Suzuki Klub Polska - Forum Dyskusyjne - www.suzukiklub.pl

Forum dyskusyjne dla użytkowników samochodów marki Suzuki.
Dzisiaj jest 16-06-2025, 12:08

Strefa czasowa UTC+01:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 
Autor Wiadomość
Awatar użytkownika

Witam
Pojawił mi się problem i w sumie stawiam na szczęki hamulcowe, może ktoś z was miał podobne objawy?
Podczas hamowania z tylnych hamulców słychać wyraźne tarcie, zupełnie jakbym starał się oszlifować drewniany klocek na szlifierce. Ponadto (co ciekawe) podczas jazdy na rondzie pojawia się charakterystyczne "buczenie" z tylnego lewego koła. Dość dziwnie to słychać, zupełnie jakby subwoofer się uaktywnij w kinie domowym :)
Stawiam na szczęki hamulcowe. Ignia ma w sumie lekko ponad 60kkm, a w ubiegłym roku wymieniałem tarcze i klocki, więc może przyszła kolej na szczęki?! Choć dziwne, że na przeglądzie serwisowym 4 miesiące temu sprawdzili (mam nadzieję) tylne hamulce i nie stwierdzili problemu.
Moje pytanie brzmi: czy zdarzyło się wam wymieniać już szczęki hamulcowe? Jaki mieliście wtedy przebieg?
Jutro stawiam Ignię do serwisu na diagnozę, w razie szczęk do soboty zostanie naprawiona (kwestia sprowadzenia części do naprawy). Opiszę później czy to szczęki były powodem :)
Pozdrawiam

Witam,

Ja zmienialem szczeki przy okolo 125 tys. km, po obydwu stronach jedna ze szczek byla juz prawie wytarta do metalu. Halas w zasadzie nie byl dokuczliwy, za to przy parkowaniu na recznym szczeki przylapywaly i przy ruszaniu odpuszczaly ze stukiem.
Dosc klopotliwe okazalo sie zdjecie bebna (btw na przegladzie 120tys w ASO poprosilem o sprawdzenie szczek - mechanicy sie poddali i nie zdjeli bebna :D), na szczescie w zwyklym warsztaciku dali rade (wystarczylo przez otwor po srubie od kola pokrecic troche regulacja).
Moze byc tak ze okladzina hamulcowa sie odkleila (moze przymarzly Ci w zimie hamulce - parkowanie na recznym?)

Koniec koncow jeszcze okazalo sie ze w moim ignisie 1.3 sa bebny i szczeki, ktore w katalogach czesci zamiennych sa przewidziane dla 1.5 .

Tytuł:
Awatar użytkownika

Witam
Jak widzę chyba na własne życzenie doprowadziłem do awarii. Zgadza się, parkuję zawsze na ręcznym niezależnie od pogody czy mrozu. Fakt, ostatnio zauważyłem blokowanie się tylnych hamulców, dźwignia ręcznego odpuszczona, ale dopiero przy ruszaniu samochodu (cofaniu) unosi tył i pofff hamulce puściły :)
Dzisiaj zostawiłem Ignię w ASO, jutro będą diagnozować, sam jestem ciekaw co się tam dzieje w bębnach. Jak znam życie ...pewnie powiedzą, że cała półoś do wymiany :) ....ehhh to ich poczucie humoru.
Pozdrawiam

Witam ponownie
Już po wszystkim. Szczęki według ASO powinne wytrzymać kolejne 60kkm bez kłopotu. Innymi słowy są dobre.
W bębnach natomiast było sporo syfu od zwykłej rdzy po normalny piach (o ile dobrze ich zrozumiałem).
ASO wykonało czyszczenie oraz regulację hamulców tylnych. Koszt 80 PLN (mycie i sprzątanie Igni ...gratis :) )
Po wyjeździe z ASO: nic mi nie szura i nawet nie szumi podczas hamowania, nie buczy i nie huczy. Krótko mówiąc nie słyszę w ogóle działania hamulców (o dziwo znikły też te dziwne piski, które podejrzewałem z przodu). Oczywiście Ignia hamuje jak należy :)
P.S. Czasem wystarczy zwykłe czyszczenie i drobne regulacje a nie od razu wymiana połowy podzespołów jak widzę :)
Pozdrawiam

Witam ponownie
Zrobiłem test w weekend. Przejechałem ponad 200km i sprawdzałem jak działają hamulce, powiem, że rewelacyjnie. Więc jednak opłaca się zajrzeć do bębnów co jakiś czas i je po prostu wyczyścić.
Pozdrawiam

Tytuł:

Witam

Dzięki za post, mam dokładnie tak samo - przód wymieniony, a z tyłu jakieś dziwne dźwięki dochodzą ( przebieg ok. 70 000 ), widzę, że pora odwiedzić warsztat i zrobić mały porządek z bębnami :)

Pozdrawiam

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ja miałem niedawno przypadek, że auto jakby się lekko zblokowało z tyłu po czym odpuściło. Podejrzenie odklejenia okładziny.
Ale jeździ normalnie, hamuje normalnie choć lekko hałasuje.

Tytuł:
Awatar użytkownika

A u mnie przy naciśnięciu hamulca lekko coś stuknie, jakby luźna szczęka. Też przy przebiegu około 70 parę tyś. Widać że to czas w tych autkach na zadbanie o tylne hamulce. Chociaż, mam 2 Ignisy z podobnym przebiegiem ale w tym drugim nic się nie dzieje.

Tytuł:

Mam pytanie do znawców.
Czy ori bębny hamulcowe Ignisa nie posiadają pierścieni do osiowania felg?
Normalnie to w każdym samochodzie otwór felgi jest pasowany do piasty a umnie felgę osiują i trzymają tylko śruby.
Można coś z tym zrobić?

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 

Strefa czasowa UTC+01:00