Witam
pół roku temu nabyłem używanego Jimnego (2009, comfort, silnik M13A1,3 benzyna), był stuknięty ale zrobiony w ASO; ogólnie jestem z niego bardzo zadowolony i spełnia wszystkie moje oczekiwania - szczególnie komfortu - klima, podgrzewane siedzenia...(wcześniej jeździłem Vitarą); silnik nierówno pracował i mechanicy nie wiedzieli gdzie jest przyczyna, w końcu okazało się że iskra uciekała i pomogła taśma izolacyjna na fajkach; od początku było słychać delikatne stukanie - coś jakby zawór lub panewka, stukanie po kolejnych 20000 stało się wyraźnie słyszalne i okazało się, że to stuka tłok, bo silnik był prawdopodobnie przegrzany; po dokładnym rozebraniu stwierdzono przytarcie 1 i 4 tłoka, konieczny był szlif i nowe kompletne tłoki; od razu po remoncie na zimnym silniku ponownie słychać delikatne stukanie przez pierwsze kilkaset metrów jazdy - trudno mi określić czy to takie samo stukanie, ale wciąż się utrzymuje; mechanik sugeruje zmienić zaizolowane kable, ale muszę też zmienić cewki bo jak zamówiłem kable to dostałem dwa... pozostałe dwie fajki są razem z cewkami; inny mechanik powiedział mi, że te silniki tak mają...
czy ktoś spotkał się z podobnymi problemami?
|