" ma kapcie Goodyear Vector 4Seasons Gen-3 215/55 R17. Roczne przebiegi w różnych warunkach to ok 25 tyś km. Bez zastrzeżeń !!!

Suzuki: Vitara Hybrid 4WD
Jakie wielosezonowe opony byście polecili?

Obecnie mam Falken Euroall Season AS210, ale ich żywot po 58 tys. km (4 lata) powoli dobiega końca, bieżnik spadł do 4 mm, czyli lato jeszcze pociągną, ale na zimę chyba już warto kupić nowe. Wprawdzie nie narzekam na Falkeny, chociaż są trochę głośne i chyba mają dość duże opory toczenia, ale chciałbym spróbować coś innego i (niby) lepszego, czyli z tzw. segmentu premium.

Chodzą mi wstępnie po głowie dwa typy: Goodyear Vector 4Seasons Gen-3 i Continental AllSeasonContact 2. Dodam, że początkowo byłem już prawie zdecydowany na Goodyeara, ale po przejrzeniu paru testów zaciekawiły mnie te Continentale.

Przy czym jestem otwarty też na inne propozycje, wprawdzie Micheliny jakoś do mnie nie przemawiają, ale może ktoś mnie przekona, no i jeszcze gdzieś w tle (może niesłusznie) są Bridgestony, Nokiany i Vredesteiny itd.

Z góry dziękuję za wszystkie opinie.

Moderator
Awatar użytkownika

Suzuki: Vitara 1.6 AllGrip
Avalanche pisze:
Krótkie podsumowanie po 3000 km na oponach wielosezonowych w okresie jesienno-zimowym:

1. Hałas - podobny jak na zimówkach, może nieco lepiej
2. Jazda na suchym - nie widzę różnicy między nimi a letnimi
3. Jazda na mokrym - bez problemów
4. Śnieg - zaskoczenie: oczywiście ślizgają się w miejscach oblodzonych, ale zero problemów z trakcją, przyspieszaniem i hamowaniem na mokrym śniegu i brei na ulicach
5. Zużycie paliwa - na razie minimalnie mniej niż na poprzednich zimówkach (różnica rzędu 0.2 l/100 km)

To moje pierwsze tego typu opony, po różnych zimówkach i podchodziłem mocno sceptycznie.
Zobaczymy jak dalej.
Kleber Quadraxer 3

Zimę mieliśmy łagodniejszą i mniej jeździłem po mieście, więc średnie spalanie od listopada do dzisiaj spadło do 6.0 l/100 km.
Jakieś 7000 km później - jak wyżej :)
Polecam. :ok:

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 203 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 15 6 7 8 9

Strefa czasowa UTC+01:00