Bandit1 pisze:
majlo pisze:
Bandit1 pisze:
W cenie Vitary S można kupić większe, wygodniejsze benzynowe wolnossące Mazdy: 6 (sedan czy kombi) albo CX5. Przy podobnych kosztach eksploatacji. W tym porównaniu dla mnie Vitara przegrywa.
Podobnie wyposażone można kupić co najwyżej CX-3.
1) Vitara S, CX5, 6 są dostępne w różnych cenach, nie każdy potrzebuje topowej wersji. Nie jest maniakiem gadżetów czy umie parkować patrząc w lusterkach, bez kamer cofania. Rzecz gustu, jeden wybierze mieszkanie w centrum, drugi dom pod miastem.
piomic pisze:
Bandit1 pisze:
większe, wygodniejsze benzynowe wolnossące Mazdy: 6 (sedan czy kombi)
Byłem na testowej w maździe. Wygodna, duża - tak. Prowadzi się koszmarnie.
2) Jeździłem 6 kombi, 165KM, bardzo fajne auto. Ale wiadomo, subiektywne odczucia.
Remote pisze:
Mazda CX3 lub 3 jest ciekawa w wersji z 2.0 120KM, ktory odblokowujemy softem na 160 KM.
Wtedy mamy dlugi 6 bieg (fabryczne wersje 165KM maja krotsze skrzynie) czyli i w miescie i na trasie fajnie to jezdzi przy tozsadnym zuzyciu paliwa.
Choc oczywiscie nm dosc wysoko dostepne.
3) To sprawdzona informacja, że można odblokować softem? Ktoś to realnie już robił w Polsce, chętnie poczytam.
Ad 1 za bardziej trafne powiedzialbym czy wolisz wypasiony apartament w mieście czy golizne od developera na obrzeżach

Ad 2 Gdyby Mazda 6 miala taka wagę jak ma w papierach i takie wykończenie jak klasie sredniej się należy - wtedy tak... niestety IMO tak nie jest...
Ad 3 jak najbardziej, odblokuja Ci tu:
http://disi-tune.pl/2017/03/20/cos-dla- ... automatow/Pamietajmy tylko ze dotyczy to tylko prawej strony obrotomierza. Dla osob nie krecacych regularnie >4000rpm nie ma istotnej różnicy, szkoda tracić gwarancji. To nie turbo że Nm cudownie wzrosna od softu i krzywa się poprawi... do tego trzeba kupić Vitare S i zachipowac ja na 270Nm / 170KM i wtedy biorąc pod uwagę różnicę mas np. Mazdy 6 i Suzuki to poczciwa Vitarka jest prawie hot hatchem

@oskbelfer ale porównywałes ze schodzącym Civikiem 9gen czy nowym 10gen? Choć nasza prasa z niemieckim kapitałem wyraźnie tego nowszego auta nie lubi, to w USA jest to w tej chwili hit sprzedaży - No 2 na rynku aut osobowych obok Toyota Camry i muszę przyznać że poza dyskusyjną szmatką na fotelach to taki Civic 1.5T z adaptywnym zawiasem i dwuzebatkowym ukladem kierowniczym jest (mimo, że zasadniczo kompakt - chociaż niestety paskudnie się już rozrosl) dla mnie bardziej autem klasy sredniej niż ta Mazda 6...

W ktorej nie uswiadczysz ani turbo (przynajmniej bez doczepionego do niego diesla :p), ani adaptywnego zawieszenia z samopoziomowaniem 500x/sek (to jest totalnie inna jakosc jazdy i prowadzenia auta), a układ kierowniczy jest zwyczajny...