Suzuki Klub Polska - Forum Dyskusyjne - www.suzukiklub.pl

Forum dyskusyjne dla użytkowników samochodów marki Suzuki.
Dzisiaj jest 21-07-2025, 21:08

Strefa czasowa UTC+01:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 2 ] 
Autor Wiadomość

witam. pisze tutaj a nie w dziale servis, ponieważ ten jest częściej czytany. jak w temacie informacja skierowana do właściceli DDiS-ów w GV. sprawdzajcie co leją na przeglądach w wasze silniki. dowiedziałem się, że standardowo zalewają Shell Helix Ultra który nie posiada zalecanych przez Suzuki norm lepkości i jakości. powinien to być Shell Helix Ultra Extra, 5W30 spełniający normy ACEA C3. problemy z katalizatorami DPF mogą być między innymi tym spowodowane. olej jest nowością na rynku, bywają kłopoty z jego dostaniem na stacja Shella.
pozdrawiam

Tytuł:

A ja konsekwentnie stosuję ORLEN PLATINUM MaxEnergy Euro4 5W/30 ACEA C3. Za 6 litrów płacę niewiele ponad 160 zł i mam pewność, że nie kupuję oleju fałszowanego (ale za to z piękną nazwą). Wbrew pozorom na naszym rynku nie ma zbyt wielu olejów niskopopiołowych klasy Euro4 C3, a ten akurat właśnie spełnia ten warunek. W cudowne okazje na giełdach i aukcjach jakoś nie wierzę. Parę dni temu zamknięto dużą "wytwórnię" firmowych olejów pod Krakowem. Podobnie z beczki w serwisie, można dostać wszystko - stosownie do "potrzeb" klienta.
Jeśli chodzi o kontrolkę DPF, to dostrzegam wyraźny związek częstotliwości świecenia ze sposobem użytkowania auta. Gdy nie wyjeżdżam z miasta - zapala się częściej. Gdy jeżdzę na trasy - zapominam o jej istnieniu.
Wymiany robię w ASO i leją to na gwarancji bez jakichkolwiek pytań czy zastrzeżeń.

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 2 ] 

Strefa czasowa UTC+01:00