Suzuki Klub Polska - Forum Dyskusyjne - www.suzukiklub.pl

Forum dyskusyjne dla użytkowników samochodów marki Suzuki.
Dzisiaj jest 10-09-2026, 19:51

Strefa czasowa UTC+01:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 36 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2
Autor Wiadomość

Suzuki: Vitara MHEV 4x4
Avalanche pisze:
Ile teraz kosztuje 1 rbg w ASO?
Bo 2-3 lata temu było co najmniej 150 PLN. Obstawiam, że teraz 200-250.

Same świece w ASO mogą kosztować 2x więcej niż poza.
Nie dziwi mnie za bardzo taki rachunek.
W Oplu i Peugeocie (w sumie to jedno teraz) słyszę, że nie jest wcale taniej.

Chciałbym żeby było to 200-250zł Cena w ASO w którym byłem to 324,72 rb/g i to po rabacie. W każdym razie już się skutecznie wyleczyłem z ASO i tylko naprawdę poważny problem z którym nieautoryzowani mechanicy mogliby mieć problem nie do przejścia, mógłby mnie do ASO ponownie przygnać.

Suzuki: Vitara
Grex pisze:
Jaclaw pisze:
26 tys. km i wymieniali już świece? Niestety ASO Suzuki nie jest tanie, jak mi rok temu powiedzieli ile by wyszła wymiana świec + świece to była jakaś chora cena. A ile Ci policzyli za to czyszczenie hamulców oraz tą wymianę świec i czy świece były Twoje, czy z ASO?

Mi teraz zrobili kalkulację na 1400 zł za 4 przegląd i to bez wymiany świec, ale z wymianą filtra powietrza... drogo, ale wykupiłem to dodatkowe ubezpieczenie i skoro się powiedziało A to trudno, trzeba też B powiedzieć. Chcieli też za 150 zł (robocizna + filtr) wymienić filtr kabinowy, ale powiedziałem, że to sobie sam ogarnę... filtr z Filtrona to ze 30 zł, a wymiana jest banalna nawet dla mnie.

Wymiana świec miała być dokonana według harmonogramu już w ubiegłym roku(po trzech latach) ale ze względu na mały przebieg została przesunięta na ten rok. Zdecydowałem się na wymianę świec żeby w przyszłości nie było problemów z odkręceniem a świece wyszły za cztery około 500zł. Wymiana świec nie była wyszczególniona w roboczogodzinach tylko była cena za całość robocizny za przegląd(około 1050zł)plus za sprawdzenie powłoki lakierniczej i podwozia około170zł.Czyszczenie tylnych hamulców wyszło około 200zł. Cena mnie trochę zdziwiła bo nie spodziewałem się że świece zapłonowe i płyn hamulcowy potrafią podnieść cenę o około tysiąc złotych w porównaniu do ubiegłego roku, więc spodziewałem się że dwóch tysięcy nie przekroczę za serwis auta budżetowego z tak małych przebiegiem. Dobrze że nie wymienili pasków osprzętu silnika(ponoć po czterech latach jest zalecana wymiana) bo pewnie cena przekroczyła by 3000zł.
Świece z Boscha dałem 118zl za 4szt . Ja rozumiem że ASO może mieć no roboczogodzinę no te 300zl. Lecz odjazd z częściami to jakaś abstrakcja dla mnie. Jestem skąpy, samochodod dla mnie ma być w doskonałej kondycji. Lecz to zwykle wozidlo dupy, które ma być najmniejszym koszem dla mnie.

Wysłane z mojego Pixel 8a przy użyciu Tapatalka

Suzuki: Vitara Hybrid 4WD
akir pisze:
Nie można czasem zrezygnować z tego ubezpieczenia? Będą musieli oddać różnice chyba

Raczej nie, bo to jest ta niby przedłużona gwarancja Suzuki 3+2, a te 2 to tak w zasadzie takie ubezpieczenie i to mocno ograniczone w zakresie, ale niestety mój egzemplarz już od początku sprawiał pewne i to dość poważne problemy, więc wolałem to wykupić. Do tego i tak nie bardzo potrafię namierzyć jakiś fajny warsztat w Katowicach, w którym mógłbym serwisować Vitarę, a ja sam tego nie ogarnę, bo się po prostu nie znam.

Odnośnie świeć, to niestety do silnika K14D, chyba nadal jest tylko jeden zamiennik Denso, który kosztuje z 50-60 zł za sztukę, ale to i tak ze 2-3 razy mniej niż życzy sobie ASO.

Dziś sprawdzałem te moje hamulce i klocki mają ponad połowę oryginalnej grubości, tarcze też wyglądają OK, więc te moje skrzypienie to nie hamulce, jest nowy podejrzany, ale założyłem z tej okazji nowy temat, więc nie będę tu tego opisywał.

Awatar użytkownika

Przyczyną "piszczących" klocków może być to ustrojstwo (trzpień odpowiadający za "pływanie" zacisku hamulcowego.

Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika

Suzuki: Swift+Vitara
Brzmi interesująco. Co konkretnie w tym elemencie jest przyczyną? Wyrobienie, luzy, sposób montażu?

Suzuki: Vitara
W tylnych hamulcach, gówniane oryginalne klocki są przyczyną. Wywalić zmienić na inne i po temacie

Wysłane z mojego Pixel 8a przy użyciu Tapatalka

Awatar użytkownika

wawax pisze:
Brzmi interesująco. Co konkretnie w tym elemencie jest przyczyną? Wyrobienie, luzy, sposób montażu?

Zużycie tego elementu z tworzywa sprawia opór i ogranicza ruch zacisku (klocków) (https://allegro.pl/oferta/vitara-ly-maz ... 7659893508). Ponoć trzeba też używać dedykowanego smaru (np. https://allegro.pl/oferta/ate-pasta-mon ... 4985529059).

Suzuki: s-cross 2023
tombi pisze:
wawax pisze:

Zużycie tego elementu z tworzywa sprawia opór i ogranicza ruch zacisku (klocków) (https://allegro.pl/oferta/vitara-ly-maz ... 7659893508). Ponoć trzeba też używać dedykowanego smaru (np. https://allegro.pl/oferta/ate-pasta-mon ... 4985529059).

Dokladnie to samo mialem w toyocie auris. Raz w roku trzeba było rozebrać, wyczyścić, nasmarować i dzialalo

Suzuki: Vitara III
Temat znany w ASO. Przy przeglądzie zgłosiłem "wyczyścili" hamulce z przodu. Mają tam swoje procedury. Ale to było w innym ASO.
Pojechałem do drugiego ASO tam gdzie kupowałem. Bo znowu zaczęło się piszczenie ale z tyłu. Kończy się gwarancja a pojawiła się możliwość przedłużenia taka skrócona gwarancja za 200zł około . Ale wracając do hamulców. Jest taka akcja serwisowa na wymianę linek hamulcowych z tyłu. Podobno inna budowa itd. Po ich wymianie. CISZA.
Ale minęły dopiero 2 tygodnie i są mrozy. Będę obserwował.

Suzuki: Sedici 4x4 1,6
tombi pisze:
wawax pisze:

Kolego, nie dawaj takich rad jak nie masz pojęcia. Najważniejsze - ten smar, to jest smar wyłącznie do elementów metalowych, czyli do jarzm i innych miejsc, gdzie metal ma kontakt z metalem. Jak tym nasmaruje taką prowadnicę, to na pewno nie będzie to dobrze pracować. On napiski może pomóc (teoretycznie przynajmniej), ale jeśli będzie zastosowany tam gdzie powinien, czyli w miejscu gdzie sie klocek styka z jarzmem.
A do takiej prowadnicy z gumką w środku, stosuje się smar do tłoczków, czyli np. taki: https://allegro.pl/oferta/ate-bremszyli ... 4f69ac7020
Ale na tego ATE szkoda kasy. Może być dowolny inny.

A druga sprawa, te prowadnice nie psują się po 2, czy nawet kilku latach, jeśli ktoś im w tym nie pomógł. Trzeba więc dobrze sprawdzić, zanim sie wymieni i jak trzeba, to nasmarować smarem j.w.
A jak założysz takie zamienniki jak z linku, to zapewne przestaną działać i może wcześniej niż po 2 latach, bo to jest zwykle fatalnej jakości, szczególnie gumki.

Suzuki: Vitara II 1.4 MH
Piszę w tym temacie bo co prawda temat dotyczy hamulców ale nie piszczących a stukających klocków z przodu.

Wymieniłem przy przebiegi 73k km przednie klocki i tarcze hamulcowe wraz z blaszkami montażowymi: komplet ATE dobrany wg VINu.
Po wymianie pojawił się stuk związany z luzem klocka hamulcowego w jarzmnie zacisku. Objawia się to tym, że przy cofaniu i naciśnięciu na hamulec, klocek przesuwa się w jarzmie do tyłu, potem przy ruszaniu i jeździe do przodu po naciśnięciu hamulca przesuwa się do przodu powodując stuk. Niby jest to niegroźne ale strasznie wkurzające.

Montaż hamulców był w ASO, tarcze i klocki kupiłem w Motostacji. Czy ktoś się spotkał z podobnym problemem? we wtorek jadę do innego warsztatu na weryfikację i kupiłem na wszelki wypadek klocki Textar i blaszki montażowe Quickbrake, na ewntualną wymianę.
Nie wiem czy to jakaś wadliwa partia ATE, która nie trzyma wymiarów, ale zaczynam się zastanawiać czy to nie jarzmo lub szpilki je mocujące się wyrobiło, ale przy przebiegu 73k jest to raczej mało prawdopodobne. Czy może ASO nie dopełniło procedury montażu montując klocki na sucho, bez aplikacji jakiegokolwiek smaru etc.

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 36 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2

Strefa czasowa UTC+01:00