Suzuki Klub Polska - Forum Dyskusyjne - www.suzukiklub.pl

Forum dyskusyjne dla użytkowników samochodów marki Suzuki.
Dzisiaj jest 26-06-2025, 00:12

Strefa czasowa UTC+01:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Kilka spraw

Witam

Zacznę pewnie jak większość ale... Jestem nowym forumowiczem a Jimnego 1,3 z '99r posiadam od roku. Przyszedł czas na niewielkie poprawki i naprawy więc gdzie zasięgnąć informacji jak nie na forum miłośników. Pierwszym problemem jest to iż wylał mi jedenamortyzator więc zakupiłem nowe KYB i chciałbym sam je wymienić. Czy ktoś juz sam to przerabialiśmy lub wie czy w warunkach " domowych" jest to możliwe, lub czy trzeba na coś zwrócić uwagę? Na pierwszy rzut oka to banalne dwie śruby i amortyzator w ręku ale ... doświadczony naprawami mojej pierwszej miłości Mini z 91r. wiem że może zawsze coś nie oczekiwanego się pojawić i zaskoczyć :) może istnieje jakiś manual ?

Druga sprawa to już przeczytałem w temacie viewtopic.php?t=10466&highlight=amortyzatory+jimny iż istnieje podświetlenie suwaków ogrzewania i nawiewów. Czy to prawda ? Mnie nie działa podświetlenie odkąd go mam i myślałemmże ten typ tak ma podobnie jak z kontrolką poziomu paliwa której brak.

Trzecia i jak na razie ostatnia sprawa to trzesące sie koła przednie. Wyważone koła były w profi warsztacie kilka razy , luzów na zawieszeniu brak a jednak przy 80km/h trzęsie kierownicą. Jkiś pomysł na to ?

Za. Każdą radę i pomoc bardzo dziękuję. Mam nadzieję ze będę częstym gościem tego forum.

Pozdrawiam

Łukasz

Tytuł:
Awatar użytkownika

Tutaj znajdziesz większość manuali http://www.bigjimny.com/
Co do kół, skoro były wyważane kilka razy, są czyste felgi (bardzo ważne ) oraz brak luzów zawieszeniu, pozostają wybite felgi lub nierównomiernie zużyte opony.
Po usunięciu tych usterek można jeszcze założyć amortyzator skrętu :]

Tytuł:

Jimny 4WD z 2003 roku drgania kierownicy przy prędościach 70 do 80 km/h.

Przyczyna - luz na zwrotnicach (skorodowane łożyska stożkowe zwrotnic).

Po wymianie łożysk a przy okazji wymianie uszczelnienia kuli i półosi drgania ustały.

Pozdrawiam.

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3 ] 

Strefa czasowa UTC+01:00