Suzuki Klub Polska - Forum Dyskusyjne - www.suzukiklub.pl

Forum dyskusyjne dla użytkowników samochodów marki Suzuki.
Dzisiaj jest 19-07-2025, 13:04

Strefa czasowa UTC+01:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 45 ]  Przejdź na stronę 1 2 Następna
Autor Wiadomość
Awatar użytkownika

Witam, chciałbym opisać wam ciekawa rzecz. Mianowicie jestem posiadaczem nowej Grand Vitary. Nie nacieszyłem sie nią zbyt długo, ponieważ od paru miesięcy wyciągam tylko kłaki z silnika - wspomnienie po macie wyciszającej, która znajduje się pod maska auta. Na początku myślałem ze to myszy. Okazało sie ze kuna. Ciekawostka jest to ze do żadnego innego auta kuna nie wchodzi, a są jeszcze dwa do zjedzenia. W serwisie naprawe wycenili na 10 tys zl. Pogryzła oprócz wcześniej wspomnianej nieszczęsnej maty także gumowe przewody, kable itd. Ogólnie zrobiła niezły bałagan. Czy wy, bardziej doświadczeni posiadacze Suzuki i użytkownicy forum mieliście podobna przygodę z autem? a jak tak to co ja mam zrobić? Garaz jest załadowany wszystkim co w domu zbędne i auta po prostu nie mam gdzie przed ta bestia schować ;/.
Będę wdzięczny za pomoc.

Pozdrawiam.

Tytuł:
Awatar użytkownika

aaaaaaaaaaaaa!!!! :D
Ubawiłeś mnie setnie.
Tzn. wybacz - rozumiem Twój ból i co gorsza nie bardzo przychodzi mi do głowy jakieś rozwiązanie. No może poza wypożyczeniem jakiegoś Kuna_Killera (kimkolwiek on mógłby być - jakiś duży kocur?)

Tytuł:
Faktycznie musi coś być na rzeczy, bo też słyszałem o kunie(lub czym podobnym) co zjadało Suzuki. Ale chyba tylko kable i przewody (hamulcowe :szok: )

Generalnie zwierzaki chętnie się moszczą pod/w autach bo spokojnie, ciepło itd.

Zostaje tylko kontrolowany odstrzał, bo to diabelstwo wszędzie wlezie.

Powodzenia na wojnie ;)

Tytuł:
Awatar użytkownika

bananos71: Sluchaj, nie wiem jak ci pomoc, ale najwidoczniej kuna zna sie na rzeczy i wie co dobre.... :D

Tytuł:
Awatar użytkownika

2 lata temu bylem u znajomego w niemczech (na ok miesiac) i tam jest to normalne. Notorycznie kuny gryzą wlasnie wygluszenie silnika spod maski oraz gumowe przewody. Akurat dorabialem sobie u niego naprawiajac samochody i kilka przyjechalo wlasnie z tego typu usterkami. Myslalem ze to tylko u nich sie dzieje ale widze ze dotarlo i do nas.

Co do zapobiegania oni montuja pod samochodami takie male urzadzenia wydajace ultradzwieki czy cos w tym stylu. Czlowiek tego nie slyszy, a zwierzeta to odstrasza.

ps. oni mowia na kuny Martel czy jakos tak

Tytuł:
Awatar użytkownika

Chyba kuny lubia suzuki - mi kuna przegryzla rurke od chlodnicy :szalony: Na szczescie koszty jej wizyty to tylko 35 zl :)

Tytuł:

suzukożercom mówimy stanowcze NIE ;-)

Tytuł:
Awatar użytkownika

należy umieścić pod osłoną silnika kostke taka jak do kibla gwarantuje wam że żaden gryzoń tam nie wejdzie. Sposob sprawdzony :)

Tytuł:

Szczupły pisze:
CUT
Co do zapobiegania oni montuja pod samochodami takie male urzadzenia wydajace ultradzwieki
CUT

Mogę potwierdzić, że skuteczność odstraszaczy ultradźwiękowych jest 100%. Nie wiem tylko, jak z kwestią zamocowania w samochodzie - bo takie cudo wymaga swojego zasilania :roll:
PS. No i tylko jeden feler - ultradźwięki muszą być dopasowane do konkretnego zwierza, nie ma czegoś takiego jak "uniwersalny odstraszacz". Jak ktoś coś takiego oferuje - jest zwykłym naciągaczem :|
PS.2. Faktycznie, ostre zapachy powinny też odstraszyć takiego "terrorystę w futrze". No ale tego już nie jestem zupełnie pewien :skromny:

Tytuł:
mj pisze:
suzukożercom mówimy stanowcze NIE ;-)

Jestem za

Tytuł:
Awatar użytkownika

Proponuję koledze bananos71 przyznać medal za najzabawniejszy tytuł postu na forum :lol: :lol: :lol: :lol: Jak to przeczytałem śmiałem się przez godzinę :lol: :lol: :lol: :lol:
Oczywiście współczuję tej całej sytuacji :( ale tytuł jest przedni : Kuna zjada mi Suzuke :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Albo Suzuki Albo Nic. Kuna.

Tytuł:
Awatar użytkownika

Grand pisze:
Albo Suzuki Albo Nic.
Kuna.

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol::lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Jakiś czas temu qmplowi szczury dobierały się do przewodów czujnika położenia wału (chyba) w Omedze. Co zrobiliśmy to znowu przegryzały.
Przez jakiś czas auto musiało parkować ulicę dalej bo nie mogliśmy znaleźć sposobu, a jeszcze jedno przegryzienie i nie było by juz czego lutować :) Ostatecznie ktoś doradził koledze, żeby przesmarować ten przewód jakimś specyfikiem. Pomogło.

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ja miałem podobną przygodę z myszami :sciana: Musisz zapewnic kunie komfortowe warunki pracy :szalony: jakas trutka na szczury powinna wystarczyc no chyba że chcesz pozbyć się jej humanitarnie ;) w sklepach ogrodniczo-chemicznych spotkałem sie z jakimis śmierdząco-odstraszającymi płynami. Albo po prostu... sprawdzić szczelność garażu i załatać dziury;) Ja tak zrobiłem i mam spokój :)

Awatar użytkownika

Załatwiłem sobie od rodziny pułapkę na kunę, domowej roboty. Ich sąsiad ma kury i kuna tez stanowiła dla niego problem, ale podobno dzięki tej pułapce pozbył sie całego dziadostwa ;), a ponieważ nie lubi tych potworów tak samo jak ja, chętnie mi ją pożyczył. Mam nadzieje, że w moim przypadku tez pomoże, na razie śmiesznie to wygląda jak na podjezdzie leży drewniana skrzynka a w środku wiejskie jaja, no ale wkońcu czymś trzeba dziury w macie wygłuszającej wypełnić. "Kto mieczem wojuje, od miecza ginie" .

Oczywiście zartuje, z kuna jeszcze nie wiem co zrobie, na razie musze ja po prostu złapać.

Trzymajcie kciuki, jakby ktoś chciał zdjęcia pułapki to proszę pisać ;D.

Pozdrowienia

Tytuł:

Bananos - ten wątek ma tak "sensacyjny" przebieg, a ty nie kontynuujesz fabuły :?: :) Jesteśmy ciekawi wszyscy, co wyszlo z tego polowania na kunę? Napisz, co dalej się wydarzyło, czy pułapka się sprawdza :?: A swoją drogą, ja dopiero buduję garaż i maja "SUZUKA" stoi na podwórku - dookoła dużo dzikiej zwierzyny. Ostatnio każdego ranka z drżeniem serca i niepokojem zaglądam pod spód auta w poszukiwaniu szkód "odzwierzęcych". Ufff. Na razie spokój :)

Tytuł:
Awatar użytkownika

U mnie - samochód stoi pod wiatą. Jakiś czas temu w nocy włączał mi sie alarm. Następnej nocy to samo. Nie było jednak śladu po jakiejś ingerencji zewnętrznej. Natomiast w parę dni potem, sprawdzając poziom jakiegoś płynu - zauważyłem odgryzioną gąbkową osłonę przy wlocie powietrza do silnika. Odgryziona gąbka leżała w głębi - na silniku - i ja tak jeździłem z tym parę dni. Przykleiłem to spowrotem butaprenem - który chyba wystarczajaco śmierdzi i jednoczesnie odstrasza - bo incydent się nie powtórzył. :D Prawdopodobnie był to jakiś dziki gryzoń. Może kuna.

Tytuł:
Awatar użytkownika

No wlasnie nie ma ciagu dalszego tej niesamowitej opowiesci gdyz kuna nie chce sie zlapac do pulapki... Niestety dalej wciaga nosem wszystko co pod maska sie kryje mojej Suzuki, a juz na swieze wiejskie jaja wlozone do pulapki ochoty nie ma... Prawdziwy mieszczuch mi sie trafil niestety. W takim razie jajka bede musiał zamienic na hamburgera, to moze poskutkuje :P. Naprawde nie wiem, na wsi podobno sie lapia te kuny jak glupie a ta cwana jest i mam same problemy. Bede sie odzywal sie jak wkoncu zlapie, ale nie wiem czy ta wspaniala chwila kiedys nadejdzie. Trzymajcie kciuki .

No widzisz kissielec, czlowiek mysli ze mieszka w mieście, a tymczasem wiecej zwierzakow niz na wsi :P, straszna sprawa. A co do siersci, to wyczasalem psine dziadkow - kaukaza i siersc lezy na podjezdzie w skarpecie, bo slyszalem o tym sposobie, ale faktycznie wloze ja pod maske to moze wkoncu odstraszy bydlaka.

Pozdrowienia

Tytuł:
Awatar użytkownika

Właśnie mam podobny przypadek w mojej GV. Na 100% nie wiem czy to kuna czy kot. Narazie mam pouszkadzaną matę tłumiącą w kilku miejscach (załatałem siliconem wysokotemperaturowym). Przewody ok. Zmieniłem miejsce parkowania i obserwuje. U znajomych w Niemczech kuna załątwiła przewody za 1000e.

Tytuł:

W moim samochodzie jest zamontowane takie coś.

Obrazek

Chciałem to wywalić ale po przeczytaniu tego tematu zmieniłem zdanie.
Niestety nie wiem ile to kosztuje i gdzie to kupić.

Tytuł:
Awatar użytkownika

Scor, to jest chyba to urządzenie o którym pisał Szczupły:

Szczupły pisze:
...Co do zapobiegania oni montuja pod samochodami takie male urzadzenia wydajace ultradzwieki czy cos w tym stylu. Czlowiek tego nie slyszy, a zwierzeta to odstrasza.

Tak więc lepiej to zostaw...może się przydać. U nas widziałem urządzenia do odstraszania zwierząt ultradźwiękami, ale zasilane z gniazdka 220V.

Tytuł:

Mój samochód przyjechał z Austrii i Szczupły też pisał że na zachodzie jest niemal plaga ataków " przyrody " na samochody.

A piszczący sprzęcik zostaje bo nie chce być sponsorem darmowych obiadków. ;)

Tytuł:
Moderator
Awatar użytkownika

Suzuki: Była GV II 2007 DDIS
Scor pisze:
A piszczący sprzęcik zostaje bo nie chce być sponsorem darmowych obiadków. ;)

Napisze skarge na Ciebie do animalsów, że chcesz głodzic zwierzątka ;)

A swoją droga to własnie czy ktos wie gdzie to dostac?
Scor, jak możesz to spisz z tego urządzenia jak najwięcej danych to się poszuka w necie.

Tytuł:
Moderator
Awatar użytkownika

Panowie, gdzie to dostać? A może w wyszukiwarkę allegro wklepać np.: odstraszacz.

Tytuł:

czoboki:
Obejrzałem ustrojstwo i oprócz tego co widać na zięciu (SECORUT, SHOCKER ... jest tylko napis Made by Germany :|

waldis pisze:
Panowie, gdzie to dostać? A może w wyszukiwarkę allegro wklepać np.: odstraszacz.

Myślę że ten mój ODSTRASZACZ jest tyle samo wart co i ten ;)

A tak z innej beczki zaciekawiła mnie opinia jednego z zadowolonych kupujących:
TheProtos (5) (Kupujący)
Wielki Pozytyw! Bardzo konkretny Sprzedawca...Szybka wysyłka, Wszystko na b.wysokim poziomie a najważniejsze jest to że Kabelki całe....Urządzenie odpędza kuny a przyciąga Kobiety....Serio!

Chyba kupie sobie i zamontuje pod siedzeniem pasażera ... hehehe :lol:
Tylko co powie Żona :?

Tytuł:
Moderator
Awatar użytkownika

Suzuki: Była GV II 2007 DDIS
Scor pisze:
czoboki:
Obejrzałem ustrojstwo i oprócz tego co widać na zięciu (SECORUT, SHOCKER ... jest tylko napis Made by Germany :|

Hmmm... no nic będziem grzebać :)

Hi, hi no i znalazłem:
http://www.secoruet.de/ - to jest sprzedawca (strona po niemiecku)

A tu sa zdjęcia (tak w połowie strony) zamontowanego urządzenia w Nissanie Almera: http://members.aol.com/mperlitsc4/nissan/almera.htm

To faktycznie takie małe jest???

Scor pisze:
Chyba kupie sobie i zamontuje pod siedzeniem pasażera ... hehehe :lol:
Tylko co powie Żona :?

Zabierze samochód? ;)

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 45 ]  Przejdź na stronę 1 2 Następna

Strefa czasowa UTC+01:00