TSRALLY pisze:
nie zrozumiales o co mi chodzi
"tuningowanie" silnika benzynowego w GV nie ma sensu bo bedziesz jezdzil tym autem co tlyko w zakresie od 4 do 6 tysiecy zeby mialo kopa?
daltego podalem turbo bo da elastyke i duzo momentu, a to ze sie psuje bardziej, no wiadomo ze uklad jest bardziej zlozony ale jak sie da to sie bedzie jezdzic dlugo
Ale w benzynie japońskiej i tak trzeba jeździć w tym zakresie, żeby miało kopa -przecież w swifcie też tak jest :wink:
Wiem, dlaczego podałeś turbo, bo wiem, że znasz się na rzeczy
Mam po prostu złe doświadczenia np. z turbinami w 200SX-ach ...
TSRALLY pisze:
inna rzecz napisales ze przy planowanieu 0,8 mm 12 koni zyskasz na satrym silniku swifta, nie chce mi sie wierzyc, ale niech ci bedzie.tylko pamietaj ze to sa jeszcze stare silniki
śmiem twierdzić, że nasze silniki nie różnią się aż tak zbytnio do tych z 2002 roku

co do danych to o tyle mi się popieprzyło, że nie 12, a 10 KM, sprawdzane na hamowni (na tej samej mierzony przed i po), no i przede wszystkim się nie psuje
TSRALLY pisze:
nowych sie wlasciwie nie planuje(chyab ze przy wymianie uszczelki), po za tym zwiekszysz stopien kompresji i spowodujesz ze musisz lac 98 albo i wyzej, wiec rosna koszty
sam tego nie sprawdzałem, ale w pewnym zakresie obrotów (spokojna jazda), spalanie powinno trochę spaść, z tym laniem 98 to nie rozumiem?
TSRALLY pisze:
co do walkow, walki zawsze daja duzo ale podnosza moment i moc jeszcze wyzej, jak juz pisalem wczesniej w GV nie o to chodzi, tak sie mozna swiftem bawic, ale nie autem ktore sie porusza spokojniej dostojniej i nadaja sie w pseudo teren, tam trzeba miec moment jak najnizej zeby sobie rdzic z blotkiem, wzniesieniami itd, moze sie tez zdarzyc ze ktos Vitara ciagnie przyczepe i co zeby jechac tez bedzie pracowal ciagle na wysokich obrotach non stop
argumenty z przyczepą i terenami -masz jak najzupełniej rację
o strumienicach, które niby rekompansują przesunięcie ww. wartości podyskutujemy innym razem, jak nadążę sczytać wszystkie zaległe wątki :wink: