Suzuki Klub Polska - Forum Dyskusyjne - www.suzukiklub.pl

Forum dyskusyjne dla użytkowników samochodów marki Suzuki.
Dzisiaj jest 18-07-2025, 00:46

Strefa czasowa UTC+01:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10 ] 
Autor Wiadomość
Awatar użytkownika

Mam problem z komputerem pokazującym spalanie w mojej Vitarze. Niby wszystko jest ok bo spalanie chwilowe jest pokazywane, ale nie wiem w jaki sposób przełaczyc go na pokazywanie spalania sredniego. Przytrzymujac przycisk obok wyświetlacza pokazuja sie poziome kreseczki - chyba zerowanie sredniego spalania ale jak zniknał znowu pokazuje sie spalanie chwilowe. w jaki sposób przełaczyć go do wyswietlania spalania sredniego?

Tytuł:

Niestety wygląda na to, że ten komputer pokazuje tylko chwilowe spalanie.
Dzi wne to jest i irytujące. Szukałem w instrukcji ale tam mówią tylko o spalaniu chwilowym.

Tytuł:

Dziwne jest to co piszesz bo z tego co kojarzę to chwilowe spalanie na postoju zawsze pokazuje kreski więc nie da się go wyzerować. Ekran w GV II ma trzy opcje pojawiające się po kolei przy pojedyńczm naciśnięciu przycisku od komputera spalania ( średnie, chwilowe, pusty ekran) Jak wyświetlane jest spalanie średnie pojawia się mały napis AVG. w lewym górnym rogu tego malutkiego ekranika.

Tytuł:
Awatar użytkownika

No właśnie to troche dziwne. Na postoju pokazuje mi 0.00l/km. Jak przycisne bez przytrzymywania ten przycisk obok komputera to nic sie nie dzieje i nic sie nie zmienia. Przy przytrzymaniu tego przycisku zaswiecaja sie trzy poziome kreseczki. Wówczas puszczenie tego przycisku i jednorazowe przycisniecie powoduje zmiane jednostek o ile sie myle MPG na l/km albo calkowite wygaszenie wyświetlacza. Nic innego nie mogę zmienić

Tytuł:
Awatar użytkownika

Jezdze SX4 z 2006 roku. Przez pierwsze dwa lata uzytkowania rowniez nie potrafilem przestawic wskazan displaya na spalanie srednie AVG.
Mialem do wyboru tylko spalanie chwilowe l/100km, MPG i calkowite wylaczenie wskazan.

Kiedys mialem problemy z nawigacja i oddalem samochod na kilka dni do dyspozycji warsztatu (testowanie/naprawa).
Po odebraniu samochodu zauwazylem ze display spalania jest wylaczony, wiec go zalaczylem i stwierdzilem, ze nagle zamiast wskazania MPG,
mam do dyspozycji wskazanie spalania sredniego AVG lub alternatywnie dotychczasowe spalanie chwilowe l/100km.

Zapytalem w warsztacie czy cos "kombinowali" przy tych wskazaniach i okazalo sie ze nie, bo zajmowali sie wylacznie reklamowana nawigacja...
Zmiana jednostek wskazan musiala wiec nastapic samoczynnie, w wyniku odlaczenia akumulatora, co zrobiono przy demontazu nawigacji.

Od tej pory jednak nie mialem jeszcze potrzeby odlaczania zasilania, wiec nie wiem, czy ponowne odlaczenie znow cokolwiek zmieni.

Tytuł:

No ja mam nadzieję, że się mylę bo to by była lekka głupota ze strony Suzuki zrobiś spalanie bieżące a już średniego nie.
Jedank w instrukcji wyraźnie są opisane elementy wyświetlacza:
z lewej - Czas
środek - Temp zewnętrzna
z prawej - Bieżące zużycie paliwa
Dalej jest napisane, że można sobie zmieniać (przyciskiem UNIT) jednostki km lub MPG lub wyłączyć wskazania spalania.
Opcje tego wyświetlacza są (jak podaje instrukcja) zależne od wersji wyposażenia.
Ja mam wersje DeLuxe, benzyna 2.0 z 2005r i nie widzę u siebie średniego spalania ale jeszcze będę kombinował.

Tytuł:

Ja mam deluxa z 2006r i zeby zmienic jednostki musze wlaczyc zaplon, jednoczesnie trzymajac przycisk unit. Moze u was jest odwrotnie. Sprawdźcie to.

Tytuł: Re:

Mcgyver pisze:
No właśnie to troche dziwne. Na postoju pokazuje mi 0.00l/km. Jak przycisne bez przytrzymywania ten przycisk obok komputera to nic sie nie dzieje i nic sie nie zmienia. Przy przytrzymaniu tego przycisku zaswiecaja sie trzy poziome kreseczki. Wówczas puszczenie tego przycisku i jednorazowe przycisniecie powoduje zmiane jednostek o ile sie myle MPG na l/km albo calkowite wygaszenie wyświetlacza. Nic innego nie mogę zmienić

mam to samo- brak możliwości wskazania średniego spalania...
ktoś? coś?
;)

GV II 2007 De Lux. Przyciskiem po prawej stronie zmieniam średnie/chwilowe/brak wskazań. Kiedyś był o tym wątek i prawdopodobnie te modele z początku produkcji nie pokazywały średniego spalania.

W moim amerykańcu mogę wyświetlić też dystans do przejechania, czyli czwarte ustawienie
GVII 2007 2,7 6V

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10 ] 

Strefa czasowa UTC+01:00