Ja również posiadam identyczną wersje z cvt i potwierdzam, że wolno się nagrzewa. Też się nad tym zastanawiałem fajnie, że poruszasz temat. W innych samochodach temp płynu osiąga już 90 stopni po 2-3 km. W swifcie od początku tak miałem, że musze przejechać właśnie około 10 km. Częściowo tłumaczyłem to sobie :
- po pierwsze skrzynia CVT przy spokojnej jeździe, a zazwyczaj tak jeżdżę trzyma niskie obroty silnika. Czami jadąc 60-80 czy 90 km/h obroty są na poziomie 1-1,5 tys obr/min nie pamiętam dokładnie na pewno nie przekraczają 2 tys, a jadąc wolno są bliżej 1 tys.
- druga sprawa, wydaje mi się, że w zimę choć może układ hybyrydy nie działa po starcie, bo musi się rozgrzać to już po kilku km zaczyna działać i wspomaga silnik przez co silnik ma lżej przez co wolniej się rozgrzewa? (nie jestem tego pewien znajomy w hybrydzie toyoty mówi, że mimo hybrydy silnik szybko się rozgrzewa)
- po trzecie olej mam obecnie 5w30, który wolniej się nagrzewa, ale Ty masz fabryczny 0w16 w nowym samochodzie więc chyba błędna ta teoria w innych samochodach olej 5w30 szybko nagrzewa silnik
- po czwarte myślę, że mały samochód mała chłodnica każde włączenie ogrzewania będzie miało duży wpływ czy też może chłodnica szybciej się chłodzić od przepływu powietrza zewnętrznego? (trochę słaba teoria)
- po piąte oglądając test
https://www.youtube.com/watch?v=eGJKMRgLcQg porównuje się tutaj dwa swifty jeden z manualem drugi z CVT co ciekawe od 11 min swift z CVT ma ciągle temp płynu na min przez cały test wolno się nagrzewa? Swift z manualem ma normalna temp przypadek?
Wyszedłem z założenia, że nowy samochód wszystko jest dobrze i ten typ tak ma. Faktycznie zimny silnik powinien mieć mały obieg, nie wiedziałem, że nie ma typowego termostatu, węża nie sprawdzałem. Może niech ktoś jeszcze się wypowie czekam szczególnie na użytkowników co mają CVT może tutaj jest jakaś różnica