BorysLcf pisze:
Pytanie pomijajac remont silnika - przy okazji i ogolnie czy po zakupie tego modelu warto wymienic olej w skrzyni, mostach moze jeszcze w innych miejscach?
- Czy warto po wymianach eksploatacyjnych w silniku zrobic to samo w kwestii wymiany oleju w innych miejscach (skrzynia, mosty)?
- Gdzie i jakie oleje beda najlepsze (typy oraz marki) oraz ile litrow pojdzie na kazdy komponent?
Bardzo prosze o pomoc i rady, wszystko jest narazie rozlozone przez kilka dni i latwiej pewnie dokonac tych czynnosci serwisowych.
Oczywiście że warto wymienić oleje. To robi się zawsze po kupnie. Całkiem niedawno pojawił się temat o wymianie olejów. Co do oleju do silnika - ja leję Motula 8100 Xcess 5w40. Wiele dobrego słyszałem też o olejach Liqui Moly z dodatkiem MoS2. Przed wymianą oleju polecam zrobić płukankę silnika (np. Liqui Moly engine flush). Co do tego ile oleju trzeba do każdego z elementów - było to na forum. Jest na stronie każdego z producentów po wybraniu samochodu i doborze oleju. Jest w instrukcji. Ale skoro potrzeba to i dodam jeszcze raz tutaj:
Mechanizm różnicowy przód 1.1L 80w90 Motul Gearbox
Mechanizm różnicowy tył 0.9L 80w90 Motul Gearbox
Skrzynia biegów 1.9L 75w90 Motul Gear 300
Skrzynia rozdzielcza (reduktor) 1.9L 75w90 Motul Gear 300
Silnik 5L Motul 8100 Xcess 5w40
W silniku w wielu miejscach zamiast uszczelek jest klej - wystarczy popatrzeć do serwisówki.
Co do powyciąganych łańcuchów - może było mało oleju? Toć to od razu byś usłyszał przy kupnie, że to wszystko wali i dygocze. Być może ma spore ubytki uleju / gdzieś brakuje mu uszczelki - i po miesiącu od kupna gdzieś to uciekło. Stąd za niskie ciśnienie na napinaczu i luźny łańcuch.
Ogólnie ciekaw jestem ile wyniesie Cię całość napraw. Jeżeli możesz - pisz na bieżąco jak wyglądały koszty wymian poszczególnych części.
Przy okazji remontu nie zapomnij sprawdzić luzów zaworowych. A przy okazji wymiany rozrządu zamów również klin. Nie dodają tego w zestawach z rozrządem, a czytałem już historie o tym jak to ten klin był powodem śmierci silnika. Groszowe sprawy, a na pewno nie zaszkodzi. Od siebie polecam sklep dedykowany z częściami do suzuki - nie wiem czy można podać nazwę, ale bez problemu go znajdziesz. Zamówienie, które poszło ok. 15 z prośbą o szybką wysyłkę - paczka po 12 godzinach była 400 km dalej u mnie. Jak - nie mam pojęcia.