Suzuki Klub Polska - Forum Dyskusyjne - www.suzukiklub.pl

Forum dyskusyjne dla użytkowników samochodów marki Suzuki.
Dzisiaj jest 22-07-2025, 06:36

Strefa czasowa UTC+01:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 
Autor Wiadomość
Awatar użytkownika

Suzuki: GV II 2008
Witam!
Pod koniec sierpnia nabyłem GV w wersji 20th Anniv. 2.0l. Niestety model jest pechowy ale to nie na ten wątek.
Do rzeczy.
Jako wyjątkowo upierdliwy, dociekliwy i czepialski klient, taki co czyta całą instrukcje obsługi zauważyłem, że w mojej instrukcji (a trzeba wiedzieć, że były przynajmniej dwie wersje) jest napisane iż regulator oświetlenia tzw. ściemniacz jest jednocześnie włącznikiem/wyłącznikiem funkcji automatycznego przygaszania podświetlenia panela inf. oraz wyświetlacza w radio.
Powinno to działać tak (przełącznik świateł pozycja druga lub trzecia):
1. pokrętło regulatora przekręcone na max w prawo, funkcja przygaszania wyłączona. Zegary na desce rozdzielczej, panel informacyjny oraz radio świeci na max.
2. pokrętło przekręcone w lewo (wystarczy trochę), przygasają zegary na desce rozdzielczej, przygasa panel inf. oraz wyświetlacz radia przy czym przekręcanie pokrętła dalej w lewo przyciemnia już tylko zegary na desce.

Niestety u mnie przygasają tylko zegary na desce i wyświetlacz radia. panel inf. świeci dalej jak żarówa. W dzień to nie problem ale nikomu kto dużo jeździł w nocy nie muszę tłumaczyć, że takie świecenie na czerwono w tym miejscu okropnie męczy wzrok.
PYTANIE: kto wie coś na ten temat? Czy sprawdzaliście to u siebie. Czy jest to może kwestia ustawień w komputerze samochodu. Czy jest to jakaś usterka?

Dodam tylko, że:
1. w ASO jak nie wiedzą o co chodzi to ich ściemniacz działa w każdej sytuacji - twierdzili, że tak ma być (b. zabawne!)
2. Po przeczesaniu sieci dowiedziałem się że są wersje w których jest przycisk "illumi cancel" u mnie go nie ma (i być nie powinno) i o takie wersje pytam.
Pozdrawiam!

Moderator
Awatar użytkownika

Suzuki: Była GV II 2007 DDIS
U mnie działa tak jak opisywałeś że powinno. Przygasa wszystko.
Mówimy o modelu z przed liftingu i przeniesieniu wyświetlacza komputera ze środka? :)

Sprawdzę jeszcze u teściowej, bo ona ma taką samą wersję jak Ty, ale to może parę dni potrwać ;)

Tytuł:
Awatar użytkownika

Suzuki: GV II 2008
Cześć,
dziękuję za sprawdzenie.
Oczywiście chodzi mi o GV przed liftem z centralnie umieszczonym wyświetlaczem informacyjnym.
Pozdrawiam!

P.S Zależy mi na sprawdzeniu tego w innych autach ponieważ oficjalna wersja ASO jest taka że w jednych GV się ściemnia a w innych nie (niby różne wersje). Szczerze mówiąc nie wierzę im za grosz. Zwykle jak nie wiedzą o co chodzi, to mówią że tak ma być żeby spławić natręta ale ja jestem niespławialny.

Tytuł:

Tak trzymaj :) Bo robią z ludzmi co chcą. Pozdrawiam:)

Tytuł:
Awatar użytkownika

u mnie ściemnia się wszystko .Z tymi z serwisów trzeba ruszać ostro i konkretnie bo albo się nie znają ,albo kłamią,albo w ch.. walą !!! Trzeba silnie bronić swoich argumentów !!!!!!

Tytuł:

Pewnie w serwisie ściemniają :lol: U mnie też wszystko się ściemnia na raz (nie ściemniam :lol: )

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 

Strefa czasowa UTC+01:00