Cordoba_2004 pisze:
Od 4 mcy szukam Jimiaka w rozsądnym stanie i cenie i nie ma .
To i tak krótko szukasz. Ja poszukiwałem ponad rok. W efekcie kupiłem używkę z polskim rodowodem na "alledrogo"

. Miałem szczęście, bo sprzedawca (2-ga "ręka") był uczciwym perfekcjonistą (dbał o nie) i choć autko odbyło swoją młodość w jednym z nadleśnictw na Śląsku (ja mieszkam w woj. łódzkim), to po zakupie poza remontem podłogi i tylnego tłumika - nic na razie nie musiałem robić.
Są 3 drogi zakupu:
1. sprowadzić bezpośrednio z Niemiec. Jest to jednak duże ryzyko, bo
a). konkurujesz z zawodowymi pośrednikami, którzy mają "swoich" w Reich'u i mogą być szybsi od ciebie
b). kupujesz "kota w worku", o ile nie znasz perfekt j. niemieckiego
c). więcej formalności i opłat, jak w przypadku kupna "krajowego"
2. zakup od pośrednika (autokomis) w Polsce, lecz również jest tu spore ryzyko, bo najczęściej ów pośrednik NIC o autku nie wie (przechodzi mu przez ręce sporo takich w roku/miesiącu) oraz jest to najczęściej "podrasowany
złom". Pośrednik często nie bierze na Zachodzie dobrego pojazdu, bo by na tej transakcji nie wyszedł "na swoje"

W ostatnich latach ceny tych autek w Niemczech są b. wysokie nawet dla Niemców (patrz portal "mobile.de").
3. Zakup na którymś z polskich portali od bezpośredniego użytkownika. Tutaj przynajmniej masz autko zarejestrowane! Tylko też trzeba je przed zakupem fachowo sprawdzić. Ceny są dość wysokie (bo autek tych jest mało

) i nie każdy się Jimniaka pozbywa, gdy ten jest dobry
Reasumując: twarda "zagwozdka" i spore ryzyko.
Pozdro