Suzuki Klub Polska - Forum Dyskusyjne - www.suzukiklub.pl

Forum dyskusyjne dla użytkowników samochodów marki Suzuki.
Dzisiaj jest 05-07-2025, 18:22

Strefa czasowa UTC+01:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 
Autor Wiadomość
Awatar użytkownika

"witam.".może temat już był ale jestem świeży i nie wiem....chodzi o to że ostatnio przestało mi wskazywać właściwie temp.płynu chłodnicy,,,wskazówka jest cały czas na zero ani nie pierdnie,,,dopiero jak potrzymam go na wysokich obrotach tak 3-4tyś, na luzie,, 3-5min to idzie strzałka kletko do góry ale nie przekroczy pierwszego pola i po chwili na normalnych obrotach stygnie i idzie zaś na zero(jak w zime nie dogrzany silnik)...wymieniłem czujnik temp na nowy,,termostat nowy ten do 88st,,,i nic,,,termostat pracuje normalnie,,,nawet jeżdżąc w korku w mieście nic nie pokazuje cały czas zero,w terenie też,,co to może być,,,bo układ chłodzi silnik normalnie,węże ciepłe tylko nie wiem kiedy silnik jest już ciepły np rano jadąc,,niby coś tam z masami trza porobić tylko co i które bo kabli do masy to mam pełno,,,jakieś od świateł koło akuma,,na aparacie zapł i tym pod...parę razy myłem silnik na myjni ale działało zawsze wszystko po myciu,,,chyba że ten czujnik robi w [cenzura],,ale jest nowy z sklepu ,,,czy jest jakiś pomysł co to .....????[/i]

Tytuł:
Awatar użytkownika

miernik elektryczny z omomierzem i termometrem
termometrem mierzy się temp płynu
omometrem bada się czujnik a potem ciągłość obwodu tak się robi normalnie wszelkie inne metody na skróty to marnowanie czasu i kasy

Tytuł:
Awatar użytkownika

no.dzięki kolego...chociaż jedna odp,,a nie więcej wiesz jak to zrobić,i czego szukać na tych pomiarach,,i jak stwierdzić że to czujnik może być winny,,,bo wskaźnik chyba nic do tego nie ma,,bo na elektryce w tym stopniu to się słabo znam,,,

Tytuł:
Awatar użytkownika

http://www.google.pl/search?hl=pl&pq=sp ... a=N&tab=iw

zasada wszędzie ta sama mimo że auta różne
w lepszych miernikach takich pow 25 zł jest czunik temp zmierzysz nim temp cieczy

potem trzeba wyczyścić styki popsikać sprayem kontakt
potem no to już przewodność kabli

Awatar użytkownika

krzychun73 pisze:
"....chodzi o to że ostatnio przestało mi wskazywać właściwie temp.płynu chłodnicy,,,wskazówka jest cały czas na zero ...[/i]

Masz osobny wskaznik temp. chlodnicy ? :szok:
Wskaznik temp. nie wskazuje temp. chlodnicy tylko silnika.
Jego czujnik jest gdzies w maly obiegu (przy rozgrzewaniu wskazuje przeciez temp. mimo odcietej przez termostat chlodnicy) a czujnik na chlodnicy sluzy tylko do wlaczania wentylatora.

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 

Strefa czasowa UTC+01:00