Cześć!
widzę zażartą dyskusję na temat nowego SX4 S-Cross. Cóż, właśnie dziś zakończyłem dwu dniową jazdy tym modelem więc mogę odpowiedzieć na parę pytań. Parę tygodni temu jeździłem tez schodząca właśnie z rynku obecną SX4, wiec miałem na świeżo porównanie. Tutaj cały materiał:
http://autowizja.pl/2016/07/suzuki-sx4- ... sza-jazda/Przeczytałem wszystkie strony tego tematu i głównie skupiacie się na wyglądzie, skrzyni biegów i silnikach. Cóż, tutaj jest dość kontrowersyjnie. Najpierw wygląd. Ktoś na prezentacji rzucił tekstem, że Japończycy zrobili chińską podróbkę swojego auta, co patrząc na zdjęcia jest chyba prawdą. Na zdjęciach auto wygląda co najmniej dziwnie, na szczęście w rzeczywistości jest nieco lepiej. Samochód jest dużo bardziej kanciasty, a przez to optycznie wydaje się masywniejszy i agresywniejszy. Zdecydowanie na plus poprawił się profil, który nie ma już takiego opadającego nosa. Wiadomo, to kwestia gustu, ale nowe SX4 trafi już do nieco węższej grupy odbiorców niż poprzednik. Stare SX4 było bardziej neutralne moim zdaniem.
Silniki. No i tutaj sam mam spory smutek, bowiem wraz z tą odświeżoną generacją kończy się era silnika 1.6 VVTi pod maską SX4 S-Cross. Co gorsza ten silnik z końcem przyszłego roku znika z całej gamy Suzuki. Takie czasy... W zamian do oferty SX4 trafią dwie jednostki BOOSTERJET, czyli turbobenzynki. Podstawowa to trzycilndrowa 1.0 o mocy 110 KM, a druga mocniejsza to 1.4 140 KM. Druga obecna od dłuższego czasu w Vitarze jest naprawdę niezlą rakietą jak na taki rodzaj auta. Ja dlatego skupiłem się na silniku 1.0. Mile zaskoczyły mnie osiągi, gdzie auto naprawdę przyzwoicie zbiera się do przodu. Wydaje przy tym charakterystyczny dla R3 dźwięk, który trzeba usłyszeć. Ja bardzo lubię

Poza tym prawie nie czuć turbo, to jest nie ma szarpnięcia, czy tam kopnięcia w plecy, a moc jest w miarę jednostajnie przekazywana. Spalania niestety nie sprawdziłem bo nie było czasu. Ogólnie pierwsze wrażenie z tą jednostką jest super: cichy, lekki, mocny. Jeśli chodzi o parametry to wiadomo, że bije na łeb na szyję 1.6. Tylko tak jak wszyscy obawiam się trwałości... na pocieszenie trzeba napisać, że Suzuki od lat tworzy silniki turbobenzynowe i są one w Japonii cenione. Pożyjemy zobaczymy.
Skrzynie biegów: największa zmiana, koniec z wyjącym CVT. To była dobra konstrukcja, jednak nie nadawała się do wyprzedzania na trasie. Wiadomo, trzeba umieć tym jeździć i tak dalej, ale są sytuacje że trzeba wklepać gaz do oporu... Od teraz jest do wyboru manual lub zwykły 6-cio biegowy automat. Nie jeździłem tym drugim, wiec też się ine wypowiem. Manual jest 5-cio biegowy dla 1.0 i 6-cio biegowy dla 1.4.
Napęd: dla 1.0 może byc FWD lub 4WD, dla 1.4 tylko 4WD
zwiekszyl się przświt ze 160 do 180 mm, ale to zasługa większych opon

Cennik zaczyna sie od 66 900 zł za FWD 5MT 1.0 BoosterJet w wyposażeniu Comfort. Najtansze 4WD to 1.0 5MT Premium za 80 900 zł. Dopłata do autoamtu to 7000 zł. SX4 1.4 to koszt min 94 900 zł.