Suzuki Klub Polska - Forum Dyskusyjne - www.suzukiklub.pl

Forum dyskusyjne dla użytkowników samochodów marki Suzuki.
Dzisiaj jest 28-06-2025, 20:53

Strefa czasowa UTC+01:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3 ] 
Autor Wiadomość

Witam
Swiftka nowa z 2014 r, klimatyzacja chłodzi bez zarzutu cały czas jednak "denerwujące" jest co ok 30 sek. włączanie się na ok. 10-20 s. kompresora/sprężarki (nie wiem dokładnie które z tych urządzeń). Odgłos (włączenia i pracy) jest słyszalny nawet przy wolnej jeździe (np. zbliżanie się do skrzyżowania) coś jakby przełączenie i odgłos pracującego urządzenia lekkiego tarcia, jakby coś chodziło nienaoliwione, po czym słyszalne wyłączenie, cisza 30 s. (klima chłodzi) i znów włączenie. Czy to normalne, czy mam sobie sam sprawdzić na serwisie klimatyzacji czy też sprawdzą mi to na przeglądzie rocznym w ASO?? W ogóle czy klimatyzacja podlega pod gwarancję, czy musze jej serwis robić w ASO??????

Tytuł:
Awatar użytkownika

Suzuki: S-cross Allgrip CVT
To chyba cecha rodzinna ;)
viewtopic.php?t=12198

Tytuł:

Suzuki: Swift
Witam!
To normalne w swiftach, ja mam poprzednią generację i też po zakupie myślałem, że te odgłosy to usterka jest. Dziwna ta praca, ale od 5 lat klima działa bezawaryjnie.
Co do serwisu - gwarancja na usterki jest normalnie jak na całe auto - oprócz lakieru. Reszta czyli konserwacja/przegląd odpłatnie - ja zamierzam dopiero teraz po 5 latach może sprawdzić czynnik, bo klima działa bez zarzutu i zdaniem osoby ze środowiska "klimatowców" jak działa dobrze, chłodzi wydajnie to nie ruszać czynnika (jak sugerują co rok panowie co chcą na tym zarobić), używać często i stosować się do zalecanych zasad korzystania. Inna sprawa to czyszczenie/usuwanie ewentualnych zapachów i wymiana filtra przeciwpyłkowego- jak najbardziej pilnować tego regularnie. Jest to problem, bo jak wydajnie wyczyścić parownik skoro nie ma do niego dostępu fizycznego ? Ozonowanie jest OK, ja stosuje regularnie, ale chyba mam parownik zanieczyszczony bo ozonowanie nie daje 100% efektu na długo. Te wszystkie pianki w otwory itp. to prowizorka (efekt maskowania szamba perfumami, no może usunie na pewien czas ewentualne grzyby/bakterie zalegające w kanałach dolotowych), bo jak jest w miarę czysty parownik to w porządku, ale jak jest syf na parowniku to smród mniejszy/większy wróci.
pozdrawiam

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3 ] 

Strefa czasowa UTC+01:00