Suzuki Klub Polska - Forum Dyskusyjne - www.suzukiklub.pl

Forum dyskusyjne dla użytkowników samochodów marki Suzuki.
Dzisiaj jest 06-07-2025, 20:45

Strefa czasowa UTC+01:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3 ] 
Autor Wiadomość

Witam. Proszę fachowców o wyjaśnienie takiego oto dziwnego wydarzenia:
Dzisiaj rano przed wyjazdem do pracy po zapaleniu silnika zaświeciła mi się kontrolka BRAKE hamulca. Ponieważ tydzień temu wymieniałem sprzęgło oraz prosiłem mechanika o podciągnięcie ręcznego wydawało mi się, że może "zawiesił się wyłącznik" ręcznego. Po pracy jednak pedał hamulca stał się bardzo miękki, więc sprawdziłem płyn i oczywiście spory ubytek. Podjechałem do mechanika okazało się, że niedokręcona jest śruba od przewodu giętkiego i płyn sika po naciśnięciu hamulca.
Pytanie: czy jest taka możliwość, żeby ta śruba odkręciła się sama (drgania)? Mechanik twierdzi, że to niemożliwe. Wspomniałem, że tydzień temu wymieniałem kompletne sprzęgło: tarczę, docisk i wysprzęglik. Czy mechanik mógł popuścić ową śrubę i po prostu zapomniał ją dokręcić?
Bardzo proszę znawców o wyjaśnienie bo przychodzą mi do głowy różne inne pomysły jak np popuszczenie przez kogoś kto mnie nie lubi.

Tytuł:

Suzuki: SuziQuattro
zapomnij o sprawie, będziesz o 1 problem lżejszy (ew opier.....1 mechanika, nie pytaj tylko opierd......, dla dobrego samopoczucia,)Gdyby ktoś cię nie lubił, to by naciął wężyk (szybsze i łatwiejsze i bez narzędzi) a ten ew pęknie przy mooocnym depnięciu.

Tytuł:

Wspomaganie sprzęgła realizowane jest przy pomocy układu wspomagania hamulców. Jak wymieniałeś sprzęgło, to mechanik na bank grzebał przy płynie hamulcowym. Może coś odpowietrzał albo coś... Na 100% nie przyzna ci się , że czegoś nie dokręcił w hamulcach! Gdybu chodziło o mocowanie zderzaka, czy klamkę, to może, ale hamulca... w życiu! Jeśli po dokręceniu i odpowietrzeniu układu wszystko działa OK, to pozostaje ci tylko (jak kolega wyżej radzi) opier... mechanika i poszukać lepszego.
PS
Miałem kiedyś sytuację, kiedy na stacji diagnostycznej po wymianie kół na zimowe, nie dokręcił jednego koła. W trakcie dokręcania zadzwonił telefon i się gość zakręcił. Jednak po telefonie "posypał głowę popiołem", przeprosił. W ramach przeprosin zaoferował dwa sezony darmowego przechowania kół. Ale z doświadczenia wiem, że takie zachowanie to wyjątek.

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3 ] 

Strefa czasowa UTC+01:00