Suzuki Klub Polska - Forum Dyskusyjne - www.suzukiklub.pl

Forum dyskusyjne dla użytkowników samochodów marki Suzuki.
Dzisiaj jest 15-07-2025, 13:36

Strefa czasowa UTC+01:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 
Autor Wiadomość

pokazała się kontrolka check engine pojechałem do serwisu wykryto następujące błędy P0100,P0110,P1517,P0221,
błedy skasowano i kazano obserwowac przejechałem około 100km i znowu wyskoczył błąd check engine co robić znowu do serwisu i płacic za skasowanie błędów.
Jaka może być porzyczyna.
ps. Samochód grand vitara 2.0 Hdi 110km 2003 r. :|

Tytuł:

Musisz usunąć przyczyny a nie objawy.
Pudrowanie syfu rzadko kiedy pomaga.
Tamte błędy mogły być stare i niepowiązane. Odczytaj ten błąd co masz teraz i każ naprawić PRZYCZYNĘ a nie po prostu kasować błędy.

Tytuł:

sprawdz dokładnie co oznaczają błedy, bo w moim przypadku / mam taki sam silnik/ przyczyna była w regulatorze ciśnienia paliwa. Pomogło czyszczenie i zmiana filtra paliwa. Od tej pory stosuję filtr PURFLUXa

Tytuł:

Błędy wiążą się z zasilaniem silnika - tam więc trzeba szukać... sądzę że nie byłeś w ASO więc zacząłbym od filtra paliwa i późniejszego wlania jakiegoś środka do czyszczenia układu paliwowego :roll:

Nadal uważam, ze diagnostyka najlepiej wychodzi na programie serwisowym Suzuki - reszta to wróżenie z fusów i strata kasy :idea:

Tytuł:

byłem już ASO i stamtąd mam odczytane błędy ale niewiele ta wizyta pomogła oprócz skasowania błędów, na jakiś czas.
A teraz znowu pojade skasują mnie na stówkę a efekt może być taki sam jak ostanio. Może macie kogoś w okolicach Warszawy coby pomógł w rozwiązaniu problemu.

Tytuł:

bluedog pisze:
Błędy wiążą się z zasilaniem silnika - tam więc trzeba szukać... sądzę że nie byłeś w ASO więc zacząłbym od filtra paliwa i późniejszego wlania jakiegoś środka do czyszczenia układu paliwowego :roll:

Nadal uważam, ze diagnostyka najlepiej wychodzi na programie serwisowym Suzuki - reszta to wróżenie z fusów i strata kasy :idea:

P0100 Mass or Volume Air Flow Circuit Malfunction
P0110 Intake Air Temperature Circuit Malfunction
P0221 Throttle/Pedal Position Sensor/Switch "B" Circuit Range/Performance Problem
P1517 ???????

Co te błędy mają wspólnego z układem paliwowym? :roll:

Tytuł:

Czy ja pisałem o układzie paliwowym? Pisałem o zasilaniu a jak prawie wszystkim wiadomo, obok paliwa niezbędne jest także powietrze... więc jeśli mamy do czynienia z błędem przepływomierza, czujnika temperatury powietrza zasysanego, czujnika przepustnicy i ECU to chyba naturalnym jest, że wszystkie te elementy łączy układ zasilania - przynajmniej dla mnie... a co najczęściej wysiada w zasilaniu - ano filtry... a że filtr powietrza ma kontrolę, to zostaje filtr paliwa... a jak filtr paliwa, to i układ trzeba podczyścić... 8)
jsmoku pisze:
byłem już ASO i stamtąd mam odczytane błędy ale niewiele ta wizyta pomogła oprócz skasowania błędów

To to ASO Suzuki chyba tylko z nazwy jest... nawet jeśli panowie mechanicy są jakby nieco niechcący, to przynajmniej mogli zadzwonić na wsparcie techniczne SMP i tam uzyskać konkretne informacje :zly:

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 

Strefa czasowa UTC+01:00