Suzuki Klub Polska - Forum Dyskusyjne - www.suzukiklub.pl

Forum dyskusyjne dla użytkowników samochodów marki Suzuki.
Dzisiaj jest 16-07-2025, 18:44

Strefa czasowa UTC+01:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 
Autor Wiadomość
Awatar użytkownika

Koledzy mam problem z demontażem haka w mojej vitarze. Hak jest oryginalny, obok niego(tej zdejmowalnej czesci) sa dwa plastikowe przesuwane elementy i rysunek ktory gdzie przesunąć i w jakiej kolejnosci. Mimo tego hak ani drgnie. Podpowiecie mi jak go zdemontowac? Moze ktos ma zdjecia takiego zdjetego haka? Zmoczylem to mocowanie plynem WD40 i probowalem delikatnie postukag mlotkiem gumowym ale nic sie nie dzieje.

Tytuł:
Awatar użytkownika

Masz najprawdopodobniej hak AL-KO montowny we wszystkich Suzukach w salonach. Na automacie są dwa suwaki koloru czerwonego, które docelowo przesuwamy w kierunku od samochodu. odblokowują one wtedy rączkę, która powinna iść do dołu i zwolnić gruby bolec blokujący hak (ten bolec jest w prowadnicy haka i najprawdopodonbniej przyłapał )
Rozpocznij zabawę od próby wyczyszczenia automatu sprężonym powietrzem, póżniej może uda się odkręcić małą śrubkę mocującą czerwwone suwaki ( trzeba je wyciągnąć, są nią połaczone ). Następnie odkręcamy małą śrubę ( gwiazdkową ) na trójkątnej obudowie, którą musimy ściągnąć. Dopiero jak mamy dojście do bolca wiemy gdzie lać penetrator. Bolec jest osadzony w prowadnicy na sprężynie, która powinna odbijać. Naciskając na rączkę powodujemy jego wysunnięcie i zwolnienie mocowania haka. Dopiero po wciśnięciu rączki proponuję uderzając młotkiem w główkę haka wyciągać go na siłę. Po wyjęciu haka proponuję go rozebrać i oczyścić z rdzy.

Tytuł:

Mam też problem z hakiem tylko nie mogę ruszyc tych suwaków .Czy tta srubka jest na imbus

Tytuł:

Miałem ten sam problem auto jeździło chyba cały czas z hakiem ja na ten element co jest na haku popryskałem odrdzewiaczem i od spodu auta ,tam gdzie jest zamocowany w ramie jest taki jakby bolec jak w klamce drzwi ten bolec też popsikałem na drugi dzień tak samo i tak jak na rysunku na tym czarnym plastyku przy haku do haka i do przodu z jednoczesnym popychaniem tego bolca i hak ruchem do góry i puścił mam go wyjętego ,nie próbowałem go założyć więc nie wiem czy tego plastyku czasem nie trzeba obrócić wokół osi .

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 

Strefa czasowa UTC+01:00