Suzuki Klub Polska - Forum Dyskusyjne - www.suzukiklub.pl

Forum dyskusyjne dla użytkowników samochodów marki Suzuki.
Dzisiaj jest 18-07-2025, 18:58

Strefa czasowa UTC+01:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: brak esp w GV

Zauważyłem własnie, że w GV, którą jutro kupuje nie ma esp. Natomiast w tych sprowadzanych z EU jest esp.

Proszę o poradę z praktycznego punktu widzenia jak ważne to jest dla bezpieczeństwa w tego typu autach z napędem na 4 koła?
Dodam, że na codzień autem będzie jeździła żona. A ja weekendowo do zabawy :)

Tytuł:

Ja mam, ale przyznam ze w normalnych warunkach - normalnej jazdy - chyba jest bez znaczenia. ESP steruje w sytuacjach, gdy auto staje sie nad lub podsterowne a wiec na zkaretach, ale GV jest na tyle duze i wolne ze nie zdarzylo mi sie aby sie obracalo na normalnej drodze. Natomiast na sliskim i oblodzonym to slizga sie jak inne na zakrecie. Ogladalem na youtube filmiki gdzie producent pokazywal jak to sie dzieje na sniegu gdy prujesz setke i wyglada imponujaco, ale ja nie pruje setka po sniegu ;). Natomiast juz sam naped na 4 kola powoduje ze samochod ladnie trzyma sie drogi. Ale ja nie jestem mechanikiem i moze ten ESP dziala, ale nic sie na desce nie swieci mimo ze jest wlaczony caly czas.

pozdr

Tytuł:

Ja w swojej nie mam ESP. Podobnie jak u Ciebie głównie jeździ nią żona i nie narzeka. Zeszłej zimy sporo jeździliśmy po górach i braku ESP specjalnie nie odczułem. Ale czytałem też opinie, że mimo napędu na 4 koła wysoki środek ciężkości powoduje łatwiejsze wpadnięcie samochodu w poślizg na zakręcie. Czytałem też opinię, że w GV2 układ ESP jest awaryjny, a naprawa polega na wymianie modułu. Koszt coś koło 8 tys. Ale to mogą potwierdzić lub zaprzeczyć koledzy którzy mają wersję z ESP.

Tytuł:
Awatar użytkownika

U mnie też nie ma ESP ale takiej wersji szukałem właśnie ze względu na awaryjnosc tego układu. Naprawa polega na wymiane badz regeneracji pompy ABS i rzeczywiscie nie jest tania. W osobówce bez po wyłaczeniu ESP rzeczywiscie czuć róznicę, ale w grandzie brak ESP jak narazie nie skutkował niczym złym. Wiadomo że terenówka nie jezdzisz tak szybko jak zwykła osobówką, a napęd 4x4 też robi swoje. Napewno układ ESP nie zaszkodzi ale biorąc pod uwagę awaryjność w poczatkowych modelach wolałem go nie mieć

Tytuł:

Dzieki wielkie! Uspokoiliscie mnie!

Tytuł:

Mcgyver pisze:
U mnie też nie ma ESP ale takiej wersji szukałem właśnie ze względu na awaryjnosc tego układu. Naprawa polega na wymiane badz regeneracji pompy ABS i rzeczywiscie nie jest tania. W osobówce bez po wyłaczeniu ESP rzeczywiscie czuć róznicę, ale w grandzie brak ESP jak narazie nie skutkował niczym złym. Wiadomo że terenówka nie jezdzisz tak szybko jak zwykła osobówką, a napęd 4x4 też robi swoje. Napewno układ ESP nie zaszkodzi ale biorąc pod uwagę awaryjność w poczatkowych modelach wolałem go nie mieć

Początkowe modele - to też 2007 ?? Bo mam ESP

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 

Strefa czasowa UTC+01:00