Suzuki Klub Polska - Forum Dyskusyjne - www.suzukiklub.pl

Forum dyskusyjne dla użytkowników samochodów marki Suzuki.
Dzisiaj jest 16-07-2025, 21:33

Strefa czasowa UTC+01:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 
Autor Wiadomość

Suzuki: Jimny
Witam!

Od pewnego czasu jeden z moich jimniaków, model z 2002 roku dotąd pracujący bez zarzutu przez lat 5 po odpaleniu na zimnym potrafi puścić kłęby jasnego dymu. Niezależnie od temperatury otoczenia. Na początku nie było to częste, stał dwa tygodnie to przydymił, stał dzień to nie dymił. Obecnie przepalany rano i wieczór dymi. Po prostu zawsze po odstaniu pewnego czasu.

Silnik chodzi jak marzenie, pali na cyk, od samego początku działa idealnie i bez zarzutu. Bez stuków, bez ociągania. Oleju nie bierze, wymieniam co 15 tysięcy - brak zauważalnych ubytków, leje mu syntetyk 5w30 castrol edge. Sumując nie widzę aby brał jakiekolwiek płyny. Gdyby widać było ubytek oleju to bym stawiał na uszczelniacze zaworów, gdyby brał płyn chłodniczy to stawiałbym na uszczelkę pod głowicą.

Ktoś ma jakieś sugestie? Przejechane 120 tysięcy, ten robi mniej więcej 10 tysięcy rocznie. Druga sztuka ma na liczniku okolice 200 tysięcy i tam oprócz luzów zaworowych nie robiłem nic, objawów takich nie miałem mimo ostrzejszej eksploatacji.

Co mogę zweryfikować i jak się dowiedzieć co jimniaka swędzi? Będę niewymownie wdzięczny za skierowanie mnie na właściwy tor.

Pozdrawiam serdecznie!

Kolego mam identyczną sytuacje. Jak jest zimny np z rana po odpaleniu puszcza dym. Jak już pojeżdże jest ok. Naczytalem się na forach i nic konkretnego się nie dowiedziałem...mechanicy też rozkładają rece:/

Ciężka sprawa, podjechałem do mechanika, sprawdził kompresję, pierścienie nie puszczają. Analiza spalin - ponoć jak nowy. Jedyne co mi zaproponował to zrobienie wtrysków - co mi się nie uśmiecha skoro silnik oprócz tych 2 sekund po odpaleniu działa idealnie.

Może to zbyt bogata mieszanka na zimnym albo jakiś problem z automatycznym ssaniem?

Nie wyszukuj sobie na siłe problemów :sciana: ,pali,jeździ więc wszystko oky.Można by przeczyścić silniczek krokowy, ewentualnie zamontować świece z wyższej półki(irydowe)

Suzuki: jimny
zmien mechanika,do wymiany sa uszczelniacze zaworowe.pozdrawiam

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 

Strefa czasowa UTC+01:00