Suzuki Klub Polska - Forum Dyskusyjne - www.suzukiklub.pl

Forum dyskusyjne dla użytkowników samochodów marki Suzuki.
Dzisiaj jest 09-06-2025, 06:33

Strefa czasowa UTC+01:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 12 ] 
Autor Wiadomość

Suzuki: GV2 V6 3.2L
Witam.

Czy regulacja zaworów to skomplikowana operacja na silniku 2.4 ?
W samochodzie jest LPG i po zakupie chcę zrobić taką regulację wraz z oceną stanu zaworów.

Znacie mechanika na terenie Śląska/Zagłębia, który zna się na temacie regulacji za pomocą szklanek?

Suzuki: GV2 2,4
Właśnie zakupiłem ten model.Autko fajne ale zamierzam założyć gaz i pomyślałem o tej regulacji zaworów.Z tego co się dowiedziałem to silniki 2,4 i 3,2 mają regulację szklankami a nie jak 2,0 płytkami.Czyli gorzej i drożej.Trzeba wyciągać wałki rozrządu do regulacji i wymieniać całe szklanki a nie tylko płytki.Jutro zadzwonię do serwisu i dowiem się ile kosztują saklanki,choć gdzieś czytałem że ponad 110zł za sztukę.Muszę też podjechać do szlifierni i zapytać czy takie szklanki można szlifować tak jak się to robi z płytkami.Niemniej jednak sprawdzenia luzu dokam sam,bo jest to raczej proste a szczelinomierz posiadam.Nie wiem jaki ma być właściwy luz?Czy taki jak w 2,0?

Moderator
Awatar użytkownika

Suzuki: Była GV II 2007 DDIS
Poczytajcie forum. Są tematy o regulacji zaworów w tych silnikach.

No właśnie jakoś nie znalazłem.Dzwoniłem do serwisu.Koszt jednej szklanki to 116zł.Luz na ssących ma wynosić 0,18-0,25 a na wydechowych 0,3-0,35.Jutro biorę się za sprawdzenie luzów.Serwis w Zielonej Górze za kontrole życzy sobie 300zł.Byłem u znajomego w szlifirni i on mówi ze nie ma możliwości zamówwienia tych szklanek i pozostaje tylko serwis.Jak pomierze to dam znać ile szklanek do wymiany.Wiadomo że wymiany wymagają głównie wydechowe.Moje auto było krótko serwisowane a deklarowany przebieg to 91tys.Podejrzewanm że te zawory nigdy nie były regulowane.Aha i jeszcze jedno,zakres wysokości szklanek zawiera się między 7,55 a 8,150.

Osobiście nie polecam serwisu w ZG. Cała dobra załoga, odeszła do VW przy Trasie Północnej.

A dołów szklanek nie można na magnesówce zeszlifować? Z płytkami zaworowymi można tak działać :-)

Wysłane z mojego MI 5 przy użyciu Tapatalka

Awatar użytkownika

Tylko przy plytkach zaworowych nie trzeba rozpinac rozrządu. Szczerze mowiąc to spotkałem się z opinią, że szklanki też się szlifuje. Najlepiej będzie podjechać tam na koncu ulicy dąbrowskiego jest zakład Falubaz czy tam Zastal, ciągle mi się mylą. Za szlifowanie 13 plytek zaplacilem 250zl i zrobili to porządnie, a w Czerwiensku w narzędziowni rozwalili mi plytki

Ze szlifowaniem płytek też się spotkałem i myślałem że ze szklankami będzie podobnie.W szlifierni(w Głogowie) powiedzieli mi jednak że tego nie robią.Może mnie zbyli,a może faktycznie szklanki nie nadają się do szlifowania.Płytke szlifujesz z jednej strony a montujesz tak że współpracuje z krzywką stroną nieszlifowaną.W szklance trzeba zebrać z góry i nie wiadomo jak jest utwardzona ta powierzchnia.Wydaje mi sie że zebranie dwóch setek powinno być bezpieczne,ale to tylko moje przypuszczenia niepotwierdzone praktyką.

Awatar użytkownika

MartinTeo pisze:
Ze szlifowaniem płytek też się spotkałem i myślałem że ze szklankami będzie podobnie.W szlifierni(w Głogowie) powiedzieli mi jednak że tego nie robią.Może mnie zbyli,a może faktycznie szklanki nie nadają się do szlifowania.Płytke szlifujesz z jednej strony a montujesz tak że współpracuje z krzywką stroną nieszlifowaną.W szklance trzeba zebrać z góry i nie wiadomo jak jest utwardzona ta powierzchnia.Wydaje mi sie że zebranie dwóch setek powinno być bezpieczne,ale to tylko moje przypuszczenia niepotwierdzone praktyką.

Witaj jak najbardziej szklanki się szlifuje - tylko nie po górze (tam gdzie pracuje krzywka) a ten dziubek wewnątrz który naciska na zawór :-)

pozdrawiam Adrian

Dzięki Adrian.Opini na ten temat jest wiele i sa zwolennicy za i przeciw.Pomierzyłem luzy i są prawie fabryczne.Chyba na dwóch tylko lekka odchyłka,ale w granicach błedu pomiarowego.mam problem z odpalaniem bo na ciepłym długo mi kręci zanim odpali,myślałem ze to luzy ale to odpada.Podejrzewam także rozrząd i będę musiał go sprawdzić.Błędów brak.

Suzuki: GVII'11 2.4/AT
Koledzy, a przy jakich przebjegach pojawia się u Was konieczność regulacji zaworów? Zastanawiam się czy jest jakaś określona reguła czy może po jakimś przebiegu warto jest to zrobić?

mmati,wydaje mi się że cięzko jest określić jakiś przebieg.Znaczenie ma to czy auto ma lpg i jak jest eksploatowane.Wiadomo że jak jeździsz po normalnych drogach i w długich trasach to taki przebieg może być znaczny.Najbardziej niszczące dla silnika jest odpalanie jego odpalanie na zimno.Wtedy jest,przez chwilę mniejsze ciśnienie w układzie smarowania a silnik już pracuje.Czyli od odpalenia do momentu zgaśnięcia kontrolki oleju.lpg zaś podnosi temperaturę spalania i gniazda zaworowe zużywają się szybciej.W efekcie tego,w uproszczeniu,zawory wchodzą głębiej w gniazda i zmniejsza się luz między szklanką zaworową a wałkiem rozrządu.Jest to moje pierwsze Suzuki ale z mojej wiedzy myślę że na benzynie w przciętnym ruchu ulicznym powinny wytrzymać bez problemu 150tys.km.W innych popularnych modelach z takim rozwiązaniem do takich przebiegów zwykle się nic nie wymienia(np.Mazda).Mogę się oczywiście mylić,więc jak ktoś ma szerszą wiedzę w tym temacie to proszę się podzielić.

Suzuki: Grand Vitara 2.4
Witam kolegów
Kupiłem Grand Vitarę 2.4 lpg 2012r, przebieg 100000 kkm na gazie od początku, zawory były regulowane przy 50000 kkm
Pytanie do kolegów potrzebuję zakładu na Podkarpaciu który przeprowadzi rzetelnie regulację zaworów
Z góry dziękuję za pomoc

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 12 ] 

Strefa czasowa UTC+01:00