Moc się pojawiała i znikała, pojawiała i znikała aż obecnie znikła na amen.
Da się jeździć ale pod górkę ciężko i raczej lepiej nie wyprzedzać.
Większego spalania nie zauważyłem, ale to może dlatego, że z powodu braku przyśpieszenia nie żyłuję silnika.
Więc prawdopodobnie - Turbo. Trochę się podoktoryzowałem i teraz pytania:
1. Udało mi się wymontować elektrozawór regulujący dopływem powietrza, zmierzyłem opór cewki - było ok. 30-40Ω czyli pewno ok, podłączyłem również żaróweczkę 12V 5W do wtyczki od sterownika, po włączeniu zapłonu lekko się żarzyła, po zapaleniu silnika zaświeciła się ładnie, nie za mocno nie za słabo

podczas zwiększania obrotów nie zauważyłem żadnej różnicy w świeceniu, nie podłączałem na razie oscyloskopu, z tego co wiem to tam jest przebieg PWM. Zakładając, że sterowanie działa prawidłowo to pytanie jest następujące:
czy po odpięciu gumowego przewodu biegnącego do turbiny od elektrozaworu powinienem wyczuwać na nim zasysanie jeśli turbina działa prawidłowo? Nie robiłem tego jeszcze bo rurki są zaparzone na tym elektrozaworze...

2. Wiem, że pod turbosprężarką jest gruszka ciśnieniowa, rozumiem, że ona wpływa na kąt ustawienia łopatek sterujących dopływem palin na łopatki napędzające oś turbiny (ta tzw. zmienna geometria)

Pytania:
czy ona jest sterowana ciśnieniowo za pomocą spalin? Czyli - małe obroty - łopatki puszczają więcej spalin żeby turbina się szybciej kręciła, dużo spalin - łopatki się skręcają aby zmniejszyć prędkość turbiny?3.
Za turbiną wisi mi jakaś wtyczka dwukabelkowa, obejrzałem lusterkiem co się dało (dostęp ciężki bo to już przy samej ścianie komory silnika), kojarzy ktoś do czego jest ta wtyczka? Nie sprawdzałem na niej napięć ale mogę to zrobić później.
Staram się znaleźć winnego ponieważ za 3 tyg. mam wyjazd a najbliższy termin u różnych mechaników mam za 4 tyg. bo urlopy itd. Elektrozawór mogę wymienić samodzielnie, ale reszta to już za ciężki kaliber dla mnie.
Na koniec jeszcze wykresy - górny to ciśnienie, dolny to obroty, o ile dobrze to potrafię odczytać to widać na początku, że turbo działa, a potem już nie działa.
Załącznik:
Screenshot_20250622-201549_Car Scanner.jpg