suzier pisze:
Ja mam jeszcze trochę inaczej i wydaje mi się, że tak jest prawidłowo. Otóż tylko drzwi od strony kierowcy są uprzywilejowane. Naciśnięcie tej gumki rozbraja alarm i twiera drzwi kierowcy, a drugie naciśnięcie odblokowuje wszystkie pozostałe drzwi. Muszę jeszcze pamiętać aby do 1 minuty otworzyć drzwi od strony kierowcy, bo powtórne zablokują się wszystkie drzwi i włączy się alarm!
Myślę, że takie rozwiązanie jest bez sensu, gdyż wielokrotnie korzystam z drzwi pasażera, aby np. coś wyjąć z zamkniętego samochodu co zlokalizowane jest od tej właśnie strony. Tak samo w przypadku bagażnika. Naciskam dwa razy obojętnie którą gumkę i auto jest otwarte całe, naciskam raz i otwierają sie tylko dane drzwi. Alarm jest rozbrajany w każdym przypadku.
Przykład 1:
Podchodzisz z rodzinką do auta, naciskasz dwa razy gumkę w klapie bagażnika, wkładasz bagaż, a w tym samym czasie rodzinka pakuje się już do autka. Zamykasz klapę wsiadasz i ruszacie w drogę. A nie, rodzinka stoi pod drzwiami, ty z bagażem przeciskasz się do swoich uprzywilejowanych drzwi, otwierasz podwójnym naciśnięciem auto, po czym wracasz z bagażem do bagażnika, ładujesz bagaż, zamykasz klapę, idziesz do swoich drzwi, wsiadasz i dopiero jazda. Można oczywiście zostawić na ten czas bagaż pod tylnym zderzakiem, ale jak jest mokro lub leży mokry śnieg to raczej ten sposób nie wchodzi w grę.
Przykład 2:
Podchodzisz do auta z kobietą, gestem dżentelmena chwytasz za klameczkę drzwi pasażera, dyskretnie naciskasz dwa razy gumeczkę i wprowadzasz panią do środka, po czym żwawym krokiem zmierzasz do swoich drzwi, wsiadasz i jedziecie na przejażdżkę. A nie - pani stoi przed drzwiami, ty z jęzorem na wierzchu lecisz do swoich drzwi, ciśniesz gumkę po czym wracasz do kobiety i otwierasz jej dopiero drzwiczki. Można też zrobić totalną siarę, otwierając jej drzwi od środka siedząc sobie już wygodnie w samochodzie.
Każda z trzech gumek w drzwich ma taką samą funkcję co przyciski w pilocie i nie ma się co oszukiwać, że powinno być inaczej.
Szkoda, że w pilocie nie ma trzech kompletów przycisków do każdych drzwi