Suzuki Klub Polska - Forum Dyskusyjne - www.suzukiklub.pl

Forum dyskusyjne dla użytkowników samochodów marki Suzuki.
Dzisiaj jest 01-07-2025, 15:50

Strefa czasowa UTC+01:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 17 ] 
Autor Wiadomość

jak sie do tego zabrac... zeby niczego niepolamac?
moze ktos to robil... prosze o porade a moze jakis manual:)

Tytuł:

Ludzie bez odzewu na pytanie kolegi... , sam w poniedziałek mam zamiar wyciągać radio fabryczne z nowej GV. Moze ktoś podpowie jak sie do tego właściwie i bezstresowo zabrać.

Tytuł:
Awatar użytkownika

Panowie co wam przeszkadza radio w GV? ;)
Wymianę trzeba zacząć od zdjecia bocznych "aluminiowych" listw w konsoli. Potem to już prosto, bo będą dostępne srubki którymi jest przykręcone radio. Poniżej zdjecie, które mam nadzieje pomoże.
Obrazek

Tytuł:

Wielkie dzięki GRAND..., czy trzeba w jakiś "specyficzny" sposób podważyc te listwy. Są osadzone tylko na zatrzaskach czy też mają jakieś ukryte śrubki. Pytam bo czasem łatwo coś uszkodzić jak się demontuje pierwszy raz.

Tytuł:
Awatar użytkownika

Lgrzechu nie robiłem tego osobiście, ale wydaje mi się że tam są tylko zatrzaski. Bądź jednak ostrożny bo to jest element plastikowy więc łatwo go złamać....

Tytuł:

Grand pisze:
Poniżej zdjecie, które mam nadzieje pomoże.

Dzieki GRAND jestes grand:)
wyglada na to ze te listewki sa na 4 zarzaski, nie masz moze zdjecia tych listewek wlasnie od "wnetrza"?
pawel

Tytuł:
Awatar użytkownika

Niestety nie mam więcej żadnych zdjęć :(

Tytuł:

to sobie sam dopowiem bo juz mam to za soba a moze i innym sie przyda... listwy maskujace sciaga sie od "dolu" od strony galki zmiany biegow... srubokrecikiem podwazyc i delikatnie ale bezproblemowo wychodza... panel radia odkrecamy razem z panelem klimy jako ze sa polaczone... dalej idzie juz prosto...

Tytuł:

taoma pisze:
to sobie sam dopowiem bo juz mam to za soba a moze i innym sie przyda... listwy maskujace sciaga sie od "dolu" od strony galki zmiany biegow... srubokrecikiem podwazyc i delikatnie ale bezproblemowo wychodza... panel radia odkrecamy razem z panelem klimy jako ze sa polaczone... dalej idzie juz prosto...

Ok, cenne wskazówki. Czy ściągałeś też już boczki drzwi aby wymienić głośniki. W serwisie koleś na "ucho" powiedział mi, że trzeba ściągnąć zaślepkę pod uchwytem i plastik głośnika wysokotonowego. Potem trzeba odkręcić 2 śrubki. Reszta podobno trzyma się na zatrzaskach. Czu ktoś juz to robił ?

Tytuł:

Lgrzechu pisze:
Czy ściągałeś też już boczki drzwi

tego nie robilem i raczej sie nie zanosi wiec nie pomoge...

Tytuł:

taoma pisze:
Lgrzechu pisze:
Czy ściągałeś też już boczki drzwi

tego nie robilem i raczej sie nie zanosi wiec nie pomoge...

ściągnąłem boczki, parę myków jest ale można sobie bezproblemowo poradzić... fabrycznie montowane głośniki to chiński badziew ( naprawdę kiepskiej jakości , magnes ma chyba ze 4 cm średnicy :D ).

Tytuł:

Zastanawiam się nad wyminą seryjnego radia na stację multimedialną JVC
[url=http://www.mFoto.pl/]Obrazek[/url
Mam pytanie z tym związane.
Czy radio seryjne jest podłączone kostką ISO?
I jeszcze jedno pytanie.Po zamontowaniu stacji daje się jakąś ramkę?
Prosił bym o zdjęcia jakiej kolwiek stacji zamontowanej w GV.

Tytuł:

Witam, jak obiecałem tak czynię...skończyłem modyfikacje audio w mojej GV. Wywaliłem wszystko, czyli fabryczne radio i głosniki made in China. Zakupiłem ramkę 1DIN ( 50 zł ), kostkę podłączeniową suzuki-iso ( 13 zł ), nowy radioodtwarzacz Kenwood KDC-W5137 ( w promocji 457zł ), wzmacniacz Alpine V-12 F300 ( 320zł ), głośniki Helix 62.2 oraz jedną niskotonówkę Hertz Es 16 ( kupiony rok temu za 260 zł ), interfejs do sterowania radioodtwarzaczem z koła kierownicy ( 130 zł ). Kabelki głosnikowe 2,5/3mm, sygnałowe podwójnie ekranowane własnej roboty, zasilające do wzmacniacza 6mm, do radia 2,5 mm pociągniete bezposrednio z akumulatora. Do tego na kablu zasilajacym radio filtr z kondensatorem i dławikiem. Teraz kilka zdjęć...
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Przód, czyli wysokotonowe i srednio-niskotonowe zamontowane na zwrotnicach po solidnym wygłuszeniu drzwi ( w środku twarde maty APP natryśnięte potem elastycznym barankiem, miejsca bezposrednio za głosnikami "pomaziane" dodatkowo masą elastyczną "Blachogum" ). W drzwiach prawych tylnych zamontowany niskotonowa 16-tka Hertza. Zewnetrzne otwory technologiczne drzwi zaklejone polimerowymi elastycznymi matami APP. Koszt wytłumienia 3 drzwi ok. 270zł. Wszystkie głosniki zamontowane na drewnopochodnych dystansach, przykręconych i przyklejonych na sylikonie. Kable zabezpieczone przed hałasowaniem miękkim materiałem. Przód zasilają 1/2 kanały Alpinki, tylny Hertz obsługują z powodzeniem zmostkowane kanały 3/4. Aby zachować sterowanie z kierownicy wpiąłem gotowy interfejs pod kostke iso. W mojej Suzuki GV bardzo ważne okazało się odpowiednie poprowadzenie kabli. Zasilające +/- obowiązkowo skręcone ze sobą i z daleka od innych ( zwłaszcza od sygnałowych ). Sam kabel sygnałowy musi być bardzo dobrze zaekranowany ( ekran z foli aluminiowej podłączony do masy od strony wzmacniacza ). Musiałem wymienić wczesniejszy bo zbierał zakłócenia z alternatora. Dodatkowo niewypałem okazało się podłaczenie wzmaka bezpośrednio z akumulatora a radioodtwarzacza pod instalację samochodu. Wytwarzała się pętla masy i musiałem wszystko jeszcze raz zdemontować by podpiąć radio pod te same punkty co wzmacniacz. I to by było na tyle. System w stosunku do wydanych pieniędzy okazał sie lepszy niz zakładałem. Stereofonia bardzo dobra, wysokie tony czytelne bez przebarwień, bas naprawdę niski i bardzo szybki ( nie jest to leniwe bum-bum lecz mocny i szybki wykop ). Ja osobiście po tygodniu pracy jestem z efektu bardzo zadowolony.
Obrazek

Ostatnio zmieniony 03-02-2008, 21:13 przez Lgrzechu, łącznie zmieniany 4 razy.

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ile kosztował ten Hertz?

Tytuł:

Masz może zdjęcie kostki iso.Gdzie ją kupiłeś?

Tytuł:
Awatar użytkownika

No nieźle to wygląda a ten pomysł z zamontowaniem basu w tylnych drzwiach jest rewelacyjny :) Sam się nad tym zastanawiam tym bardziej, ze u mnie basu brakuje ...

Tytuł:

Kostka i ramka na Allegro u jednego gościa ( pytaj o przeiściówkę suzuki GV-ISO ). Ramka jest matowa ale wystarczy trochę pasty polerskiej, 15 minut ze szmatką i wychodzi czarna z połyskiem fortepianowym :D Aby zamontować interfejs sterowania radiem z koła kierownicy trzeba dwa wolne miejsca na piny w kostce rozwiercić i włożyć w to miejsce od tyłu kable zakończone pinami interfejsu )... Aby zamontować bas w tylnych drzwiach trzeba je bardzo solidnie wygłuszyć ( uszczelki w drzwiach na silikonie bo wibrują, wewnątrz twarde maty, baranek z puszki oraz blachogum, bezpośrednio za głosnikiem dwie warstwy mat-twarda i miękka na to dodatkowe kawałki miękkiej maty rozpraszajace fale i blachogum. Wszystkie kable w miękkich koszulkach i kołnierze z gąbki dookoła głosnika aby dzwięk nie "pchał" się pod tapicerke drzwi.

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 17 ] 

Strefa czasowa UTC+01:00