Suzuki Klub Polska - Forum Dyskusyjne - www.suzukiklub.pl

Forum dyskusyjne dla użytkowników samochodów marki Suzuki.
Dzisiaj jest 29-06-2025, 14:11

Strefa czasowa UTC+01:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 
Autor Wiadomość

Czy ktoś może doradzić co może wywoływać lekko słyszalny odgłos metaliczny z silnika, prawdopodobnie cos niedokręcone podlegające wibracją. Odgłos występuje gdy stoję w miejscu i przygazuje lekko, puszczam gaz i spadające obroty do uspokojenia silnika wprowadzają cos w ruch że zaczyna lekko być słyszalnie "dźwięczenie". Występuje to również jak stoję i nacisnę hamulec i puszczę go, auto ze sztywnie stojącego powraca na luz bez poruszania się (nie wiem czy zrozumiale tłumaczę). Po prostu pracujący silnik na luzie wprawia w drganie metaliczne jakąś część.

Tytuł:

Suzuki: Swift
Witaj w "klubie" irytujących niedoróbek suzuki . Ja mam podobny efekt, ale bardziej z okolic serwa hamulcowego niż silnika - choć może jak ucho przyłożysz - mam ten efekt od nowości i po prawie 5 latach użytkowania nadal wyraźnie występuje i nikt nie ma pomysłu (no chyba, że rozkręcić całą deskę i pól auta z przodu :] ) jak to wyeliminować. Było zgłaszane wielokrotnie ASO na gwarancji, bez efektu, nie ma pomysłów, nie ma woli naprawy. W tym wątku m.in. pisze o tym: viewtopic.php?t=619
ale gdzieś ten temat kilka razy pojawił się na forum. Przyzwyczaiłem się, ale efekt jest denerwujący, szczególnie jak wydasz sporo pieniędzy na nówkę, a w aucie świerszcze jak w golfie z komisu. Żeby nie było tak pesymistycznie, to hałas ten nie wygenerował na razie żadnej usterki większej.
pozdrawiam

Witam na 2 serwis po 2 latach znów w Aso poruszyłem problem dźwięku, serwisant zawołał tzw wiodącego mechanika i ten.......diagnoza serwo hamulcowe. Telefon do Wawy i zgoda na wymianę, 2 tygodnie wymiana (3)godzinki- zero odgłosu. Wszystko ok.

Suzuki: Swift
Dzięki za informacje, próbowałem w swoim czasie, może niezbyt skutecznie "nakierować" gamoni z ASO właśnie w tą stronę, ale jakoś się nie udało. Może byłem za "miękki", szkoda gwarancja minęło dawno. Po 6 latach odgłos ten sam, przyzwyczaiłem się, choć mocno mnie to zraziło początkowo do marki suzuki, a już do ASO w szczególności.

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 

Strefa czasowa UTC+01:00