Suzuki Klub Polska - Forum Dyskusyjne - www.suzukiklub.pl

Forum dyskusyjne dla użytkowników samochodów marki Suzuki.
Dzisiaj jest 08-07-2025, 19:49

Strefa czasowa UTC+01:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 41 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2
Autor Wiadomość
Awatar użytkownika

Suzuki: Grand Vitara II 2.0
aug21 pisze:
ladny schemacik i pomocny ale brak najwazniejszych danych dotyczy lancucha dolnego [prawa strona rysunku powinna miec 23 ogniwa a lewa 24 ogniwa,jezeli bedzie odwrotnie rozrzad bedzie przestawiony o 1 zeba.

Jasne! Czyli na podstawie zdjecia mozna stwierdzic ze mam przestawienie bo po prawej stronie naliczylem 24 ogniwa... I mamy zatem rozwiazanie tej dwumiesiecznej epopei!

Czyli mamy obecnie po prawej 24 przesla liczac od czarnych przesel:

Obrazek

Rozumiem ze jest wiec bledne wyprzedzenie zaplnow i za wysoka temperatura spalania i moga sie przepalic zawory? Zostawiam wiec auto na parkingu i czekam na rozebranie rozrzadu po raz czwarty..

Moderator
Awatar użytkownika

Suzuki: Była GV II 2007 DDIS
To jedno, a drugie to albo źle patrzę albo na górnym kole zębatym kropka jest nie w tym miejscu, w którym powinna, jest przy ogniwie 7 a powinna być przy 1. Albo to nie ta kropka :D

Awatar użytkownika

czoboki pisze:
To jedno, a drugie to albo źle patrzę albo na górnym kole zębatym kropka jest nie w tym miejscu, w którym powinna, jest przy ogniwie 7 a powinna być przy 1. Albo to nie ta kropka :D

Czyi wynika z tego, ze
  • lancuch jest zalozony w odwrotna strone (na lewa strone, pozamieniana strona L/P) - stad niewlasciwa ilosc przesel po prawej i lewej stronie
  • zle ustawiona jest kolo posrednie rozrzadu 12745-77E01 (znacznik na czarnym przesle)

Czy cos jeszcze zauwazyliscie?

https://www.youtube.com/watch?v=kHkMVodyZ14 opis poprawnego montazu

Awatar użytkownika

aug21 pisze:
https://www.youtube.com/watch?v=kHkMVodyZ14 opis poprawnego montazu

Super - dzieki. Ten angielski opis troche karkolomnie napisany, nie bardzo moge go skumac. Jest do groma jakis opis oficjalny Suzuki lub cos?

Znalazlem tez filmik na ktorym pokazane jest co gdzie ma wyladowac. Wynika z niego ze rozrzad w moim jest totalnie popierzony jesli chodzi o ustawienie wzgledem znacznikow itd.

https://www.youtube.com/watch?v=56acq4Wn_H0#t=34.325635

Awatar użytkownika

Tu jest tez dobry filmik po angielsku jak facet krok po kroku montuje kola i lancuchy do kupy:

https://www.youtube.com/watch?v=Ta_Dh3o ... 353.574756

Co prawda nie ma tu mowy o ilosci przesel na wiekszym lancuchu ale samo ustawienie zebatek wzgledem siebie z lancuchami jest dobrze pokazane. Fajnie tez pokazane jak ustawic lancuch walkow rozrzadu do napinacza.

Auto odstawione, maja rokrecac je raz jeszcze..

Suzuki: Grand Vitara II
Zdjęcie dużo nie mówi. Znaki na nim się nie zgadzają ale to zapewne już po kilku obrotach silnika, a z tego co wiem to znaki już nie tak prędko się pokryją. Wydaje mi się, że jeżeli chcesz to sprawdzić to powinieneś zdjąć łańcuchy, ustawić wałki i ponownie założyć.
Jestem naprawdę ciekaw finału. Współczuje Ci kolego.
Jeszcze miałem napisać, że wydaje mi się, że nie ma możliwości założyć długiego łańcucha odwrotnie i to w taki sposób aby znaki się zgadzały.

Znaki sie pokrywaja po 10 albo 15 obrotach walu korbowego nie pamietam ,musial bym zajrzec w rozpiski.Ja mysle ze mechanicy zaladajac nowy rozrzad zrobili klona ze starych ustawien.

Jesli tak zrobili to chyba nie do konca im to wyszlo w takim razie. Jezeli to rozwiaze problem to bardzo dobrze, tylko szkoda ze tyle to trwa.

Awatar użytkownika

aug21 pisze:
Znaki sie pokrywaja po 10 albo 15 obrotach walu korbowego nie pamietam ,musial bym zajrzec w rozpiski.Ja mysle ze mechanicy zaladajac nowy rozrzad zrobili klona ze starych ustawien.

A czy moglbys spojrzec w te rozpiski? Jak narazie ustawienie tego rozrzadu w tym silniku wychodzi na jakas czarna magie.. Te krecenie korbowodem to faktycznie element wymiany rozrzadu?

Zdemontuj ten rozrzad ustaw 1cylinder w gornym polozeniu tak zeby klin na wale zgral sie ze znakiem na bloku i zakladaj po kolei najpierw dlugi lancuch 23 ogniwa po prawej stronie ,na kole posrednim sa 2 znaki kropka i strzalka kropka do gory strzalka powinna sie pokrywac z krotkim lancuchem na dole.Na gorze miedzy malymi zebatkami od znaku do znaku powinno byc 8 ogniw, po prawej stronie 7 ogniw, po lewej stronie 10 ogniw to ne jest zadna magia wszystkie punkty musza sie zgrywac.Zycze powodzenia.

Awatar użytkownika

aug21 pisze:
Zdemontuj ten rozrzad ustaw 1cylinder w gornym polozeniu tak zeby klin na wale zgral sie ze znakiem na bloku i zakladaj po kolei najpierw dlugi lancuch 23 ogniwa po prawej stronie ,na kole posrednim sa 2 znaki kropka i strzalka kropka do gory strzalka powinna sie pokrywac z krotkim lancuchem na dole.Na gorze miedzy malymi zebatkami od znaku do znaku powinno byc 8 ogniw, po prawej stronie 7 ogniw, po lewej stronie 10 ogniw to ne jest zadna magia wszystkie punkty musza sie zgrywac.Zycze powodzenia.

Super! Dzieki bardzo i dam znac pod koniec tygodnia jak efekty :)

Awatar użytkownika

Diagnoza jest taka, ze to walki rozrzadu halasuja - sa zurzyte i stad te dzwieki. Nie jestem do konca do tego przekonany, zeby byla jakas metoda na weryfikacje tego bez wymiany - nowe walki to koszt ok 2k, starych nie ma co szukac bo tez nie wiadomo w jakim stanie..
Problem tez w tym ze nowe walki i tak moga halasowac bo wszystko zalezy w jakim stanie jest obudowa glowicy na ktorej walki te leza.. Tam z tego co wiem nie ma juz zadnych pierscieni, tulejek czy panewek ktore sie dobiera w zaleznosci od srednicy elementu toczacego sie na nich. Macie jakis pomysl?

Moim skromnym zdaniem zużycie na wałkach i w miejscach ich mocowania jeżeli jest to powinno być widoczne gołym okiem ale mogę się mylić. A wymieniać tylko, żeby wymienić to trochę drogi interes.

Kolego mam takie pytanie, ile dałeś za to auto? Bo widzę, że bardzo dużo już dołożyłeś do niego.
Pozdrawiam

Awatar użytkownika

Mohinder pisze:
Moim skromnym zdaniem zużycie na wałkach i w miejscach ich mocowania jeżeli jest to powinno być widoczne gołym okiem ale mogę się mylić. A wymieniać tylko, żeby wymienić to trochę drogi interes.

Taka tez byla wstepna diagnoza - walki sa jeszcze do jazdy ale nie na dlugo. Stawiam auto w przyszlym tyg do dobrego znajomego mechanika zeby sprawdzil mi to cala naprawe gwarancyjna - rozrzad, sprezanie, luzy zaworowe.

Mohinder pisze:
Kolego mam takie pytanie, ile dałeś za to auto? Bo widzę, że bardzo dużo już dołożyłeś do niego.
Pozdrawiam

30k, 2007 rok, 170k przebieg (potwierdzony VIN) najwyzsza wersja. Wkladajac do 10k ma to sens, powyzej traci juz frajerstwem :} Narazie dobilem do 8k, pozostaje kwestia tych opisywanych halasow i pierdół jak przednie wycieraczki czy esp.

Tak zajrzałem na allegro i wygląda że tak w normie zapłaciłeś jak na polskie warunki. Ja tutaj kupiłem co prawda mniej wyposażoną wersje ale za 4400 euro również z 2007r 2.0 benzynę. Po zakupie zainwestowałem trochę dla świętego spokoju, nowy kompletny rozrząd oryginalny, nowe opony, tempomat, wszystkie nowe oleje, i parę innych drobiazgów.

Mam nadzieję, że zakończysz szybko sprawę swojego auta i będziesz się cieszył wreszcie.

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 41 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2

Strefa czasowa UTC+01:00