Suzuki Klub Polska - Forum Dyskusyjne - www.suzukiklub.pl

Forum dyskusyjne dla użytkowników samochodów marki Suzuki.
Dzisiaj jest 23-07-2025, 21:54

Strefa czasowa UTC+01:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 2 ] 
Autor Wiadomość
Awatar użytkownika

Witam,
nie udalo mi sie znalezc pokrewnego tematu a wiec pozwolilem sobie nowy watek wpisac.
Polosie i przeguby w aucie tescia nadają się podobno (mechanik stwierdzil) do wymiany. Podobno jest duży luz w pracy między półosią a przegubem. Do tego półoś jest zdarta po obwodzie. jeśli trzeba zamieszczę wieczorem zdjęcia z opisem. Do tego mechanik polecił wymienić (luz na łozysku + wyrobiona część w ktorej łożysko jest osadzone) tą część znajdującą się na końcach półosi. Taki "grzybek" z łozyskami igiełkowymi w środku. Są 2 rodzaje - dla modeli z przełączaniem napędu ręcznym i automatycznym (w takie coś jest zaopatrzone auto o którym mowa).

Moje pytania :
1. Czy to się naprawia a jesli to czy możecie polecić zakład który podejmie się naprawy/regeneracji takich półosi i przegubów ? Najlepiej w okolicahc Puław.
2. To samo pytanie odnośnie wspomnianych "grzybków" przykręcanych do piasty. W ASO jedna strona to wydatek podobno 350 PLN + 170 za łożysko
3. Czy ma ktoś coś takiego na sprzedaż w dobrym stanie. Ew. mogę się zamienić bo już raz przez pomyłkę kupiłem półosie i przeguby do Vitary HDI 2004 ale okazały siętroszkę inne niż te które są w aucie zamontowane. Te które kupiłem mają zielone przeguby i ogólnie sprawiają wrażenie bardziej wątłych. Te których szukam mają charakterystyczne wyżlobienia na przegubach.
Chyba jednak zamieszczę te zdjęcia. :?

Wybaczcie zawiłą opowieść ale inaczej nie umiem tego opisać. Liczę na Waszą pomoc, tak jak w przypadku sprzęgla którego nikt do tego auta nie posiadał a dzięki pomocy jednego z forumowiczów miałem część już na drugi dzień. Może i teraz się uda co ? :D

Miłego dnia,
Radek

Tytuł:

Przeguby sie robi jak terkocza na zakrecie albo jak sie ukreca.
Przegub moze inaczej wygladac, wazne zeby pasowal wieloklin.
Ten grzybek to chyba sprzegielka jezeli dobrze rozumiem opis. Tam sie bardzo rzadko wymienia lozysko, generalnie nigdy. Chyba ze chodzi o lozysko (lub tulejke) w piascie..
Moze jednak daj zdjecia.

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 2 ] 

Strefa czasowa UTC+01:00